Zetrzyj na tarce i wrzuć do masy na mielone. Dawno nie jadłam lepszych
Zapomnij o tradycyjnych kotletach mielonych, ten przepis bije je na głowę. Delikatne mięso, soczyste dodatki i urządzenie, dzięki któremu kultowa potrawa będzie o wiele zdrowsza i smaczniejsza. Kotlety mielone przyrządzone przy pomocy frytkownicy beztłuszczowej Zelmer ZAF9000 Dual są hitem w mojej kuchni. Rodzina prosi mnie o ten obiad co tydzień.
Frytkownica beztłuszczowa Zelmer ZAF9000 Dual. Sposób na pyszny i zdrowy obiad
Kotlety mielone są jednym z podstawowych dań polskiej kuchni. Jako, że lubię eksperymentować i szukać nowych smaków, postanowiłam nieco zmienić tradycyjną recepturę. Do masy na mielone dodałam musztardę i kilka ogórków kiszonych. Nie obtaczałam także kotletów w bułce tartej i nie smażyłam ich na głębokim tłuszczu, dzięki czemu wyszły soczyste, pełne smaku i o wiele zdrowsze.
Do przygotowania kotletów mielonych na obiad wykorzystałam frytkownicę beztłuszczową Zelmer ZAF9000 Dual. To urządzenie posiada aż osiem programów automatycznych, dzięki którym przygotujemy między innymi chrupiące frytki, rybę, czy ulubione mięso.
Dzięki technologii szybkiej cyrkulacji powietrza, wszystko piecze się równo i chrupiąco przy użyciu minimalnej ilości tłuszczu. Co więcej, frytkownica beztłuszczowa Zelmer ZAF9000 Dual posiada dwie komory, które umożliwiają nam przygotowanie wszystkich składników obiadu w tym samym czasie.
Kotlety mielone podam z upieczonymi, młodymi ziemniaczkami. Dzięki dwóm komorom frytkownicy beztłuszczowej Zelmer ZAF9000 Dual ziemniaki będą gotowe dokładnie w tym samym czasie, co mięso. Moc 1800 W gwarantuje szybki czas przygotowywania posiłków. Na tym jednak nie koniec. Frytkownica beztłuszczowa Zelmer ZAF9000 Dual jest także prosta w myciu i pielęgnacji. Gotowanie obiadu i sprzątanie po nim jest niezwykle szybkie i proste.

Przepis na kotlety mielone z ogórkiem kiszonym. Soczyste i bez grama tłuszczu
Do przygotowania kotletów wybierz ulubione mięso mielone. Osobiście najczęściej wykorzystuję karkówkę, łopatkę lub szynkę wieprzową. Sekretem idealnych mielonych jest długie i dokładne wyrabianie masy. Gdy wszystkie składniki są dobrze połączone i spulchnione, wtedy kotlety zawsze będą delikatne, soczyste i pełne smaku.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka
- mleko do namoczenia bułki
- 140 g ogórków kiszonych
- 80 g cebuli
- 1 jajko
- 20 g musztardy
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki mielonego pieprzu
Dodatkowo:
- 400 - 500 g młodych ziemniaków
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- ulubione przyprawy, np. słodka papryka, czosnek, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jak zrobić mielone bez smażenia? Z frytkownicą beztłuszczową Zelmer ZAF9000 Dual to takie proste!
Krok 1. Kajzerkę przełóż do miski i zalej mlekiem i odstaw, aż napęcznieje. Cebulę pokrój w drobną kostkę.

Krok 2. Ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach i odsącz z nadmiaru soku.

Krok 3. Mięso przełóż do miski. Dodaj przygotowane wcześniej składniki. Wbij jajko, dodaj musztardę, sól, pieprz i odciśniętą z mleka bułkę.

Krok 4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj kotlety.

Krok 5. Młode ziemniaki wyszoruj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj olej, ulubione przyprawy, sól, pieprz. Wymieszaj.

Krok 6. Kotlety włóż większej komory frytkownicy beztłuszczowej Zelmer ZAF9000 Dual. Do mniejszej ziemniaki. Ustaw odpowiedni program, a po chwili obiad będzie gotowy.

Materiał przygotowany we współpracy z marką Zelmer