Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza

Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza

Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza
canva/pixelshot

Wasza herbata ma na powierzchni dziwny biały osad? Wiemy, dlaczego powstaje. Warto mieć świadomość i wiedzieć, jak przeciwdziałać pojawianiu się niepożądanego dodatku do napoju. Zachowamy zarówno zdrowie, jak i atrakcyjny wygląd naparu.

Na powierzchni herbaty, zwłaszcza czarnej, po zaparzeniu nierzadko obserwujemy powstawania przeźroczystego białawego osadu. Świadczy on o przebiegu reakcji chemicznych pomiędzy związkami zawartymi w herbacianych liściach i wodzie bieżącej. Czy należy się go obawiać?

Osad na herbacie powstaje na skutek reakcji z wodą

Przyczyną powstawania białego filtru na powierzchni naparu jest reakcja zachodząca między substancjami zawartymi w liściach herbaty a minerałami obecnymi w wodzie. Kwas szczawiowy występujący w aromatycznej roślinie po zalaniu niefiltrowaną i przegotowaną wodą osadza się w formie soli wapnia.

Jakie są konsekwencje wypicia herbaty ze szczawianami? Jedną z nich jest trudniejsze umycie naczynia po herbacie. Na skutek łączenia się barwników występujących w herbacie ze szczawianami dochodzi do ich osiadania na ściankach kubka czy filiżanki.

Z punktu widzenia zdrowia, wypicie takiego naparu nie będzie szkodliwe, o ile nie cierpimy na chorobę, która wymaga od nas unikania spożycia tych związków chemicznych. Warto jednak zadbać o pozbycie się nadmiaru minerałów z wody.

Jak zapobiegać powstawaniu osadu na herbacie?

Najprostszym sposobem jest parzenie herbaty przy użyciu przefiltrowanej wody. Minerały pozostaną na filtrze i nie będą miały szansy wejść w reakcję z kwasem szczawiowym. Takie postępowanie będzie też korzystne dla naszego czajnika — odkamienianie będziemy mogli przeprowadzać dużo rzadziej.

Na naszej stronie znajdziecie pomysły na pyszne napary. Koniecznie spróbujcie jesiennej herbaty z goździkami pomarańczą. Być może skusi was też rozgrzewająca kompozycja na bazie imbiru, cytryny i kurkumy.

Zauważyłeś biały osad na herbacie? Warto mieć świadomość, co oznacza
canva/grafvision

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: