Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co roku na Boże Narodzenie robię taki obiad. Nic tak szybko nie znika ze stołu, przepis jest banalny
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 14.12.2023 17:34

Co roku na Boże Narodzenie robię taki obiad. Nic tak szybko nie znika ze stołu, przepis jest banalny

Co roku na Boże Narodzenie robię taki obiad. Nic tak szybko nie znika ze stołu, przepis jest banalny
youtube.com/@gotowaniejestproste

Kiedy przychodzą święta, w kuchni wrze jak w ulu. Tymczasem ja lubię spędzać czas przy stole, dlatego zdaję się na potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem, a ich podanie na stół zaplanować z dużą dokładnością – innymi słowy, dania z piekarnika. Ten przepis na karkówkę jest tak prosty, a efekt taki pyszny, że trudno mu się oprzeć.

Pieczona karkówka

Karkówka jest dość tłustą częścią tuszy wieprzowej i to czyni ją idealną do pieczenia. Wiadomo wszak nie od dziś, że to tłuszcz jest nosicielem smaku, a potrawy z tłustych mięs są bardzo soczyste i aromatyczne, nie potrzebując do tego zbytnich zabiegów.

Jednak tłuste mięso dla zbalansowania zdrowotnych właściwości posiłku potrzebuje przeciwwagi w postaci warzyw. Dlatego też uwielbiam ten przepis na karkówkę pieczoną z warzywami i polecam go każdemu do wypróbowania.

Pieczona karkówka z warzywami – czego potrzeba?

Kiedy na stole pojawia się to danie, wszyscy od razu się na nie rzucają. Aromat wręcz mnie wyprzedza, kiedy niosę je z kuchni, a domownikom leci ślinka. Ja doceniam w nim jeszcze jedno – jest to przepis niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, a – oczywiście nie licząc pieczenia – zajmuje kilkanaście minut.

Składniki

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
  • 4 cebule
  • 1/2 pora
  • 3-4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • czerwona papryka
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego, ketchupu lub sosu barbecue
  • 1 łyżka majonezu
  • kmin rzymski, suszona papryka, granulowany czosnek
  • sól, pieprz
Co roku na Boże Narodzenie robię taki obiad. Nic tak szybko nie znika ze stołu, przepis jest banalny
YouTube/@gotowaniejestproste

Przepis na pieczoną karkówkę z warzywami

Kawał karkówki kroję w plastry grubości 1,5-2 cm. Dobrze przekroić ją wcześniej na pół, wtedy plastry łatwiej układają się w niektórych naczyniach żaroodpornych. Pokrojone plastry karkówki nacieram z obu stron przyprawami, pamiętając wcześniej, by kmin rzymski rozetrzeć w moździerzu. Mięso zostawiam w marynacie na czas przygotowania pozostałych składników, a czasem nawet przygotowuję je wcześniej.

Cebulę kroję w plastry grubości ok. 8 mm i wrzucam do naczynia żaroodpornego. Podobnie kroję marchewkę i pietruszkę oraz paprykę. Warzywa mieszam na dnie naczynia.

Przygotowuję sos z ketchupu lub sosu barbecue i majonezu. Po dokładnym wymieszaniu przerzucam go do warzyw i mieszam, a następnie solę i pieprzę to “piętro” zapiekanki. Na wierzch układam mięso w plastrach. 

Całość przekładam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni i piekę przez 20 minut, a następnie przewracam mięso na kolejne 20 minut. Teraz czas przykryć naczynie i dusić całość jeszcze około godziny. Po tym czasie karkówka jest gotowa do podania na stół.

Podobny przepis ukazał się ostatnio na profilu Gotowanie jest proste na Youtube (skąd pochodzą zdjęcia w tym tekście), a u nas znajdziesz też przepis na karkówkę w sosie własnym i inne grillowane mięsa według Makłowicza.

Co roku na Boże Narodzenie robię taki obiad. Nic tak szybko nie znika ze stołu, przepis jest banalny
YouTube/@gotowaniejestproste