Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent

Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent

Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent
canva/pixelshot

Olej pryska podczas smażenia? Przyczyną jest woda znajdująca się na patelni. Wystarczy się jej pozbyć, a problem zniknie. Przydatna będzie sól, którą można posypać ciepły tłuszcz zapobiec jego rozprzestrzenianiu się po kuchni. Sprawdźcie wszystkie wskazówki, a już nigdy nie będziecie sprzątać kuchni z drobinek tłuszczu.

Gdy olej pryska naokoło łatwo o oparzenia. Po przyrządzeniu posiłku konieczne jest też sprzątanie. A wystarczy tylko pozbyć się wody z patelni, by problem w ogóle nie wystąpił. Podpowiadamy, jak uchronić się przed problemami w czasie smażenia jedzenia. Zapomnicie, że kiedykolwiek je mieliście.

Jak uniknąć pryskania oleju na patelni?

Przede wszystkim nie należy dopuścić, by gorący olej wszedł w kontakt z wodą. Zanim przystąpicie do smażenia, dokładnie wytrzyjcie patelnię i osuszcie żywność, która będziecie smażyć.

Jeżeli chcecie mieć pewność, że nawet odrobina wody nie pozostała na naczyniu, przetrzyjcie je ściereczką nasączoną octem. Produkt ten ma zdolność pochłaniania wilgoci i z łatwością poradzi sobie z niewidocznym dla naszego oka zawilgotnieniem patelni.

Przed wylaniem oleju na patelnię, możecie też profilaktycznie posypać ją solą. Biała przyprawa także wykazuje właściwości higroskopijne, które łatwo możemy wykorzystać, by usunąć wodę z naczynia.

Co jeszcze można zrobić?

Stało się. Już wlaliście olej i okazało się, że woda jednak jest na patelni. Wciąż możecie posypać pryskający olej szczyptą soli. Z łatwością poradzi sobie z sytuacją, zatrzymując wilgoć wewnątrz swoich cząsteczek.

Po więcej porad kulinarnych zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam wskazówki dotyczące smażenia w głębokim tłuszczu oraz cenne rady pozwalające uniknąć usmażenia zbyt tłustych placków ziemniaczanych.

Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał podczas smażenia? Mamy prosty patent
Na suchej patelni olej nie będzie pryskał

Źródło zdjęcia: canva/Diana Vishnyakova's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: haps, kobieceinspiracje, mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram