Olej roślinny to substancja płynna o lepkiej konsystencji, którą otrzymać można z dowolnej rośliny. Istnieją jednak pewne gatunki roślin, które przez wzgląd na wysoką zawartość tłuszczy i łatwość w ich pozyskiwaniu określamy jako rośliny oleiste. Przykład na terenie Europy Środkowej może stanowić rzepak, słonecznik zwyczajny i len zwyczajny.
Wykorzystywanie olejów roślinnych w gospodarce jest niezwykle powszechne – głównie w sztuce kulinarnej. Olej roślinny jest dość powszechnym tłuszczem do smażenia, zastępując w tej mierze tłuszcze zwierzęce, zachowując przy tym te same właściwości fizyczne i pozwalając na uzyskanie zbliżonych rezultatów.
Olej roślinny wykorzystuje się przede wszystkim w gastronomii. W zależności od rodzaju oleju może on stanowić tłuszcz do smażenia (na przykład olej rzepakowy), lub służyć do uszlachetniania smaku sałatek warzywnych, jak na przykład oliwa z oliwek. Nierzadko olej roślinny bezpośrednio stanowi składnik ciast.
Oleje jadalne wykorzystywane są także w przemyśle kosmetycznym czy lecznictwie. Olej lniany z kolei może być przykładem oleju roślinnego, który swoje zastosowanie znajduje jako surowiec produkcyjny – wytwarza się z niego impregnaty, materiały lakiernicze i materiały malarskie.
Olej roślinny może być wykorzystywany również jako olej napędowy w silnikach Diesla. Swego czasu było to dość popularne rozwiązanie, z uwagi na jego dużo niższą od tradycyjnego oleju napędowego cenę (taki produkt nie jest objęty akcyzą). Nie jest to jednak działanie legalne. Trwają jednak intensywne prace nad wprowadzeniem na rynek legalnych, roślinnych olejów napędowych o wysokiej skuteczności – przykładem może być biodiesel.
Co do zasady oleje roślinne dzieli się na trzy główne kategorie: oleje schnące, oleje półschnące i oleje nieschnące. Jest to podział, jak można zauważyć, przez wzgląd na szybkość schnięcia oleju. Inny z podziałów dotyczy natomiast płynności olejów, gdzie wyróżniamy ciekłe tłuszcze roślinne i stałe tłuszcze roślinne.
Do pierwszej kategorii możemy zaliczyć zdecydowaną większość olejów – olej rzepakowy, olej słonecznikowy, olej arganowy, olej bawełniany, olej rycynowy, olej kukurydziany, olej sojowy, oleje z orzechów i wiele innych. W przypadku drugiej z kategorii natomiast do najbardziej rozpoznawalnych olejów zaliczymy olej palmowy, „masło” kakaowe czy olej kokosowy.
Olej roślinny to tłuszcz, który oczywiście jest niezbędny w diecie człowieka, jednak w nadmiarze może być szkodliwy, prowadząc na przykład do otyłości i związanych z nią wielu chorób. Niemniej, najistotniejszym z czynników decydujących o właściwościach zdrowotnych oleju są wielonienasycone tłuszcze omega-3. Patrząc przez pryzmat ich obecności w oleju, wśród olejów najpopularniejszych w Polsce najzdrowszy będzie olej lniany, a tuż za nim olej rzepakowy. Nie zaleca się z kolei spożywania olejów zawierających zbyt dużo tłuszczy wielonienasyconych omega-6, bowiem mogą one stanowić czynnik kancerogenny.
Pokaż więcej
Dieta bogata w pomidory może realnie wspierać serce: badania wskazują, że wiąże się z niższym ryzykiem udaru (o ok. 26%) i choroby wieńcowej (o ok. 13%). Kluczem jest zawarty w tych likopen i właściwe „towarzystwo” na talerzu, które pomaga wydobyć z pomidorów to, co najcenniejsze.
Intensywnie pachnie, działa skutecznie i rośnie niemal przy każdym polskim rowie. Wrotycz pospolity, niegdyś uznawany za roślinę „na wszystko”, wraca dziś do łask w formie domowego olejku. Sprawdź, jak działa, jak przygotować macerat z wrotyczu i dlaczego warto mieć go pod ręką latem i w sezonie problemów skórnych.
Święta nie mogą obyć się bez majonezu. Zamiast kupować wypełnione konserwantami gotowce, przygotuj ten kultowy sos w domu. Nie ma opcji, że się nie uda, bowiem głównym składnikiem są nie świeże, ale ugotowane na twardo jajka. Będziesz się nim cieszyć nie tylko w Wielkanoc, ale cały rok.
Ekspertka od zdrowego odżywiania – Katarzyna Bosacka – zabrała głos w sprawie oleju rzepakowego. Produkt od lat jest tematem dyskusji, ale dziennikarka wskazuje, dlaczego nie powinniśmy się go obawiać. Co istotne, wskazuje także, czym należy się kierować podczas wyboru oleju w sklepie. Ten fakt zaskoczy każdego, bo wcale nie chodzi o skład.
Stripsy z KFC są legendarne, jednak nie zawsze ma się do nich dostęp. Czasami przechodzi również ochota na mięso. Wtedy warto przypomnieć sobie poniższy przepis.Stripsy z cukinii świetnie imitują mięsną przekąskę, pięknie pachną, chrupią, a do tego są soczyste. Jeśli zastanawiasz się co zrobić dzisiaj na obiad, sięgnij po ten patent.
Wakacyjne wyjazdy są dobrą okazją do poznania nowych ciekawych smaków. Uwielbiam pić kawę, ale w takim wydaniu jak na wakacjach, jeszcze jej nie piłam. Wszystko przez dodatek do tego aromatycznego napoju. Mimo mijających tygodni chętnie do niego wracam.
Gdy usłyszałam, że latem warto zrobić konfitowane pomidory, byłam w szoku. Nigdy wcześniej nie próbowałam przyrządzać warzyw tą techniką. Opinie jednak były tak dobre, że spróbowałam. Jakie były efekty?
Znamy najlepszy przepis na wielkanocną babkę. Cały sekret tkwi w nietypowych dodatkach. Dzięki niewielkiej ilości oleju oraz octu ciasto wychodzi puszyste i delikatne. Ta receptura idealnie sprawdzi się przez cały okrągły rok.
Czy ponowne wykorzystanie oleju ze smażenia jest bezpieczne? W ramach oszczędności taki pomysł może wydać się rozsądny, lecz nim przystąpimy do działania, warto zapoznać się z argumentami ekspertów. Sprawdziliśmy, jakie rozwiązanie jest najkorzystniejsze dla zdrowia.
Czy wiesz, na czym smażyć rybę? Wybór tłuszczu ma ogromne znaczenie. Choć istnieje w tej kwestii pewna dowolność powinniśmy wystrzegać się przyrządzania jej na smalcu. Mięso niepotrzebnie nim nasiąknie i złapie nie do końca korzystny aromat.
Lidl przygotował do swoich klientów niespotykaną promocję. Dzięki niej na zakupach możemy zaoszczędzić aż 50% ich wartości. Warunkiem jest kupienie 8 produktów wskazanych przez sklep. Wśród nich znajdują się artykuły, które przydadzą się w niemal każdym gospodarstwie domowym.
Chcesz zagęścić sos lub zupę? Możesz przygotować zasmażkę. Sprawdź, jak przyrządzić idealną zasmażkę i który jej rodzaj najlepiej pasuje do potrawy, którą gotujesz. W zależności od dania i rodzaju zasmażki, mąkę przesmaż na maśle, oleju rzepakowym lub smalcu. Wtedy będzie najsmaczniejsza.
Tłusty Czwartek już jutro. Gdzie skierujecie swoje kroki, aby nabyć najlepsze pączki? Katarzyna Bosacka zdecydowanie odradza wizytę w supermarkecie lub dyskoncie. Dostępne tam słodkości są produktem głęboko mrożonym, z długą listą składników. W smaku nie będą raczej przypominać najlepszych wyrobów. Zdaniem Bosackiej (której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie) to, co sprzedają nam tanie sklepy prawdziwymi pączkami nie jest. Powód jest banalnie prosty. Pączki te są przygotowywane w całości, głęboko mrożone i rozmrażane dopiero przed samą sprzedażą. Perspektywa jedzenia takich specjałów więc nie zachwyca.
Od samego rana trwa najnowsza promocja w Biedronce. Sieć handlowa kontynuuje swoją akcję "Biedronkowe Oszczędności". Przy odpowiednim zaplanowaniu zakupów możemy sporo zaoszczędzić. Poza masłem zwróćcie też uwagę na olej, mięso, nabiał czy mrożonki.Oferta skierowana jest zarówno do stałych klientów jak i tych nieposiadających jeszcze karty Moja Biedronka. Promocja trwa do najbliższej soboty lub do wyczerpania zapasów. Z zakupami lepiej zatem nie zwlekać. Co warto kupować w Biedronce w tym tygodniu?
Oponki serowe są jednym z typowo karnawałowych przysmaków. Ze względu na dość łatwe i szybkie przygotowanie stanową naprawdę dużą konkurencję dla pączków i faworków. Jeśli więc macie pod ręką trochę twarogu, bez trudu przygotujecie ten rarytas w kilka chwil. Podstawowym składnikiem oponek jest biały ser. To właśnie on nadaje wypiekowi przyjemnej wilgotności. Oponki są puszyste i miękkie, dzięki dodatkowi sody oczyszczonej. Nie wymagają więc oczekiwania na wyrastanie, tak jak się to dzieje w przypadku ciasta na pączki. Aby specjał wchłaniał mniej tłuszczu koniecznie dodajcie do niego trochę octu lub spirytusu. Wielką zaletą oponek jest nie tylko fakt, że robi się je szybko i łatwo. Dzięki dodatkowi twarogu, wypiek długo też pozostaje świeży. Nie wysycha, tak szybko, jak pączki czy faworki. Z powodzeniem możecie więc przygotować je od razu na dwa dni.
Kawa dla wielu z nas jest synonimem rozpoczęcia dnia. Coraz więcej osób do filiżanki małej czarnej dodaje łyżkę oleju kokosowego. Ten niezwykły tłuszcz nieco odmienia smak napoju, ale przede wszystkim przyspiesza metabolizm i sprawia, że dostajemy jeszcze większy zastrzyk energii. Olej kokosowy to produkt spożywczy, który z roku na rok zyskuje coraz większą popularność. Dostarcza dużą ilość zdrowych kwasów tłuszczowych przy bardzo niewielkiej zawartości węglowodanów. Co daje dodanie go do porannej kawy? Korzyści jest więcej, niż myślisz.
Anna Lewandowska bez pudła potrafi znaleźć balans między doskonałym smakiem a zdrowym sposobem odżywiania. Tym razem podzieliła się przepisem na sernik na bazie kaszy jaglanej. Niezdrowy biały cukier zastąpiła w nim cukrem kokosowym. Takie ciasto można jeść bez obaw o swoją figurę. Jaglany sernik Anny Lewandowskiej to sernik na zimno. Oznacza to, że nie wymaga pieczenia, a jedynie odpowiedniego czasu na chłodzenie w lodówce. Swój deser Anna Lewandowska orzeźwiła dodatkiem soku z cytryny. Na sama myśl o tym serniku chce się go spróbować.
Biedronka po raz kolejny rozpieszcza korzystnymi cenami. Posiadacze karty lojalnościowej w tej sieci sklepów mogą liczyć na solidne rabaty. Zaoszczędź od 40% do nawet 82% na wybranych produktach. Promocja robi wrażenie.Sieć sklepów biedronka w swojej ofercie ujęła produkty, które są powszechnie używane w wielu gospodarstwach domowych. Dzięki temu skierowana jest ona do naprawdę szerokiego grona odbiorców. Promocja trwa do najbliższej soboty 21.01 lub do wyczerpania zapasów. Lepiej się pospieszyć.
Smażysz pączki, placki lub kotlety na obiad? Przenigdy nie wylewaj zużytego oleju do zlewu lub kanalizacji. Możesz uszkodzić lub zapchać rury, a z pewnością przyczynisz się do zanieczyszczenia środowiska. Zużyty olej zawsze więc utylizuj w odpowiedni sposób. Wiele osób zastanawia się, co zrobić ze zużytym olejem. Olej, na którym smażyłaś już mięso, pączki i inne dania nie nadaje się do ponownego smażenia. Nigdy więc nie pozostawiaj go do następnego użycia. Olej musisz zutylizować, jednak nie wylewaj go do kanalizacji, czy zlewu.Co zrobić z olejem pozostałym po smażeniu? Olej wlej do szklanej butelki lub słoika. Zakręć i wyrzuć do kosza na odpady zmieszane. To najlepszy sposób na pozbycie się zużytego produktu. Olej nie zanieczyści wtedy wody, a zostanie zutylizowany.
Przygotowanie idealnego biszkoptu wcale nie jest łatwe. Niewłaściwie upieczone ciasto wychodzi suche i niesmaczne. Aby temu zapobiec, wystarczy dodać do niego 1 prosty składnik. Mowa o 3 łyżkach oleju rzepakowego. Wilgotny biszkopt upieczony z dodatkiem oleju idealnie nadaje się na tort. Takie ciasto łatwo jest odpowiednio nasączyć przed przełożeniem. Dzięki olejowi zbyt suchy biszkopt może odejść w zapomnienie. Już nigdy nie przyrządzisz go inaczej.
Umiejętne odgrzanie pierogów przyda się nie tylko z okazji świąt. Źle przygotowana potrawa może być nieapetyczna lub podgrzana nierównomiernie. Jak odgrzać pierogi, aby były idealne do podania? Jeśli zależy Ci na najlepszym efekcie, zapomnij o używaniu kuchenki mikrofalowej.Aby sprawić, by pierogi były ciepłe i apetyczne, postaw na jeden z dwóch sprawdzonych sposobów. Zależnie od oczekiwań, wybierz gotowanie w wodzie lub odsmażanie. Pierwsza metoda zapewni miękkie, delikatne ciasto, druga zaś chrupiącą i zrumienioną otoczkę wokół farszu. Jak odgrzać pierogi tymi sposobami?
Olej, który pozostał po usmażeniu karpia, nie musi być wyrzucany od razu. Z powodzeniem możecie skorzystać niego podczas przyrządzania pysznych dodatków do ryby. Podpowiadamy jak nieco zaoszczędzić, nie ryzykując zdrowiem.Każdy kucharz wie, że ponowne używanie oleju ze smażenia do zdrowych nie należy. Można jednak podejść do jego stosowania sprytnie, przyrządzając więcej potraw za jednym zamachem. Wtedy efektywnie wykorzystamy tłuszcz, a dania nie będą szkodzić.
W przedświątecznym rozgardiaszu łatwo o czymś zapomnieć. Dla tych, którzy przegapili moment przyrządzenia świątecznego klasyka mamy przepis na ekspresowe śledzie w oleju. Proste przygotowanie idzie w parze z rewelacyjnym smakiem.Nasz przepis na ekspresowe śledzie w oleju wymaga zaledwie kilku prostych składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Jeśli chcesz skrócić czas przyrządzenia dania do minimum, przygotuj je z filetów matiasa. Ta ryba wymaga dużo krótszego czasu namaczania, niż zwykły śledź.
Karp jest tradycyjną rybą serwowaną na Wigilię. Często serwuje się go na ciepło, w wersji smażonej. Jak odgrzewać wcześniej usmażonego karpia. Idealne do tego celu sprawdzi się piekarnik. Metodę tę możesz też wykorzystać w pierwszy dzień Świąt, jeśli jeszcze została Ci ta pyszna ryba. Odgrzewany na następny dzień karp może zachować pełnię swojego smaku i aromatu. Jak odgrzewać usmażonego karpia, aby tego dokonać? Poza piekarnikiem, możecie użyć do odgrzewania patelni. Dzięki odpowiedniemu doborowi tłuszczu, ryba będzie równie smaczna, jak zaraz po przyrządzeniu.
Święta Bożego Narodzenia nie mogą odbyć się bez karpia. Z tego względu już wkrótce wiele osób zabierze się za smażenie tej tradycyjnej ryby. Czy wiesz, na jakim tłuszczu najlepiej smażyć karpia? Okazuje się, że jeden jest wyjątkowo dobry. Nie każdy dostępny w kuchni tłuszcz nadaje się do smażenia. Szczególnie ryby wymagające wysokiej temperatury obróbki, należy przyrządzać z odpowiednią uwagą i na właściwym produkcie. Dowiedz się, na jakim tłuszczu smażyć karpia, a czego absolutnie unikać.
Kapusta z grochem jest tradycyjnym daniem, które od lat pojawia się na wielu wigilijnych stołach. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, wśród których pierwsze skrzypce gra kiszona kapusta i groch łuskany. Aby potrawa miała idealną konsystencję, nie należy gotować jej zbyt długo. Rozgotowany groch spowoduje, że całe danie rozmięknie i stanie się papkowate.Przygotowanie tej potrawy, choć bardzo proste, jest jednak czasochłonne. Wszystko przez konieczność wielogodzinnego namaczania grochu. Przygotowanie kapusty z grochem warto zaplanować z odpowiednim wyprzedzeniem. Ponieważ danie doskonale się mrozi, możesz śmiało przyrządzić je nawet na kilka dni przez planowanym podaniem.
Odpowiedź na pytanie, jak wybrać najlepsze śledzie nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, jaką potrawę chcemy z nich przygotować i jaki smak ryby najbardziej nam odpowiada. W podjęciu decyzji nie pomaga wcale różnorodność rodzajów tej ryby. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy krótki poradnik w tej kwestii. Najważniejszy jest kolor ryby.Półki sklepowe uginają się pod bogactwem śledzi, zwłaszcza w okresie przedświątecznym. Ważny jest nie tylko wybór odpowiedniego rodzaju, ale również umiejętność oceny świeżości i jakości ryby. Jak wybrać najlepsze śledzie? Poniżej przedstawiamy więcej szczegółów na ten temat.
Sklejające się pierogi potrafią być prawdziwym utrapieniem. Przylegające do siebie i porwane ciasto nie jest tym, co chcemy uzyskać podczas przyrządzania tej potrawy. Co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu? Z pomocą przychodzi odrobina tłuszczu oraz odpowiednie hartowanie.Zdarza się, że podczas gotowania odruchowo układamy gorące pierogi jeden na drugim. Takie działanie jest kompletnym przeciwieństwem tego, co zrobić, by pierogi nie sklejały się po ugotowaniu. Absolutnie należy również powstrzymać się od nakrywania gorących pierogów, aby nie wystygły. Ta czynność gwarantuje powstanie wielkiej posklejanej pierogowej masy.