Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Dieta > Zawsze jedz z pomidorami. Tak unikniesz udaru
Monika Dec
Monika Dec 28.08.2025 15:45

Zawsze jedz z pomidorami. Tak unikniesz udaru

Zawsze jedz z pomidorami. Tak unikniesz udaru
Fot. Canva

Dieta bogata w pomidory może realnie wspierać serce: badania wskazują, że wiąże się z niższym ryzykiem udaru (o ok. 26%) i choroby wieńcowej (o ok. 13%). Kluczem jest zawarty w tych likopen i właściwe „towarzystwo” na talerzu, które pomaga wydobyć z pomidorów to, co najcenniejsze.

Skarb prosto z grządki

Pomidory to skarb prosto z grządki: dostarczają likopenu, silnego przeciwutleniacza z rodziny karotenoidów, który m.in. hamuje utlenianie LDL, wspiera elastyczność naczyń i może pomagać w regulacji ciśnienia. Do tego są dobrym źródłem potasu (ważnego dla pracy serca i ciśnienia), mają trochę witaminy C i błonnika, a przy tym są niskokaloryczne.

Zawsze jedz z pomidorami. Tak unikniesz udaru
fot. Canva

Jak jeść pomidory?

Aby organizm lepiej przyswoił likopen, warto stawiać na pomidory rozdrobnione np.  przeciery, soki, sosy  oraz delikatnie podgrzane. 

Obróbka termiczna zwiększa biodostępność likopenu i nie szkodzi potasowi; pamiętaj jedynie, że wysoka temperatura obniża zawartość witaminy C, więc część pomidorów jedz także na surowo.

Grunt to towarzystwo

Najlepsze efekty dają sprytne dodatki. 

  • Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego do pomidorów dodawaj łyżkę oliwy lub innego oleju roślinnego; dorzuć źródła witaminy E (pestki dyni, orzechy), która chroni likopen przed utlenianiem. 
  • Smak i korzyści sercowe wzmocnią też czosnek, cebula oraz tłuste ryby bogate w omega-3. Prosty pomysł: sos pomidorowy na oliwie z czosnkiem i garścią pestek, podany do pieczonej ryby.

Niedawno pisaliśmy też o jednym z najzdrowszych soków  oraz oleju.

Zawsze jedz z pomidorami. Tak unikniesz udaru
fot. Canva

źródło: Teraz gotuję