Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Produkty > Czym różnią się ziemniaki jadalne od ziemniaków młodych? Bosacka rozwiewa wątpliwości

Czym różnią się ziemniaki jadalne od ziemniaków młodych? Bosacka rozwiewa wątpliwości

Czym różnią się ziemniaki jadalne od ziemniaków młodych? Bosacka rozwiewa wątpliwości
Screen z filmu na Instagramie katarzynabosacka

Ziemniaki dostępne w sklepach różnią się zawartością skrobi, ceną i nazwą. Producenci stosują określenia, które dla wielu z nas są niejasne i utrudniają wybór. Katarzyna Bosacka przygotowała materiał wyjaśniający wątpliwości. 
 

Katarzyna Bosacka wie, które ziemniaki wybrać

Wczesne czy jadalne? Takie opcje zakupu bardzo często mamy w większych sklepach. Jakie jednak są różnice między tymi wariantami ziemniaków? Katarzyna Bosacka rozwikłała tę zagadkę w jednym z ostatnich materiałów opublikowanych na Instagramie.

Jak wspomina ekspertka, choć wszystkie ziemniaki są jadalne, produkt opatrzony tą właśnie nazwą będzie pochodził z polskich jesiennych zbiorów. Będzie też tańszy niż drugi wspomniana opcja, czyli ziemniaki wczesne.

Dlaczego? Tym mianem określane są pozyskane wcześnie bulwy, lecz nie z upraw na polskich polach a z importu najczęściej z Cypru, Izraela czy Włoch lub Hiszpanii. Można się zatem łatwo pomylić.

Jak kupić polskie młode ziemniaki?

Na to pytanie Katarzyna Bosacka również odpowiada i wskazuje, że częstym błędem jest właśnie myślenie, iż ziemniaki wczesne to znane nam dobrze przyjemne w smaku polskie młode bulwy. W sklepach pojawić się one mogą właśnie późną wiosną, lecz nie jest to pora, gdy zbierane na rodzimych polach warzywo jest dostępne w sprzedaży.

Sezon na lokalne ziemniaki zaczyna się bowiem w czerwcu i jeśli mamy ochotę na warzywo pełne smaku — które kupimy też w rozsądnej cenie — warto poczekać, aż zostanie zebrane przez polskich rolników.

Jak przyrządzić ziemniaki?

Sposobów na podanie warzywa jest wiele i dobrym pomysłem jest kierowanie się typem ziemniaków przy wyborze dania. Jeśli mamy bulwy zawierające dużo skrobi, warto zrobić z nich placki ziemniaczane czy kluski. Te o większej zawartości wody będą świetne do sałatek czy zup.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone receptury na dania z ziemniakami. Spróbujcie kultowych szarych klusek w wykonaniu pani Magdaleny — smakują znakomicie z okrasą z boczku i cebulki. Być może spodobają się wam także niesamowicie pyszne ziemniaki gniecione, które ostatnio zyskują na popularności.

Źródło: IG/katarzynabosacka