Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną? Efekt powala

Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną? Efekt powala

Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną? Efekt powala
canva/Professor25

Kotlety mielone lubi wielu smakoszy. Klasyczny specjał najlepiej smakuje wtedy, gdy jest lekki, soczysty i puszysty. Taki właśnie uzyskamy, jeśli do mięsnej masy dodamy sodę oczyszczoną. Wystarczy tylko dobrze ją wyrobić, a po usmażeniu będzie zachwycająca. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Kotlety mielone można doprawiać różnymi przyprawami np. czosnkiem niedźwiedzim czy ostrą papryką. Żadna jednak nie pomoże, jeśli masa będzie twarda i zbita. Dodatek sody oczyszczonej sprawi, że mięso zmięknie i stanie się bardziej soczyste. Raz z patentu skorzystacie, a już zawsze będziecie przyrządzać je w ten sposób.

Przepis na delikatne kotlety mielone z sodą oczyszczoną

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny

  • 300 g mięsa z łopatki wieprzowej

  • 200 g chudej jagnięciny lub baraniny

  • 200 ml bulionu, najlepiej wołowego

  • 8 g sody oczyszczanej

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • szczypta świeżo mielonego pieprzu

  • sól w ilości do smaku

  • odrobina wody

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Bulion powoli podgrzewamy — nie może być zimny. Zmielone mięsa umieszczamy w dużej misce. Sok z cytryny łączymy z sodą, a następnie dodajemy mieszankę do miski. Wsypujemy też pieprz.

Ugniatamy masę dłonią, stopniowo wlewając lekko ciepły bulion. Proces powinien potrwać około kwadransa — wtedy osiągniemy naprawdę puszyste i gładkie mięso, z którego przygotujemy fantastyczne kotlety. Wyrobioną masę wstawiamy do lodówki na godzinę.

Czosnek obieramy i siekamy, a następnie przygotowujemy z niego pastę, dodając do warzywa nieco wody i sól. Po wyjęciu mięsa z lodówki dodajemy czosnek i starannie mieszamy składniki przez 5 minut.

Zwilżonymi dłońmi formujemy niewielkie kotlety mielone i smażymy je na średnim ogniu z dodatkiem oleju rzepakowego. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego.

Dlaczego do mięsa mielonego warto dodać sodę oczyszczoną? Efekt powala
Kotlety mielone wyjdą idealne, jeśli do mięsa dodamy nieco sody oczyszczonej

Źródło zdjęcia: canva/Liriya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy, kobieceinspiracje