Frytki z pietruszki - szybka i zdrowa przekąska
Szukasz pomysłu na zdrowy dodatek do obiadu, lekką kolację lub przekąskę? Przygotuj frytki z pietruszki oprószone solą, pieprzem ziołowym i mieloną papryką. Frytki pieczone w piekarniku są zdrowe, lekkostrawne i doskonałe w smaku. Poznaj przepis na obłędne frytki z pietruszki.
Korzeń pietruszki od lat wykorzystywany jest w medycynie naturalnej jako środek na problemy z układem nerwowym, moczowym i sercowym. Zawarte w pietruszce witaminy z grupy B, kwas foliowy i wiele innych minerałów zwiększają koncentrację, regulują ciśnienie i produkcję krwi, a także działają moczopędnie i przeciwzapalnie, wzmacniając tym samym pęcherz i nerki.
Frytki z pietruszki są więc zdrową alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków. Danie jest mało kaloryczne, ponieważ pietruszka pieczona jest w piekarniku bez grama tłuszczu. Przyprawy, takie jak sól, pieprz i papryka czerwona doskonale łączą się z lekko ostrawym smakiem korzenia pietruszki.
Frytki przygotujesz nie tylko z ziemniaków i pietruszki. Poznaj przepis na obłędne frytki z cukinii oraz frytki z marchewki z imbirem.
Przepis na frytki z pietruszki
Składniki na 2 porcje:
500 g korzenia pietruszki
łyżeczka soli i pieprzu ziołowego
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
3 łyżki wody
Jak zrobić frytki z pietruszki?
Nagrzej piekarnik do 200 stopni C i ustaw opcję pieczenia góra-dół.
W misce wymieszaj wodę, sól, pieprz i paprykę, pietruszkę pokrój w słupki i obtocz w marynacie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż frytki tak, aby się nie stykały. Piecz 30-40 minut, w zależności od grubości frytek.
Smacznego.