Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?
Adam Moskal
Adam Moskal 04.07.2021 02:00

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?
YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Jeśli uwielbiasz jeść wiśnie, wiesz jak wielkim problemem, jest ich drylowanie bez drylownicy - na szczęście istnieje banalny sposób na rozwiązanie tego problemu. Jednym z najprostszych rozwiązań jest wypchnięcie pestki za pomocą pałeczki do ryżu. Dzięki temu szybko uporasz się z dużą ilością tych owoców.

Wiśnie stanowią wspaniały składnik naszej diety. Choć sezon na nie, tak jak w przypadku czereśni nie trwa długo, warto kupować je przy każdej okazji, są bowiem wyjątkowo zdrowe i przepyszne.

Gdy chcemy jeść je jako przekąskę, pestki w żadnym wypadku nie przeszkadzają - jedyne co trzeba wtedy zrobić, to wypluć je po zjedzeniu miąższu. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, gdy mamy zamiar przygotować z nich desery.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jak drylować wiśnie bez drylownicy?

Choć drylownica powinna znajdować się w każdej kuchni, nie zawsze mamy do niej dostęp. Podczas gotowania konieczne jest niekiedy usuwanie pestek z wiśni, czereśni czy oliwek, do czego drylownica została właśnie stworzona.

Aby poradzić sobie z jej brakiem, wystarczy użyć jednego z przedmiotów codziennego użytku. W tym celu świetnie działa zwykła wsuwka do włosów. Wystarczy lekko ją rozsunąć, wbić do wnętrza owocu, lekko przekręcić i usunąć pestkę.

Kolejnym przedmiotem możliwym do znalezienia w zakamarkach kuchennych szuflad, jest prosta łyżeczka do deserów. Wsuwając ją delikatnie do wnętrza wiśni, należy znowu przekręcić, a pestka wyskoczy praktycznie sama.

Inne sposoby

Z mniej oczywistych przyrządów warto zapamiętać pałeczki, którymi jada się w kulturach azjatyckich. Tępą stroną przebija się owoc na wylot, a pestka wypada w zaskakująco szybkim tempie.

Najbardziej oszczędna, gdyż marnująca najmniej miąższu, jest klasyczna słomka - taka wykonana z metalu działa najłatwiej. Zasada jej działania jest praktycznie identyczna jak drylownicy. Wpychając słomkę przez środek wiśni, pestka zostaje wewnątrz narzędzia.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?
undefined

Źródło: blazekg, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: