Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?

Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?

Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?
canva/bit245

Tradycyjny barszcz czerwony może być podany jako samodzielne danie. Wielu z was jednak nie wyobraża sobie jedzenia go bez wypełnionych pysznymi grzybami uszek. Specjał ten z łatwością przyrządzicie w domu. Cztery składniki dzielą was od delikatnego ciasta, w którym zamkniecie aromat skarbów lasu.

Przygotowanie uszek do barszczu nie będzie problemem, jeśli skorzystacie z naszej prostej receptury. Ciasto wyjdzie elastyczne, a po dodaniu farszu łatwo będzie je zlepić. Zaskoczcie swoich gości tym wspaniałym smakołykiem.

Przepis na doskonałe ciasto do uszek grzybowych

Składniki:

  • 1 jajo

  • 250 g mąki pszennej

  • szklanka przegotowanej wody

  • szczypta soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na czysty blat kuchenny, tworząc kopczyk. Na jego środku robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajo. Dodajemy sól.

Powoli wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając ciepłej wody, aż uzyskamy gładka i elastyczną masę. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na około 30 minut.

W tym czasie możemy przygotować farsz grzybowy. Jeśli namoczyliśmy i ugotowaliśmy już grzyby, jego zrobienie będzie ekspresowe.

Wskazówka: ciasto uda się również bez jajka. Dlatego też, jeśli spodziewacie się gości, którzy nie jedzą nabiału, spróbujcie przygotować je, pomijając ten składnik.

Jak przygotować świąteczne uszka, żeby się nie rozklejały?
Uszka wybornie smakują z barszczem

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: porady.interia

Zapraszamy na nasz Instagram