Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku
canva/MiloszGuzowski

Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.

Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.

Przepis na smaczną zupę pomidorową na rosole

Składniki:

  • 1 litr rosołu bez dodatków

  • pół szklanki przecieru pomidorowego

  • 30-40 ml śmietany 18%

  • sól, cukier i pieprz w ilości do smaku

Proponowane dodatki:

  • ryż, makaron lub grzanki z bułki

  • posiekana natka pietruszki lub bazylia

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Prosty patent na smaczny obiad

Przygotowanie rozpoczynamy od podgrzania rosołu. Możemy wcześniej usunąć z jego powierzchni warstwę tłuszczu — wtedy zupa będzie lżejsza. Wlewamy przecier.

W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z odrobiną płynu z garnka, uważając, by nie utworzyły się grudki. Stopniowo wlewamy przygotowaną mieszankę do pomidorówki, cały czas ją mieszając.

Na koniec doprawiamy danie, jeśli uznamy to za konieczne. Zupę pomidorową na rosole podajemy na ciepło z wybranymi dodatkami. Smacznego.

Wskazówka: zamiast przecieru możecie też dodać do rosołu dwie puszki pomidorów i zblendować całość. Wyjdzie równie smacznie.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smakowite zupy. Szczególnie polecamy wyborny krem z porów. Być może też skusi was nietypowa zupa na bazie czerwonej kapusty.

Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku
canva/al62

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: