Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Rosół

Rosół – co to jest? Skąd pochodzi rosół?

Rosół należy do jednych z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni polskiej. Pierwszy przepis na rosół pojawił się w książce kucharskiej z 1682 roku „Compendium Ferculorum” autorstwa Stanisława Czernieckiego, jednak wiadomym jest, że rosół przygotowywano w Polsce już znacznie wcześniej.

W sensie faktycznym rosół to niezagęszczona zupa, stanowiąca wywar mięsno-warzywny. Podstawę dla przyrządzenia rosołu stanowi drób – najczęściej kura lub kurczak, choć tradycyjnie stosowany był kapłon, czyli wykastrowany i celowo utuczony młody kogut. Nierzadko wespół lub osobno może zostać zastosowana wołowina lub baranina. Gotowanie rosołu polega na równoległym gotowaniu mięsa wraz z włoszczyzną (marchew, pietruszka, seler, por, cebula), począwszy od wody zimnej, doprowadzając wreszcie do lekkiego wrzenia.

Rosół nie tylko stanowi zupę samą w sobie, ale jest także bazą dla innych zup. Z rosołu robi się także zupę pomidorową, zupę jarzynową, krupnik, a nawet barszcz z buraków.

Jak zrobić dobry rosół?

Rosół to jedno z najpopularniejszych polskich dań, wobec czego duża jest także różnorodność przepisów na rosół i dobrych praktyk czy porad związanych z jego gotowaniem. Jak zrobić dobry rosół? Przede wszystkim zadbać trzeba o świeżość i wysoką jakość jego składników – to absolutna podstawa. Pamiętać należy także o innych od soli przyprawach – liść laurowy, ziele angielskie, a nawet lubczyk.

Warto zadbać także o odpowiednią kondycję mięsa, przed dodaniem go do wywaru dokładnie je opłukując i usuwając niektóre elementy. W trakcie gotowania musimy pamiętać o regularnym odławianiu z rosołu „szumowin” i o tym, by nie mieszać bulionu, a raczej pozwolić mu na powolne podgrzewanie się. Jeżeli w trakcie gotowania zauważymy, że duża część wody odparowała, powinniśmy uzupełnić niedobory wrzątkiem.

Bez względu na wszystko trzeba jednak pamiętać, że to praktyka czyni mistrza – warto też eksperymentować.

Czy rosół  jest zdrowy? Jakie wartości odżywcze ma rosół?

Rosół to jedna z najzdrowszych zup jakimi możemy się raczyć – nie bez powodu od pokoleń uznawany jest za remedium na wszelkie choroby, przeziębienie czy osłabienie. Rosół zawiera w sobie bowiem wiele makroelementów i mikroelementów, niezbędnych dla życia człowieka – wszystkie pochodzą z warzyw i mięsa, które go tworzą.

Można wręcz powiedzieć, że dobry rosół to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera on przede wszystkim witaminę A i E, ale również C i K. Podkreślić trzeba także obecność szeregu wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez czy potas. 

Pokaż więcej

rosół
12.10.2025 05:01 Przepis na rosół na stawy i odporność. Najlepszy jesienią

Jesienią stawy wołają o kolagen, a układ immunologiczny – o solidną dawkę minerałów. Długi, powolny wywar z kaczki dostarcza jednego i drugiego, a jego intensywny aromat przebija klasyczną wersję z kury. Oto rosół z kaczki – najlepsze mięso na chłodne dni i zmęczone stawy.Wywar z kaczki bogaty jest w kolagen i tłuszcze wspierające regenerację stawów.Gotowanie przez 3 godziny uwalnia minerały, które wspierają odporność.100 ml rosołu ma tylko 20 kcal, a dostarcza żelaza, cynku i miedzi.Tłuszcze nienasycone pomagają wchłaniać witaminy A, D, E i K.

rosół
17.09.2025 06:05 Dlaczego opalamy cebulę do rosołu? Powód jest kluczowy

Każdy, kto choć raz zajrzał do garnka z domowym rosołem, widział ciemną, lekko zwęgloną połówkę cebuli dryfującą wśród warzyw. Ten prosty zabieg to nie estetyczny dodatek, lecz kulinarna technika, która nadaje zupie głęboki smak, bursztynowy kolor i pomaga utrzymać jej klarowność.Opalona cebula wydobywa nuty karmelowe i smak umamiSkórka cebuli barwi bulion na złocisty, apetyczny kolorZwęglona warstwa wiąże szumowiny i ułatwia klarowanieKrótkie przypieczenie neutralizuje nadmiar ostrego aromatu

gar rosołu
03.08.2025 05:03 Przepis na aromatyczny rosół według Kuchni Pięciu Przemian

To nie jest przepis na zwykły, drobiowy rosół. To przepis na esencjonalny, wołowy wywar pełen smaku i aromatu. Wszystko, co musiałam robić, to trzymać się odpowiednich proporcji i kolejności wrzucania składników i przypraw do gara. Poznaj przepis na rosół według Kuchni Pięciu Przemian. Rozgrzewa i leczy, a cała rodzina była nim zachwycona.

gotowanie rosołu
25.06.2025 10:14 Przenigdy nie gotuj wtedy rosołu, cały gar skiśnie. Nasze babcie zawsze o tym pamiętały

Pogoda w wakacje przypomina kolejkę górską. Upalne dni są poprzeplatane tymi deszczowymi, a opadom towarzyszą burze. Według ludowych porzekadeł podczas wyładowań atmosferycznych nie powinno gotować się rosołu, bo skutkować to będzie jego zepsuciem. Czy to przekonanie jest mitem, czy ma uzasadnienie w dowodach naukowych? 

mięso i warzywa po rosole
09.06.2025 12:50 Z mięsa i warzyw z rosołu robię wyśmienity obiad. Prościej się nie da

W niedzielę w polskich domach króluje rosół. Mięso i warzywa z wywaru wykorzystuję w poniedziałek do przygotowania prostego obiadu dla całej rodziny. I nie jest to ani pasztet, ani pierogi. Moja rodzina uwielbia to danie.

seler rośnie
21.05.2025 22:00 Wiele osób popełnia podstawowy błąd. To dlatego seler nie rośnie w korzeń

Oto co zrobić, by wzmocnić warzywa korzeniowe na naszych grządkach. Jeśli pominiemy kilka błędnych czynności, dostaniemy w nagrodę dorodne, duże korzenie selera.

Warzywa z grilla
28.04.2025 05:56 Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]

To nie jest zwykły rosół. To nawet nie jest zwykły rosół na pieczonym mięsie. To rosół na mięsie z grilla – nietypowy, niezwykły w smaku i ekstremalnie wiosenno-letni.

rosół w garnku
20.04.2025 06:00 Z ugotowanego mięsa robię pyszny dodatek do rosołu. Bije na głowę kluseczki i makaron

Oto świetny pomysł na nieszablonowy dodatek do zwykłego rosołu. W duchu wykorzystania resztek i w nowym obliczu, takie mięsne pulpeciki są świetną odmianą od makaronu, z którym serwujemy tę zupę na co dzień.

mięso po rosole
24.03.2025 13:20 Z mięsa i warzyw z rosołu robię szybki i tani obiad. Nic się nie marnuje

Zostały Ci warzywa i mięso z rosołu? Wykorzystaj je i zrób z nich szybki obiad. Przygotujesz go dosłownie w kilka chwil, naje się nim cała rodzina, a nic się nie zmarnuje. Jesteśmy przekonani, że to proste danie przypadnie do gustu zarówno młodszym, jak i starszym smakoszom.

Aromatyczny rosół umieszczony w garnku
28.02.2025 20:00 Wlej ocet do rosołu, przeniesiesz jego smak na wyższy poziom

Rosół to zupa, która od wielu lat króluje na polskich stołach. W niektórych domach jest obowiązkowym pierwszym daniem podczas niedzielnego obiadu. Nic dziwnego. Jest smaczna i ma wiele właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Nie wszyscy wiedzą, ale do rosołu warto dodać ocet. Dlaczego? Przekonajcie się sami. 

Mięso w garnku z zupą
20.02.2025 16:40 Nigdy nie wrzucaj go do rosołu, to najgorsze mięso. Może być zaatakowane przez pasożyty

Rosół to symbol tradycyjnej polskiej kuchni. Jest to jedna z najpopularniejszych zup w naszym kraju i z pewnością uwielbia ją wiele osób. Każdy jednak robi ją na swój sposób, natomiast smak jest ten sam, czyli fantastyczny. Trzeba mieć jednak świadomość tego, jakiej jakości składniki stosujemy. 

Mięso i inne dodatki z rosołu w głębokim talerzu
02.02.2025 21:00 Żaden pasztet, żadna galaretka. Z mięsa i warzyw z rosołu zrobisz jeszcze lepsze danie

Chcesz zrobić pyszną domową wędlinę, ale nie wiesz, jak się za to zabrać. W takim razie przychodzimy z pomocą. Taka wędlina będzie o wiele smaczniejsza niż sklepowa, a co więcej nie zawiera konserwantów. A to jeszcze nie koniec zalet. Zobacz, z czego przygotować pyszną domową wędlinę.

fot. Shutterstock
07.01.2025 14:48 Weź mięso z rosołu i pokrój na małe kawałki. Ten obiad starczy nawet na 2 dni

Ta zapiekanka to prosty sposób, by zmienić mięso z rosołu w pyszne danie. Wystarczy połączyć je z prostymi składnikami, które także mogą być resztkami z poprzednich obiadów. Jak przystało na zapiekankę, jest prosto i pysznie.

zupa pomidorowa
06.01.2025 11:19 Żadna pomidorowa, na rosole ugotujesz lepszą zupę. Prosty przepis babci

Został ci rosół z obiadu z poprzedniego dnia? Ugotuj na nim prostą i niezwykle aromatyczną zupę. Danie jest gotowe błyskawicznie, a smakuje tak, że każdy będzie prosić o dokładkę. Przepis mam z zeszytu swojej babci.

rosół
13.10.2024 15:17 Nie zapomnij przykryć garnka, gdy gotujesz rosół. Ta zasada jest kluczowa

Rosół lubi jeść wielu z nas i czasem pojawia się pytanie. Czy rosół gotować pod przykryciem, czy bez? Przykrycie garnka jest bardzo istotne, ale tylko do pewnego momentu. Poniżej wyjaśniamy szczegóły. 

zupa jogurtowa
14.09.2024 22:00 Wymieszaj żółtko z jogurtem i dodaj do rosołu. To poezja smaku, co z tego wychdzi

Oto nietypowy przepis na zupę krem. Zazwyczaj przygotowujemy ją ze zmiksowanych w zupie warzyw. Tym razem treściwy posiłek zawdzięczamy zagęszczeniu dania mąką. Efekt jest niezwykły.

rosół
07.09.2024 22:00 Najgorsze warzywo, jakie można dodać do rosołu. Omijaj szerokim łukiem

Rosół to niekwestionowany król polskich zup. Pyszny i esencjonalny może jednak stracić na wartości. Wszystko przez dodanie podczas gotowania pewnego warzywa. Wówczas rosół zamienia się w niezdrową, a nawet toksyczną potrawę. 

Domowa kostka rosołowa
06.09.2024 18:16 Nie kupuję sklepowej chemii, tak robię domową kostkę rosołową. Jest o niebo lepsza

Sklepowa kostka rosołowa ma wiele wspólnego z tablicą Mendelejewa. W jej składzie widnieje wiele substancji, których nazw nawet nie sposób wymówić. Taka lista chemii sprawia, że wiele osób odrzuca kostkę ze sklepu z obrzydzeniem. Znam patent na jej domową wersję, w której nie uświadczymy takich rewelacji.

grecki rosół
28.08.2024 20:16 Przepis na zupę z kurczaka przywiozłam z Grecji. Tradycyjny rosół może się schować

Lubisz tradycyjny rosół? Przekonaj się jak smakuje grecki rosół, czyli avgolemono. Zakochasz się w tym daniu i ugotujesz tę grecką zupę nie raz. Wszystko dzięki temu przepisowi, który zapewni orzeźwienie w upalne dni. 

garnek rosołu
05.05.2024 13:52 Wystarczy chwila nieuwagi i rosół wyjdzie mętny. Nigdy tak nie rób

Wśród wielu wskazówek co do uzyskania klarownego rosołu, ta jedna wydaje się najrzadziej podkreślana. Chodzi o sposób gotowania wywaru, a konkretnie o pokrywkę: przykrywać czy nie?

mięso z rosołu
15.04.2024 11:20 Henia zdradziła przepis na kluski z mięsem z rosołu. Spróbuj raz, a będziesz je robić co tydzień

Wiele gospodyń zadaje sobie pytanie, co zrobić z mięsem z rosołu? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks i przyrządzić smakowite kluski z takim mięsem. Proste i pyszne, co tydzień będą gościły na twoim stole. 

zupa
30.03.2024 11:49 Ta zupa jest tak dobra, że robię ją przynajmniej raz w tygodniu. Bije na głowę nawet rosół

Zawsze uwielbiałam jeść rosół. Jednak odkąd poznałam przepis na tę zupę z warzyw, często ją gotuję. Pełna pysznych warzyw jest idealna na wiosnę. Dlatego każdemu polecam przepis na zupę lepszą nawet od rosołu.

zupa w garnku
11.03.2024 15:47 Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie

Oto niezwykle prosty przepis na zupę jarzynową. Zdrowy przysmak jest witaminową bombą, nie będąc przy okazji bombą kaloryczną. Nagotuj duży gar takiej zupy, a będziesz mieć lunch do pracy albo szybkie pierwsze danie obiadu na kilka dni.

mięso w rosole
18.02.2024 16:15 Ten sposób na mięso z rosołu mam od znajomej kucharki. Tak mi smakuje, że korzystam z niego co niedzielę

Wygotowane mięso z rosołu to produkt dość niewdzięczny. Szkoda przecież go wyrzucić, a bywa problematyczny w wykorzystaniu. Kiedy poznasz sposób mojej znajomej, podobne problemy już nie wrócą. U mnie w domu przepada za tym cała rodzina.

rosół w garnku
12.02.2024 17:00 Moje dzieci już nie mogły patrzeć na pomidorową. Teraz na rosole robię im inną zupę i ciągle proszą o dokładki

Znudziła ci się pomidorowa na rosole? W takim razie gotuj na nim inną zupę. Pokaże ci, jak ją zrobić, domownicy cię ozłocą. Nie tylko dzieci będą zadowolone i najedzone. 

mięso z rosołu
29.01.2024 10:39 Ten specjał robię z mięsa po rosole i jednego dodatku. Już dawno nie jadłem czegoś tak pysznego

Nikt z nas nie lubi marnować jedzenia. Dlatego warto znaleźć sposoby, jak temu zapobiec. Ten przepis pomoże ci jak wykorzystać mięso po rosole. Już nigdy go nie wyrzucisz. Musisz znać ten patent.

zupa krupnik
28.01.2024 14:31 Żadna pomidorowa. Zimą na rosole gotuję tę sycącą i treściwą zupę

Od teraz nigdy nie wylejesz rosołu. Ten przepis pokaże ci, że możesz zrobić z niego inną zupą. Będzie smacznie i bardzo sycąco. 

Galareta wieprzowa z golonki
16.11.2023 17:58 Żadne nóżki, najlepszą galaretę wieprzową zrobisz z innego mięsa. Gotuję tak od lat i mąż jest zachwycony

Galareta wieprzowa często pojawia się na spotkaniach towarzyskich. Klasyczne zimne nóżki nie są jednak tak smaczne, jak rarytas wykonany z jednego wyjątkowo dobrego kawałka wieprzowiny. Raz je z mężem zrobiliśmy i już innych nie jadamy.