Z mięsa i warzyw z rosołu robię wyśmienity obiad. Prościej się nie da
W niedzielę w polskich domach króluje rosół. Mięso i warzywa z wywaru wykorzystuję w poniedziałek do przygotowania prostego obiadu dla całej rodziny. I nie jest to ani pasztet, ani pierogi. Moja rodzina uwielbia to danie.
Mięso z rosołu
Długo gotowane mięso oddaje mnóstwo właściwości zupie, w której jest obrabiane. Podobnie jest zresztą z warzywami. A jednak – wiele substancji i konsystencja zostaje w środku. Dlatego składniki z rosołu można wykorzystać ponownie.
Jest to zresztą metoda nie tylko doskonała, lecz także stara jak świat. Z mięsa z rosołu można przygotować choćby pierogi, podać je z sosem chrzanowym czy zrobić z niego pulpeciki takie jak te.

Obiad z mięsa z rosołu
Pulpeciki z rosołu są bardzo lekkostrawne dzięki temu, że ich składniki były długo gotowane. Można podawać je sauté, ale świetnie sprawdzą się jako dodatek właśnie do rosołu – zalane zupą razem z makaronem i dekoracją z pietruszki.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- Mięso z rosołu (np. udka kurczaka, udziec indyka, wołowina)
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- Kawałek selera
- Kasza manna
- Sól do smaku

Co zrobić z mięsa i warzyw z rosołu
Mięso dokładnie rozdrabniamy – można mieszać gatunki według uznania. Do posiekanego (w malakserze lub blenderze) mięsa dodajemy warzywa i jeszcze raz krótko miksujemy. Przyprawiamy do smaku.
Do masy dosypujemy kaszę manną i mieszamy, aż uzyskamy pożądaną strukturę. Pulpety powinny się dawać łatwo formować. Jeśli masa wyszła za gęsta, rozrzedzamy ją odrobiną rosołu.

Z garnka odlewamy nieco rosołu. Doprowadzamy go do wrzenia. Pulpety gotujemy przez 2-3 minuty, uważnie, by się nie rozpadły.
Kulki z warzyw i mięsa z rosołu nakładamy na talerze razem z makaronem. Zalewamy gorącym rosołem i podajemy.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłą zupę ogórkową i domowy kolagen.
