Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Przepis na aromatyczny rosół według Kuchni Pięciu Przemian
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 03.08.2025 05:03

Przepis na aromatyczny rosół według Kuchni Pięciu Przemian

Przepis na aromatyczny rosół według Kuchni Pięciu Przemian
Fot. Shutterstock

To nie jest przepis na zwykły, drobiowy rosół. To przepis na esencjonalny, wołowy wywar pełen smaku i aromatu. Wszystko, co musiałam robić, to trzymać się odpowiednich proporcji i kolejności wrzucania składników i przypraw do gara. Poznaj przepis na rosół według Kuchni Pięciu Przemian. Rozgrzewa i leczy, a cała rodzina była nim zachwycona.

Kuchnia Pięciu Przemian. Podstawy i przepis na rosół

Kuchnia Pięciu Przemian to chińska sztuka gotowania polegająca na zachowaniu pełnej harmonii z naturą żywiołów: Ognia, Metalu, Wody, Ziemi i Drzewa. Żywiołom tym z kolei przypisane są odpowiednie smaki: 

  • Ogień – gorzki (np. kurkuma)
  • Metal –  ostry (np. imbir)
  • Woda –  słony (np. sól)
  • Ziemia  – słodki (np. kminek)
  • Drzewo – kwaśny (np. zielona pietruszka). 

Podstawy te stosuję podczas gotowania aromatycznego rosołu. Najpierw jednak przedstawię wszystkie potrzebne składniki. Wywar będzie ciemny, esencjonalny i pełen smaku.

Składniki na rosół według Kuchni Pięciu Przemian:

  • 800 g wołowiny na rosół
  • duży korzeń pietruszki
  • 2 duże marchewki
  • kawałek selera
  • 1 duża cebula
  • biała część pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cm korzenia imbiru
  • Natka zielonej pietruszki
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka koperku
  • suszony tymianek
  • kurkuma mielona
  • kminek
  • pieprz cayenne
  • sól, pieprz do smaku
Przepis na aromatyczny rosół według Kuchni Pięciu Przemian
Fot. Canva

Jak ugotować aromatyczny rosół?

Do dużego garnka wlej 4 l wody i zagotuj. Wrzątek według Kuchni Pięciu Przemian to smak gorzki. Teraz dodaj ⅓ łyżeczki suszonego tymianku, szczyptę kurkumy (smak gorzki) oraz ⅓ łyżeczki kminku (smak słodki). 

Do garnka włóż oczyszczone mięso (smak słodki) i gotuj na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj marchew i korzeń pietruszki (smak słodki), a także cebulę, czosnek, imbir i szczyptę pieprzu cayenne (smak ostry). Dodaj sól (smak słony), natkę pietruszki, lubczyk i gałązkę koperku (smak kwaśny). 

Wywar gotuj przez kolejną godzinę na najmniejszym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj. 

Rosół według Kuchni Pięciu Przemian. Uwagi

Do ugotowania aromatycznego rosołu potrzebne jest odpowiednia wołowina. Najlepiej sprawdzi się kawałek pręgi, szpondru i goleni. Można dodać również kości szpikowe. Nie dodawaj wyłącznie jednego rodzaju mięsa. Wymieszaj je. 

Aby rosół wyszedł tak, jak powinien, trzymajmy się składników i co najważniejsze - kolejności dodawania ich do garnka. Dzięki temu rosół nabierze mocy. Będzie niezwykle esencjonalny. Będzie rozgrzewał, wzmacniał odporność i leczył stany zapalne w organiźmie.

Rosół według Kuchni Pięciu Przemian to nie tylko rewelacyjny, pełny smak. To naturalne lekarstwo, po które warto sięgać zarówno latem, jak i jesienią, czy zimą, by uchronić się przed przeziębieniem lub grypą.

Polecamy także przepis na aromatyczną surówkę z ogórka. Dowiedz się również, jak doprawić leczo. Kluczowe są 3 przyprawy. 

Przepis na aromatyczny rosół według Kuchni Pięciu Przemian
Fot. Canva

Źródło: 

  • Kuchnia Pięciu Przemian
  • Smakosze.pl