Przepis na aromatyczny rosół według Kuchni Pięciu Przemian
To nie jest przepis na zwykły, drobiowy rosół. To przepis na esencjonalny, wołowy wywar pełen smaku i aromatu. Wszystko, co musiałam robić, to trzymać się odpowiednich proporcji i kolejności wrzucania składników i przypraw do gara. Poznaj przepis na rosół według Kuchni Pięciu Przemian. Rozgrzewa i leczy, a cała rodzina była nim zachwycona.
Kuchnia Pięciu Przemian. Podstawy i przepis na rosół
Kuchnia Pięciu Przemian to chińska sztuka gotowania polegająca na zachowaniu pełnej harmonii z naturą żywiołów: Ognia, Metalu, Wody, Ziemi i Drzewa. Żywiołom tym z kolei przypisane są odpowiednie smaki:
- Ogień – gorzki (np. kurkuma)
- Metal – ostry (np. imbir)
- Woda – słony (np. sól)
- Ziemia – słodki (np. kminek)
- Drzewo – kwaśny (np. zielona pietruszka).
Podstawy te stosuję podczas gotowania aromatycznego rosołu. Najpierw jednak przedstawię wszystkie potrzebne składniki. Wywar będzie ciemny, esencjonalny i pełen smaku.
Składniki na rosół według Kuchni Pięciu Przemian:
- 800 g wołowiny na rosół
- duży korzeń pietruszki
- 2 duże marchewki
- kawałek selera
- 1 duża cebula
- biała część pora
- 4 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- Natka zielonej pietruszki
- 1 gałązka lubczyku
- 1 gałązka koperku
- suszony tymianek
- kurkuma mielona
- kminek
- pieprz cayenne
- sól, pieprz do smaku

Jak ugotować aromatyczny rosół?
Do dużego garnka wlej 4 l wody i zagotuj. Wrzątek według Kuchni Pięciu Przemian to smak gorzki. Teraz dodaj ⅓ łyżeczki suszonego tymianku, szczyptę kurkumy (smak gorzki) oraz ⅓ łyżeczki kminku (smak słodki).
Do garnka włóż oczyszczone mięso (smak słodki) i gotuj na najmniejszym ogniu przez około 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj marchew i korzeń pietruszki (smak słodki), a także cebulę, czosnek, imbir i szczyptę pieprzu cayenne (smak ostry). Dodaj sól (smak słony), natkę pietruszki, lubczyk i gałązkę koperku (smak kwaśny).
Wywar gotuj przez kolejną godzinę na najmniejszym ogniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem i od razu podawaj.
Rosół według Kuchni Pięciu Przemian. Uwagi
Do ugotowania aromatycznego rosołu potrzebne jest odpowiednia wołowina. Najlepiej sprawdzi się kawałek pręgi, szpondru i goleni. Można dodać również kości szpikowe. Nie dodawaj wyłącznie jednego rodzaju mięsa. Wymieszaj je.
Aby rosół wyszedł tak, jak powinien, trzymajmy się składników i co najważniejsze - kolejności dodawania ich do garnka. Dzięki temu rosół nabierze mocy. Będzie niezwykle esencjonalny. Będzie rozgrzewał, wzmacniał odporność i leczył stany zapalne w organiźmie.
Rosół według Kuchni Pięciu Przemian to nie tylko rewelacyjny, pełny smak. To naturalne lekarstwo, po które warto sięgać zarówno latem, jak i jesienią, czy zimą, by uchronić się przed przeziębieniem lub grypą.
Polecamy także przepis na aromatyczną surówkę z ogórka. Dowiedz się również, jak doprawić leczo. Kluczowe są 3 przyprawy.

Źródło:
- Kuchnia Pięciu Przemian
- Smakosze.pl