Przenigdy nie gotuj wtedy rosołu, cały gar skiśnie. Nasze babcie zawsze o tym pamiętały
Pogoda w wakacje przypomina kolejkę górską. Upalne dni są poprzeplatane tymi deszczowymi, a opadom towarzyszą burze. Według ludowych porzekadeł podczas wyładowań atmosferycznych nie powinno gotować się rosołu, bo skutkować to będzie jego zepsuciem. Czy to przekonanie jest mitem, czy ma uzasadnienie w dowodach naukowych?
Czy można gotować rosół podczas burzy?
Choć rosół to zupa, którą można przygotować na każdą okazję, istnieje przekonanie, że nie można ugotować jej podczas burzy. Mają wtedy występować niesprzyjające warunki, które przyczyniają się do kiśnięcia dania.
Obecnie warunki pogodowe są mieszane, a chłodne i gorące masy powietrza mieszają się ze sobą, co wywołuje burze. Z tego powodu sprawdziliśmy, czy powszechne tezy na temat zepsucia zupy są racjonalne i czy istnieją podstawy, aby rosołu podczas wyładowań nie gotować. Okazuje się, że wciąż istniejące przekonanie ma tylko częściowe uzasadnienie. Powszechne argumenty zakazujące gotowania zupy, można jednak włoży między bajki.

Burza kontra rosół
Czynników, przez które rosół miałby się zepsuć podczas burzy, jest wiele. Niektórzy wskazują, że zupa ma się zepsuć przez ozon zawarty w powietrzu. Inni wskazują, że wyładowania powodują elektryzowanie się powietrza i to przez to rosół kiśnie. Popularne jest również twierdzenie, że klasyczna polewka psuje się przez to, że podczas burzy ciśnienie spada drastycznie. Dla rosołu ma to skutkować tym, że jest on niedogotowany, a przez to kiśnie.
Wszystkie te czynniki brzmią dosyć logicznie, ale zupełnie nie mają uzasadnienia w rzeczywistości. Żaden z nich nie wpływa na kiśnięcie rosołu. Nie oznacza to jednak, że ludzie w przyszłości nie mieli racji.
Dlaczego rosół ciśnie podczas burzy?
Skoro to nie zbyt niskie ciśnienie i inne czynniki psują rosół to, co sprawia, że zupa kiśnie? Powód jest dosyć banalny, ale nie każdy zdaje sobie z niego sprawę. Letnia burza jest poprzedzona upałem i to właśnie wysoka temperatura przyczynia się do zepsucia rosołu. Sprzyja ona do szybszego namnażania się bakterii, więc kiedy dostaną się do zupy, sprawią, że zepsuje się ona szybciej niż w normalnych warunkach.
Ten dowód potwierdza więc, że burza nie ma bezpośredniego wpływu na zepsucie dania. Mimo to tuż przed nią lub w trakcie jej trwania nie powinno się gotować rosołu. Można więc uznać, że to, co wydawało się mitem, ma w pewnym stopniu uzasadnienie.
Poznaj sposób znanego kucharza, który ułatwia siekanie czosnku. Dowiedz się, jak pozbyć się ćmy bukszpanowej.
