Wiele osób popełnia podstawowy błąd. To dlatego seler nie rośnie w korzeń
Oto co zrobić, by wzmocnić warzywa korzeniowe na naszych grządkach. Jeśli pominiemy kilka błędnych czynności, dostaniemy w nagrodę dorodne, duże korzenie selera.
Dlaczego seler nie idzie w korzeń
Choć seler naciowy wygląda o wiele bardziej elegancko i wchodzi w skład wykwintnych potraw, to proste, codzienne bulwy są bardziej cenione w naszej kuchni. Seler wykorzystujemy w końcu głównie jako korzeń, np. w rosole. Co zrobić, by to w korzeń właśnie poszły moce witalne naszego warzywa?
Często po prostu przedobrzamy. Przyzwyczajeni jesteśmy do zaleceń dotyczących stymulowania wzrostu roślin ozdobnych. W wypadku selera nie chcemy zaś dorodnych liści czy kwiatów. A na rozwój korzenia stawia się zwyczajnie inaczej. Oto jak.

Jak wyhodować dorodny seler
Aby bulwy były naprawdę wielkie, musimy dać im przede wszystkim miejsce i odpowiednie warunki do rozwoju. Selerów nie sadzimy więc zbyt gęsto. Jeśli będą musiały się rozpychać łokciami, ostatecznie nie wyrosną duże, by sobie nawzajem nie przeszkadzać.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Choć może na to nie wygląda, seler to roślina z obszaru śródziemnomorskiego. Potrzebuje więc dużo słońca. Znów: przyzwyczajeni jesteśmy do myśli, że nadmiar nasłonecznienia szkodzi warzywom, ale tu nie na liście stawiamy. Aby nie wymrozić rośliny, sadzimy ją po przejściu majowych przymrozków, czyli po połowie maja.

Rozwój korzenia selera
Przy sadzeniu selera uważamy więc na odpowiednie odstępy – ok. 40x40 centymetrów. Sadząc, pilnujemy też, by nie przykrywać zielonej łodygi ziemią. Seler lubi być sadzony raczej płytko. Wtedy jego korzeń ma wiele miejsca do rozwoju.
Ale tym, co naprawdę może go zniszczyć, jest nieodpowiednie nawożenie. Tu niestety największe mamy pole do nadgorliwości. Seler nie lubi mianowicie azotu, więc tego typu odżywek należy unikać.

Jakie domowe nawozy zawierają azot
Azot dostarczamy do ziemi na wiele domowych sposobów. Wiele porad mówi o domowych nawozach np. z fusów od kawy albo gnojówki z pokrzyw. Pierwiastka tego dostarczają też do ziemi skorupki jajek, żelatyna spożywcza czy skórki bananów.
Zamiast azotu, karmimy selery potasem. Warto więc podsypywać im popiołu drzewnego. Prócz tego podlewamy je często, najlepiej co drugi dzień. A do odżywiania zastosować można zwykły kompost lub obornik.
Wypróbuj też sposób na mrożenie szparagów i zdrowotne właściwości babki lancetowatej.
