Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 11.03.2024 15:47

Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie

Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie
youtube.com/schnelllecker

Oto niezwykle prosty przepis na zupę jarzynową. Zdrowy przysmak jest witaminową bombą, nie będąc przy okazji bombą kaloryczną. Nagotuj duży gar takiej zupy, a będziesz mieć lunch do pracy albo szybkie pierwsze danie obiadu na kilka dni.

Zupa turecka

Czasem tę potrawę nazywa się turecką zupą. Jej przygotowanie zajmuje zaledwie pół godziny i składa się z dosłownie kilku prostych czynności. Jedyne, czego potrzeba, to bulionowa baza, mięso i warzywa dostępne w każdym supermarkecie.

Zupa taka bogata jest w błonnik i witaminy w najlepszej postaci – warzywa gotowane są w zupie, a zatem nie wylewamy z wodą najcenniejszych dla organizmu mikroelementów. Jeśli za bazę zupy posłuży nam rosół, dodatkowo wzbogaci się ona o kolagen wygotowany z mięsa i będzie jeszcze zdrowsza.

Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie
youtube.com/schnelllecker

Szybka zupa jarzynowa

Przygotowując taką zupę starajmy się więc użyć domowego rosołu i mięsa z udek kurczaka. Ilustracje do tego tekstu zaczerpnęliśmy jednak z kanału Szybkie pyszne, którego autorzy używają mięsa z piersi i zdają się posługiwać bulionem z kostki. Jest to z pewnością szybszy sposób na przygotowanie zupy od zera.

Składniki

  • 400 g mięsa z udek kurczaka
  • Ok. 1,7 l bulionu
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chili
  • 2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki
  • Przyprawy: sól, pieprz, suszony rozmaryn
  • Do smażenia: oliwa i łyżka masła

Gotujemy zupę warzywną

Kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w dość drobną kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Zasypujemy łyżką mąki, mieszamy i odstawiamy, by smaki się połączyły.

Na dnie dużego garnka rozgrzewamy solidny chlust oliwy. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Dodajemy selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki, a następnie marchewkę startą na tarce o grubych okach. Dusimy dalej, dodając następnie paprykę słodką i chili pokrojone w drobną kostkę oraz czosnek rozgnieciony i posiekany albo przeciśnięty przez praskę. 

Warzywa dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy, po czym zalewamy szklanką bulionu i jeszcze raz mieszamy, by upewnić się, że nie ma w wywarze mącznych grudek.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z łyżką masła i smażymy kurczaka, aż zrobi się lekko złocisty. Z patelni przerzucamy kurczaka do garnka z zupą. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalewamy resztą rosołu, dodajemy posiekaną pietruszkę i liść laurowy. Gotujemy jeszcze przez ok. 20-25 minut, aż ziemniaki staną się miękkie. Zupa jest gotowa do podania.

Wypróbuj też przepisy na wielkanocną sałatkę jarzynową z resztek i autentyczne kartacze według Tomasza Strzelczyka.

Zamiast pomidorowej robię na rosole tę zupę. Jest tak dobra, że mógłbym ją jeść codziennie
youtube.com/schnelllecker