Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]
To nie jest zwykły rosół. To nawet nie jest zwykły rosół na pieczonym mięsie. To rosół na mięsie z grilla – nietypowy, niezwykły w smaku i ekstremalnie wiosenno-letni.
Rosół na pieczonym mięsie
Przygotowanie rosołu na pieczonym mięsie to technika, po którą sięgamy rzadko, ale kiedy już się zdarzy – nie możemy uwierzyć, że nie robimy tego na co dzień. Rosół to w końcu „kompot z mięsa” – produkty wygotowywane tak długo, aż oddadzą cały smak aromatycznemu wywarowi. Pieczenie jeszcze go wzbogaca.
Wszystko to za sprawą karmelizacji cukrów i reakcji Maillarda, której poddawane są białka, a także dodatkowego wytapiania tłuszczu. Krótko mówiąc: wszystkie najważniejsze składniki mięsa aktywują się, by oddać pełnię smaku bulionowi. Ale grillowanie w miejsce zwykłego pieczenia jeszcze ten smak podkręca.
![Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]](https://images.iberion.media/images/origin/grill4_474e3e8a97.jpg)
Grillowane mięso do rosołu
Grill, a zwłaszcza grill węglowy, po który wciąż sięgamy najczęściej, dodaje mięsu niezwykłego aromatu wędzenia. Pieczenie wzmacnia też smak kości, które można następnie wygotować w rosole. Zupa taka nie ma sobie równych, zarówno pod względem smaku, jak i koloru.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 ćwiartki kurczaka
- 1 kawałek wołowiny rosołowej (np. szponder)
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- Duży kawałek selera
- Biała część 1 pora
- 2 cebule
- Natka pietruszki
- 1 pęczek natki pietruszki
- Lubczyk
- Po 4 goździki i owoce jałowca
- Liście laurowe i ziele angielskie
- Sól, pieprz ziarnisty
![Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]](https://images.iberion.media/images/origin/grill5_3bff3e9a98.jpg)
Rosół na mięsie z grilla
Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą i grillujemy, aż będzie spieczone. Grillujemy też cebulę, aż będzie mocno przyrumieniona. Marchewkę i pietruszkę nacieramy oliwą i pieczemy do zrumienienia.
Przekładamy mięso do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.
![Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]](https://images.iberion.media/images/origin/grill2_6eb7dd07b1.jpg)
Po dwóch godzinach gotowania do garnka dodajemy także warzywa – te grillowane i te nieupieczone. Gotujemy przez kolejne 2 godziny, pod koniec przyprawiając pozostałymi ziołami. Przed końcem gotowania solimy do smaku.
Rosół po przyrządzeniu klarujemy, cedząc go przez chustę serowarską lub ściereczkę tetrową. Podajemy z pokrojoną drobno pieczoną marchewką i posypany pietruszką. Jako dodatek świetnie sprawdzą się kuleczki z mięsa rosołowego, przygotowane podobnie do kotletów mielonych.
Wypróbuj też przepisy na sznycel po wiedeńsku i kiszone szparagi.
![Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]](https://images.iberion.media/images/origin/grill3_01602b628a.jpg)