Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.04.2025 05:56

Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]

Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]
Fot. Canva

To nie jest zwykły rosół. To nawet nie jest zwykły rosół na pieczonym mięsie. To rosół na mięsie z grilla – nietypowy, niezwykły w smaku i ekstremalnie wiosenno-letni.

Rosół na pieczonym mięsie

Przygotowanie rosołu na pieczonym mięsie to technika, po którą sięgamy rzadko, ale kiedy już się zdarzy – nie możemy uwierzyć, że nie robimy tego na co dzień. Rosół to w końcu „kompot z mięsa” – produkty wygotowywane tak długo, aż oddadzą cały smak aromatycznemu wywarowi. Pieczenie jeszcze go wzbogaca.

Wszystko to za sprawą karmelizacji cukrów i reakcji Maillarda, której poddawane są białka, a także dodatkowego wytapiania tłuszczu. Krótko mówiąc: wszystkie najważniejsze składniki mięsa aktywują się, by oddać pełnię smaku bulionowi. Ale grillowanie w miejsce zwykłego pieczenia jeszcze ten smak podkręca.

Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]
Fot. Canva

Grillowane mięso do rosołu

Grill, a zwłaszcza grill węglowy, po który wciąż sięgamy najczęściej, dodaje mięsu niezwykłego aromatu wędzenia. Pieczenie wzmacnia też smak kości, które można następnie wygotować w rosole. Zupa taka nie ma sobie równych, zarówno pod względem smaku, jak i koloru.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 2 ćwiartki kurczaka
  • 1 kawałek wołowiny rosołowej (np. szponder)
  • 3 marchewki
  • 3 pietruszki
  • Duży kawałek selera
  • Biała część 1 pora
  • 2 cebule
  • Natka pietruszki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Lubczyk
  • Po 4 goździki i owoce jałowca
  • Liście laurowe i ziele angielskie
  • Sól, pieprz ziarnisty
Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]
Fot. Canva

Rosół na mięsie z grilla

Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą i grillujemy, aż będzie spieczone. Grillujemy też cebulę, aż będzie mocno przyrumieniona. Marchewkę i pietruszkę nacieramy oliwą i pieczemy do zrumienienia.

Przekładamy mięso do garnka. Zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liście laurowe i na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia.

Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]
Fot. Canva

Po dwóch godzinach gotowania do garnka dodajemy także warzywa – te grillowane i te nieupieczone. Gotujemy przez kolejne 2 godziny, pod koniec przyprawiając pozostałymi ziołami. Przed końcem gotowania solimy do smaku.

Rosół po przyrządzeniu klarujemy, cedząc go przez chustę serowarską lub ściereczkę tetrową. Podajemy z pokrojoną drobno pieczoną marchewką i posypany pietruszką. Jako dodatek świetnie sprawdzą się kuleczki z mięsa rosołowego, przygotowane podobnie do kotletów mielonych.

Wypróbuj też przepisy na sznycel po wiedeńsku i kiszone szparagi.

Wrzuć na ruszt i przerzuć do gara. Rosół z grilla ma bajeczny smak [PRZEPIS]
Fot. Canva