Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Rosół

None
16.11.2023 11:35 Ugotowałem staropolski bulion na pieczonych kościach wołowych. Żadnego mięsa, tylko skoncentrowany smak

Nigdy nie wyrzucam kości wołowych. Gotuję na nich wyjątkowo skoncentrowany bulion. Jest w nich tyle smaku, że mięso jest już niepotrzebne. Jeden warunek: kości trzeba upiec.

kostka rosołowa
22.10.2023 10:35 Już nie kupuję kostek rosołowych w sklepie. Robię sama, bez grama konserwantów

Już nie kupuję kostki rosołowej w sklepie. Robie ją sama i mam pewność, że nie zawiera żadnych zbędnych konserwantów. Ten przepis wiele lat temu znalazłam w książce kucharskiej i korzystam z niego do dziś. 

warzywa z rosołu
24.09.2023 10:11 To najlepszy pomysł na warzywa z rosołu. Korzystam z niego od dawna, mąż zawsze chce dokładkę

Rosół jest prawdziwym rarytasem wśród polskich zup. Jednak co zrobić z warzywami z rosołu? Od dawna stosuję na nie smaczny patent. Powstaje pyszne danie, które uwielbiam. Koniecznie go spróbujcie.

Rosół gotuj bez pokrywki
15.09.2023 17:01 Czy rosół powinno gotować się pod przykryciem, czy bez? Doświadczone kucharki nie mają wątpliwości

Gotowanie rosołu nie dla każdego będzie proste. Doświadczone kucharki jednak często dzielą się radami, które pomagają uzyskać satysfakcjonujący smak zupy. Jedną z ważniejszych jest wskazówka dotycząca używania pokrywki. Wyjawiamy też inne tajniki przyrządzania tej potrawy. 

Rosół na dwóch mięsach od Karola Okrasy
01.09.2023 17:36 Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit

Smakowity rosół można zrobić na wiele sposobów. Karol Okrasa stawia na zupę na kaczce i kurczaku. Te dwa mięsa sprawiają, że jest aromatyczna i pełna smaku. Wiemy, jak ją przygotować. 

rosół
29.07.2023 15:27 Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na totalną klasykę

Rosół jest jedną z najbardziej lubianych zup przez Polaków. Kojarzy się z niedzielnym obiadem i wyjątkowym smakiem. Ma właściwości lecznicze. Na jakim mięsie gotujesz rosół? Ania Starmach stawia na klasykę. Wychodzi pysznie!

Rosół z kury według przepisu z 1871
22.07.2023 19:24 Dostałam przepis na rosół z XIX wieku. Moja babcia robiła właśnie taki co niedzielę

Rosół z kury będzie idealny na niedzielny obiad. Przepis z 1871 roku, który przekazała mi moja babcia, do dziś zachwyca wiele osób. Wykonanie nie jest skomplikowane, a składniki można znaleźć w każdym sklepie spożywczym. Musicie spróbować. 

rosół z kapustą
03.06.2023 12:42 Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

Większość z nas gotuje rosół na mięsie i warzywach korzeniowych. Jednak warto zastosować trik, który stosują mistrzowi kuchni, ale też i niektóre gospodynie. Różnicę poczujesz od razu. Dorzucone do wywaru liście czy nawet kawałek kapusty, dodadzą zupie przyjemnego wyrazu. 

sposób na wykorzystanie mięsa i warzyw po rosole
12.05.2023 17:05 Zostało ci mięso i warzywa po rosole? Babcia Henia robi z nich coś pysznego

Znowu zostało Ci mięso i warzywa po rosole? Na szczęście wiemy, jak pomysłowo je wykorzystać. Babcia Henia podpowiedziała nam rewelacyjny przepis na kotlety mielone z tych składników. Ich przyrządzenie, poza wybitnym smakiem, cieszy także oszczędnością.

Rosół gotujemy pod przykryciem
21.04.2023 20:29 Lepiej gotować rosół pod przykryciem, czy bez? Lekarka powiedziała wprost, co jest lepsze dla zdrowia

Rosół często gości na naszych stołach. Wiele osób nie korzysta z przykrywką podczas jego przyrządzania. Zdaniem lekarki Magdaleny Cubały-Kucharskiej jest to kosztowny błąd, który prowadzi do utraty jej cennych wartości. 

ugotowane mięso z rosołu
13.03.2023 07:57 Zostało Ci mięso po rosole? Oto 5 pysznych propozycji na jego wykorzystanie

Przy każdym gotowaniu rosołu pojawia się ten sam problem - jak zagospodarować składniki pozostałe po jego przyrządzaniu? Mamy dla Was 5 pomysłowych zastosowań dla mięsa po rosole. Koniecznie wypróbujcie każdy z nich.

Rosół Ewy Wachowicz
12.03.2023 12:46 Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy

Rosół można podać nie tylko z makaronem czy kluskami. Ewa Wachowicz pokazała pyszny przepis na danie z dodatkiem grysiku. Wołowy bulion smakuje z nim fantastycznie. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Dlaczego warto dodać kapustę do rosołu?
25.02.2023 12:53 Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Różnice poczujesz od razu

Gotujesz rosół na obiad? Nie zapomnij dodać do niego kawałka kapusty włoskiej. Warzywo sprawi, że wywar będzie miał orzechowy aromat i będzie smakować jeszcze lepiej. Sprawdź, jak ugotować najsmaczniejszy rosół.

mięso po rosole
06.02.2023 18:00 Zostało Ci mięso po rosole? Raz, dwa zrobisz z niego sycące danie

Nie wiesz, co zrobić z mięsem po rosole? Możesz wykorzystać je do przygotowania wielu dań. Dziś proponujemy obłędne pulpety w delikatnym sosie. Z pewnością posmakują wszystkim domownikom, a Ty zrobisz szybkie danie za grosze.W dobrze zarządzanej kuchni nic się nie marnuje. Pulpety z mięsa po rosole są doskonałym pomysłem na dalsze zagospodarowanie tego produktu. Aromatyczny, koperkowy sos idealnie współgra z aksamitnymi klopsikami. Takie danie będzie niewątpliwym przebojem.W pomysłowym przepisie na obiad z mięsa po rosole znajdzie się miejsce również dla warzyw z wywaru. Wzbogacą one smak potrawy, a także zapewnią przyjemną, wilgotną konsystencję. Ilość warzyw możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych. Zachęcamy do wypróbowania tej receptury.Przepis na pulpety z mięsa po rosole warto modyfikować wedle swojego uznania. Mięsne kuleczki możesz usmażyć, zamiast gotować lub podać za każdym razem z innym sosem. Dzięki temu nigdy się nie znudzą.

Ewa Wachowicz nie wyrzuca obierków po ziemniakach. Robi z nich ukochany przysmak Polaków
27.01.2023 13:53 Ewa Wachowicz nie wyrzuca obierków po ziemniakach. Robi z nich ukochany przysmak Polaków

Zostały Ci obierki po ziemniakach? Przenigdy ich nie wyrzucaj. Ugotujesz z nich aromatyczny rosół według przepisu Ewy Wachowicz, nic w kuchni się nie zmarnuje. Wachowicz wywar podaje z kndelikami z wątróbek drobiowych. Poznaj przepis na rosół z obierków po ziemniakach.Ewa Wachowicz na oficjalnej stronie internetowej, ewawachowicz.pl dzieli się z fanami przepisami na proste i bardzo smaczne dania obiadowe, zupy, śniadania i desery. Niedawno Wachowicz zdradziła, jak wykorzystuje obierki po ziemniakach. Nic w kuchni się nie marnuje. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi z oficjalnej strony Wachowicz.Rosół z obierków po ziemniakach jest niezwykle aromatyczny i lekki. Wachowicz zaznacza, że wywar możemy ugotować w prostej, bezmięsnej wersji lub dodać kilka skrzydełek z kurczaka. Rosół podajemy z ulubionymi dodatkami. Może to być makaron, lane kluski, grysik, pulpety. Ewa Wachowicz stawia na nieco inny dodatek do rosołu - knedliki z wątróbki drobiowej. Małe kuleczki z wątróbek, bułki i przypraw doskonale łączą się z aromatycznym wywarem z obierków. Tak podany rosół smakuje obłędnie.

Dodawanie jabłka do rosołu
21.01.2023 20:46 Dlaczego do rosołu warto dodać jabłko? Różnicę poczujesz od razu

Rosół jest lubianą zupą, którą każdy przyrządza nieco inaczej. Sekretem jej smaku jest odpowiednia kompozycja składników. Dodając do zupy jedno całe jabłko, przyjemnie wzbogacimy ulubiony wywar z makaronem. Wyjaśniamy, dlaczego warto spróbować.Dobrze przyprawiony i wyrazisty rosół jest marzeniem niejednego smakosza. W uzyskaniu satysfakcjonującego smaku zupy pomóc nam mogą liczne, często nietuzinkowe, dodatki. Jednym z nich jest popularny polski owoc, czyli jabłko. Produkt nada przyjemnej słodyczy.

Kiedy należy solić rosół?
19.01.2023 20:08 Kiedy należy solić rosół? Odpowiedni moment ma ogromne znaczenie

Czy wiecie, kiedy należy solić rosół? Doświadczone kucharki podpowiadają, że dodatek podstawowej przyprawy nie może nastąpić zbyt szybko. Inaczej wywar nie będzie miał pełnego smaku i aromatu. W przypadku tradycyjnej zupy sprawdzi się więc podejście polegające na doprawianiu dania pod koniec jego gotowania. Przyrządzanie rosołu wydaje się proste, ale jeden błąd może zaważyć na smaku zupy. Zbyt wczesne dodanie soli spowoduje, że uzyskamy nijaką i mdłą potrawę, która nikomu nie będzie smakowała. Dowiedzcie się, jak tego uniknąć.

rosół
15.01.2023 11:53 Babcia Kazia ma patent na rosół na wyjątkowe okazje. Dwa rodzaje mięs i idealna kompozycja przypraw

Odświętna wersja rosołu babci Kazi charakteryzuje się pełnym, esencjonalnym smakiem i aromatem. Przygotowana jest na bazie mięsa drobiowego oraz wołowego. Dzięki starannie dobranym przyprawom danie zyskuje wykwintnego wyrazu. Tak przygotowany rosół uświetni każdą okazję.Sekretem przygotowania idealnego rosołu jest odpowiednio długie gotowanie. Rosół nie wybacza pośpiechu. Mistrzowie kuchni swój bulion warzą nawet przez kilkanaście godzin na wolnym ogniu. Finalny smak potrawy wart jest każdej chwili spędzonej na jej przygotowaniu.

rosół
13.01.2023 16:54 Co to jest rosół kolagenowy? Jak go przygotować?

Rosół kolagenowy znany jest od wielu pokoleń. W jego gotowaniu przodowały przede wszystkim nasze babcie. To nic innego, jak esencjonalny rosół przygotowany na bazie wywaru z kości. Warto sięgać po niego nie tylko podczas walki z grypą i przeziębieniem. Rosół kolagenowy to skuteczny środek na rozmaite dolegliwości. Pomaga przy problemach żołądkowych, a ze względu na wysoką zawartość kolagenu, również przy bólach stawów. Na jego bazie można przygotować sos do pizzy, dressing czy pożywny koktajl. Jego przyrządzenie jest proste i wymaga użycia zaledwie kilku niedrogich składników.Rosół kolagenowy wymaga długiego gotowania na małym ogniu. Na jego przyrządzenie zaplanuj minimum 4 godziny. W tym czasie wszystkie ścięgna i chrząstki zawarte w kościach mają możliwość się rozpuścić, dzięki czemu ich wartościowe składniki trafią do wywaru.

rosół z goździkami
11.01.2023 20:57 Gessler dodaje do rosołu składnik znany z zimowych herbat. Korzyści nie da się opisać

Domowy rosół jest idealnym sposobem na jesienno-zimowe infekcje. Skutecznie rozgrzewa, stawia na nogi i wykazuje lecznicze działanie. Idąc za radą Magdy Gessler warto do garnka z zupą dorzucić kilka goździków. Dzięki zawartemu w nich eugenolowi gotowy wywar staje się prawdziwym remedium na rozmaite dolegliwości.Goździki kojarzymy głównie z piernikiem czy zimową herbatą. Dodawanie tej przyprawy do rosołu zdaje się być pomysłem iście szalonym. Gwarantujemy jednak, że goździki nie tylko zaskakująco podbijają smak bulionu, ale także oddają mu swoje cenne składniki. Magda Gessler już to wie, a Wy?

Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi emocje
07.01.2023 17:04 Wachowicz nie podaje rosołu królewskiego z makaronem. Wybiera składnik, który budzi skrajne

Ewa Wachowicz rosół podaje inaczej niż wszyscy. Nie gotuje makaronu, nie robi grysiku. Aromatyczny wywar z kurczaka, wołowiny i cielęciny podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Danie jest niezwykle esencjonalne i posmakuje każdemu.Na stronie Ewy Wachowicz, znajdziemy wiele ciekawych przepisów i kulinarnych inspiracji. Wachowicz podzieliła się niedawno recepturą na rosół królewski z niecodziennym dodatkiem. Przepis wykorzystany w artykule pochodzi właśnie z jej oficjalnej strony.Rosół królewski gotowany na kilku rodzajach mięsa i smażonych warzywach ma ciemniejszy kolor i jest bardzo aromatyczny. Wachowicz rosół podaje z ugotowanymi ziemniakami i usmażoną wątróbką drobiową. Mięsno- warzywny wywar przyrządzony w ten sposób posmakuje całej rodzinie.Do ugotowania rosołu wykorzystaj ćwiartkę z kurczaka, kawałek cielęciny oraz kawałek mięsa wołowego z kością, np. szpondru lub pręgi. Rosół zawsze doprawiaj solą pod sam koniec gotowania, kiedy mięso odda cały swój aromat. W przeciwnym razie wywar nie będzie smaczny.

jak przechowywać rosół
05.01.2023 21:27 Jak przechowywać rosół? Nie każdy wie, ile może stać w lodówce

Gotowanie rosołu jest niemal naszym sportem narodowym. Królową polskich zup przyrządzamy z najlepszych składników z należytą troską. Czy wiesz, jak przechowywać rosól, aby zachował swój smak i aromat? Przybliżymy tę kwestię, od lodówki zaczynając, a na zamrażaniu kończąc.Nawet najlepsza potrawa może się znudzić. Jedzenie rosołu przez wiele dni z przyjemności zamieni się w przymus. Jeśli macie nadmiar tej, możecie z łatwością zachować ją na później. Zachęcamy do zapoznania się ze skutecznymi metodami przechowywania rosołu.

rosół
03.01.2023 15:32 Gotujesz rosół? Sprawdź, na jakim mięsie najlepiej go przygotować

Smak domowego rosołu nie ma sobie równych. Nie bez powodu zupa ta od lat króluje na naszych stołach. Odpowiedni smak rosołu uzyskujemy poprzez staranne dobranie mięsa oraz innych składników. Im więcej gatunków mięsa użyjemy, tym smaczniejszy wyjdzie wywar. Rosół z powodzeniem można uwarzyć na jednym rodzaju mięsa. Wybór jest szeroki, od drobiu, aż po dziczyznę. Zdaniem wielu smakoszy znacznie lepiej jednak wymieszać różne gatunki. Najpopularniejsze połączenie mięsne to kurczak i wołowina.

Czym doprawić rosół?
01.01.2023 15:31 Najlepsi kucharze zdradzili, czym doprawić rosół. Te przyprawy wydobędą głębie jego smaku

Czy wiecie, czym doprawić rosół, by był aromatyczny? Kilka przypraw świetnie wpłynie na smak tradycyjnej zupy niezależnie od tego, na jakim mięsie ją przygotujemy. Sprawdźcie, w co warto się zaopatrzyć, nim zaczniecie gotować.Sekretem dobrego rosołu jest nie tylko odpowiednio długie gotowanie mięsa w minimalnej ilości wody, ale też właściwe doprawienie. Poza solą i pieprzem trafić do niego powinny również zioła i wyraziste warzywa. Podpowiadamy, co się sprawdzi.

barszcz czerwony
30.12.2022 18:39 Imprezowy, pikantny barszcz czerwony. Błyskawicznie rozgrzeje i doda energii

Imprezowy barszcz czerwony w mgnieniu oka postawi Cię na nogi. Filiżanka aromatycznej zupy dostarczy energii niezbędnej do przetańczenia całej nocy. Pikantna nuta rozgrzeje i doda animuszu. Ten przepis sprawdzi się na każdej domówce.Imprezowy barszcz czerwony przygotowuje się na mięsnym wywarze. Swój wyśmienity smak zawdzięcza także dodatkowi warzyw i pieczołowicie dobranych przypraw. Zupę możesz przygotować wcześniej, a następnie odgrzać ją, gdy przyjdą goście. Każdy będzie wdzięczny za filiżankę ciepłego, smakowitego barszczu.

zupa-krem z pora
26.12.2022 09:48 Zapomnij o rosole. Elegancką zupę-krem z pora zrobisz w pół godziny

Przygotowanie eleganckiej potrawy nie musi oznaczać spędzenia całego dnia w kuchni. Apetyczną i wykwintną zupę-krem z pora przygotujesz nawet w 30 minut. Dzięki temu danie stanowi poważną konkurencję dla bardziej wymagających zup. Daj temu przepisowi szansę, a z pewnością się nie zawiedziesz.Zupę-krem z pora łatwo przygotujesz z zaledwie kilku składników. Najprawdopodobniej większość z nich masz już w swojej kuchni. Do przyrządzenia tej potrawy przyda się również esencjonalny bulion. Warzywny czy mięsny - każdy sprawdzi się wyśmienicie.

rosół
25.12.2022 08:03 Babcia Hania na święta gotuje wyjątkowy rosół. Dorzuca do niego kilka mięs i 1 aromatyczny składnik

Swój słynny rosół babcia Hania przygotowuje jedynie na specjalne okazje. Wyjątkowej potrawy nie może zabraknąć na stole podczas nadchodzących świąt. Niepowtarzalny aromat zupa zawdzięcza dodatkowi suszonego grzybka. A bogactwo mięs i podrobów sprawia, że wywar jest niesamowicie esencjonalny.Babcia Hania niezmiennie powtarza, że najlepszy rosół powstaje z różnorodnych składników. Dlatego do swojego wywaru, poza rozmaitymi mięsami dorzuca drobiowe podroby. Smak jej rosołu rozpamiętuje się przez cały rok. Teraz możesz przygotować go we własnym domu.

barszcz bez zakwasu
20.12.2022 16:42 Najprostszy barszcz bez mięsa i zakwasu. Dorzuć do niego tylko 2 dodatki, zyska cudowny smak i aromat

Ekspresowy barszcz bez zakwasu uratował już niejedne święta. Błyskawiczne przygotowanie można zaplanować nawet w dzień podania tej potrawy. Klarowny buraczany wywar cieszy swoim smakiem i aromatem.Barszcz bez zakwasu idealnie komponuje się z suszonymi grzybami. Nie warto ich w tym przepisie pomijać. Ekspresową zupę przygotowuje się na bazie wywaru warzywnego. Dzięki temu jest pyszna i esencjonalna.