Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Co to jest rosół kolagenowy? Jak go przygotować?
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 13.01.2023 16:54

Co to jest rosół kolagenowy? Jak go przygotować?

Co to jest rosół kolagenowy? Jak go przygotować?
Canva /Filippo Carlot

Rosół kolagenowy znany jest od wielu pokoleń. W jego gotowaniu przodowały przede wszystkim nasze babcie. To nic innego, jak esencjonalny rosół przygotowany na bazie wywaru z kości. Warto sięgać po niego nie tylko podczas walki z grypą i przeziębieniem.

Rosół kolagenowy to skuteczny środek na rozmaite dolegliwości. Pomaga przy problemach żołądkowych, a ze względu na wysoką zawartość kolagenu, również przy bólach stawów. Na jego bazie można przygotować sos do pizzy, dressing czy pożywny koktajl. Jego przyrządzenie jest proste i wymaga użycia zaledwie kilku niedrogich składników.

Rosół kolagenowy wymaga długiego gotowania na małym ogniu. Na jego przyrządzenie zaplanuj minimum 4 godziny. W tym czasie wszystkie ścięgna i chrząstki zawarte w kościach mają możliwość się rozpuścić, dzięki czemu ich wartościowe składniki trafią do wywaru.

Przepis na rosół kolagenowy o niezwykłych właściwościach

Składniki:

  • 1,5 kg kości (korpus drobiowy, mostek wołowy, nóżki wieprzowe itp.)

  • 500 g kurzych łapek

  • 1-2 szyje indycze

  • włoszczyzna

  • 1-2 cebule

  • 1 łyżka octu jabłkowego

  • 2,5 litra wody

  • 2-3 liście laurowe

  • kilka ziaren ziela angielskiego

  • sól i pieprz do smaku

Jak ugotować leczniczy rosół kolagenowy?

Kości na rosół przełóż do dużego garnka. W razie konieczności podziel je na mniejsze kawałki. Całość zalej 2,5 l zimnej wody.

Warzywa do rosołu umyj i obierz, a cebulę opal. Dodaj je do garnka z kośćmi. Dołóż pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, a także łyżkę octu jabłkowego. Ten ostatni składnik pomaga wydobyć z kości jeszcze więcej odżywczych wartości.

Rosół gotuj pod przykryciem przez min. 4 godziny. Wywar przez ten czas powinien jedynie delikatnie mrugać. Na ok. 60 minut przez planowanym końcem gotowania dosól wywar do smaku.

Prawidłowo uwarzony rosół kolagenowy podczas chłodzenia w lodówce ścina się w galaretkę. Po podgrzaniu zupę można jeść z makaronem, ryżem lub używać jej jako dodatku do innych dań. Bulion kostny z powodzeniem można też pić jako rozgrzewający napój. Poznaj nasz prosty sposób na domową kostkę rosołową. Magda Gessler najlepiej wie, jak przyrządzić tradycyjny smakowity rosół.

Co to jest rosół kolagenowy? Jak go przygotować?
Canva / m.kucova

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: