Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy

Rosół

Jak zrobić domową kostkę rosołową?
12.10.2022 08:45 Jak zrobić domową kostkę rosołową? Wygrywa z kupną smakiem, składem i ceną

Domowa kostka rosołowa potrafi przyspieszyć gotowanie niejednej zupy i sosu. Własnoręczne przygotowanie bazy do dań jest bardzo proste. Wystarczy zaledwie kilka chwil, by zrobić aromatyczny, świeży przez długi czas i zdrowszy od sklepowych dodatek. Do jego przygotowania wykorzystamy składniki, które zwykle używamy do sporządzenia warzywnego bulionu.Kostka rosołowa kojarzy nam się z pełnym polepszaczy dodatkiem do zup. Zazwyczaj staramy się unikać jej w kuchni ze względu na niezbyt zdrowy skład tego typu produktów. Okazuje się jednak, że nietrudno jest zrobić świetną, domową wersję.Przygotowanie kostki rosołowej tak naprawdę wymaga jedynie zakupu dobrej jakości warzyw, odpowiedniego ich ugotowania i zamrożenia w pojemniku na kostki lodu. Potem już będziemy mogli korzystać z dodatku, kiedy tylko będziemy go potrzebować, podkręcając smak wszystkich ulubionych dań.

Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem
09.10.2022 10:45 Zapomnij o krajance i lanych. Wachowicz podaje rosół z innym dodatkiem

Zapomnij o makaronie i lanych kluskach. Ewa Wachowicz podaje rosół z grysikiem. Wywar wołowo-warzywny zaserwowany z kostką z kaszy manny bije na głowę wszystkie inne. Jest niezwykle aromatyczny, pełny w smaku, a przy tym lekko strawny i pożywny. Ewa Wachowicz zdradziła przepis na wyraźny i bardzo aromatyczny rosół wołowy z grysikiem. To pomysł na obiad dla całej rodziny jak za dawnych lat. Grysik, czyli kasza manna z dodatkiem soli i masła, po ostudzeniu jest tak gęsta, że możemy pokroić ją w kostkę i podać np. z rosołem, mlekiem lub inną zupą.Wachowicz rosół gotuje wyłącznie na solidnej porcji wołowiny z kością. Wywar musi gotować się do 3 godzin na najmniejszym ogniu, dzięki czemu mięso odda cały smak i aromat, a rosół nabierze charakteru. Rosół doprawiamy solą i pieprzem przed samym podaniem, nigdy w trakcie gotowania.Z mięsa i warzyw po rosole możemy przygotować wiele wyśmienitych potraw, między innymi pasztet, farsz do krokietów, farsz do pierogów. Dzięki temu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje. Warzywa również możemy wykorzystać, np. do przygotowania pasztetu lub lekkich kotletów.Rosół z grysikiem według przepisu Ewy Wachowicz Składniki na rosół:1 kg wołowiny z kościąkawałek selera2 marchewki2 korzenie pietruszkinatka pietruszkicebulabiała część pora2 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiego2 gałązki lubczykusól, pieprzSkładniki na grysik:pół szklanki kaszy manny1,5 łyżki masłasól

Rosół na serduszkach - prosty przepis
07.10.2022 14:37 Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała

Rosół na serduszkach spodoba się niejednemu smakoszowi. Zapomniany drobiowy rarytas doskonale nadaje się do przyrządzenia lekkiej i pełnej smaku zupy. Przepis jest banalny i każdy sobie poradzi. Spróbujecie? Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście rosołu na podrobach, koniecznie przetestujcie nasz nowy przepis. Zupa przyrządzona na serduszkach nie jest tak tłusta, jak klasyczna drobiowa wersja, a smakuje wyśmienicie. Przyrządza się ją też zdecydowanie krócej.

magda gessler rosół
06.10.2022 10:59 Gessler robi rosół na mięsie, o którym nikt by nie pomyślał. Jest pomijane

Rosół sprawdza się idealnie jako rozgrzewająca i pożywna zupa. Magda Gessler ta jesienną porą przypomina nam o pysznym rosole z gęsiny. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe i wartościowe, warto więc o nim pamiętać przy kolejnym gotowaniu wywaru. Jego smak na długo pozostanie w pamięci.Do gotowania rosołu sprawdza się szyja, skrzydełka, mięsne kości a także podroby. Części te możemy uzyskać z luzowania całej gęsi lub szukać ich w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych. Części z jednego ptaka zalewamy 3 litrami wody do gotowania rosołu.Z gęsi uzyskujemy mięso o dużej zawartości tłuszczu, wobec czego konieczne może okazać się usunięcie jego nadmiaru z gotowego bulionu. Łatwo zrobisz to po schłodzeniu wywaru. Tłuszcz zwyczajnie zastygnie na jego powierzchni będzie można z łatwością wyjąć go za pomocą łyżki cedzakowej.Do gotowania tłustych rosołów doskonale sprawdza się również dodatek jabłka. Cały owoc wrzucamy do garnka i wyciągamy go po zakończeniu gotowania. Taki trik skutecznie przełamuje nieco mdławy smak bulionu.

Jak zrobić zupę pomidorowa na rosole?
02.10.2022 20:47 Jak zrobić zupę pomidorową na rosole? Przepis krok po kroku

Ugotowanie zupy pomidorowej na rosole jest świetnym sposobem na zagospodarowanie nadmiaru niedzielnego wywaru. Kilka składników wystarczy, by przygotować znany nam z domu rodzinnego obiadowy przysmak. Zdradzamy prosty przepis.Jeżeli znudził wam się rosół z makaronem, dodajcie do niego pomidory w dowolnej formie. Poza sezonem letnim, kiedy świeże warzywo jest wyjątkowo smaczne, polecamy użycie przecieru lub pokrojonego przysmaku z puszki. Po ugotowaniu i zabieleniu śmietaną uzyskamy pyszne danie.

rosół z kaczki
01.10.2022 13:49 Gotujesz rosół na kurczaku i wołowinie? Ewa Wachowicz stawia na inne mięso

Rosół z kaczki według przepisu Ewy Wachowicz jest nieco wykwintniejszą wersją tradycyjnego rosołu drobiowo-wołowego. Dzięki znaczącej zawartości tłuszczu, rosół z kaczki ma bardziej intensywny smak, porównywany wręcz czasem do smaku pieczeni. Ewa Wachowicz krok po kroku przeprowadzi nas przez wszystkie etapy gotowania.Kacze mięso jest znacznie zdrowsze niż to pochodzące z kury. Posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, wobec czego rosół z kaczki poza samym smakiem, różni się od klasycznego także wartościami odżywczymi. Ewa Wachowicz, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego profilu na Instagramie, poleca te pożywną zupę.

rosół
29.09.2022 10:50 Zapomnij o makaronie. Teraz rosół podaje się z cudownym, włoskim przysmakiem

Tradycyjny rosół najczęściej podaje się u nas z gotowanym makaronem lub lanymi kluskami. Okazuje się, że dobrze znane lane kluseczki możemy łatwo podrasować na włoską modłę. Delikatne kluseczki straciatella z parmezanem, to niebanalny dodatek do klasycznego, esencjonalnego wywaru. Już dziś zaskocz swoich domowników tym niezwykłym pomysłem na rosół.Kluseczki straciatella w przygotowaniu są łudząco podobne do naszych rodzimych lanych klusków. Poza mąką i jajkiem, zawierają w sobie tarty parmezan, czyli aromatyczny włoski ser dojrzewający. Z takimi kluseczkami nasz rosół zyskuje nowy, zaskakujący wymiar.

krupnik na serduszkach
28.09.2022 14:16 Na jakim mięsie gotujesz krupnik? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Zupa będzie wyrazista i aromatyczna

Krupnik jest tradycyjną polską zupą, pyszną, a przy tym banalnie prostą w przygotowaniu. W poniższym przepisie przedstawiamy klasyczny przepis na krupnik na serduszkach drobiowych. Ta zupa zaskakuje wspaniałym smakiem i przekona nawet podrobowych sceptyków. Nie pożałujesz.Serduszka drobiowe są czymś, do czego warto się przełamać. To wyśmienite mięso wręcz rozpływa się ustach, a jako podstawa krupniku jest niezwykle delikatne. Z całego serca polecamy ten niecodzienny lecz pyszny przepis na krupnik na serduszkach.

Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie
27.09.2022 15:38 Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie

Rosół drobiowy to pomysł na aromatyczny i pożywny obiad, który zachwyci smakiem każdego. Rosół gotowany na udkach kurczaka jest prostym, smacznym i ekonomicznym daniem dla całej rodziny. Rosół podaj z makaronem, grysikiem z kaszy manny lub lanymi kluskami.Rosół możemy ugotować również w wersji ekonomicznej, czyli na samych udkach kurczaka. Mięso drobiowe z kością doskonale nadaje się do ugotowania aromatycznego rosołu o doskonałym smaku. Sól do rosołu dodajemy pod sam koniec gotowania, nigdy wcześniej, ponieważ wywar straci smak.Nigdy nie doprawiajmy rosołu kostką rosołową, ponieważ kostka to sama sól i konserwanty. Do rosołu dodajmy świeży lub suszony lubczyk, sól, pieprz i szczyptę kurkumy pod koniec gotowania. Orientalna przyprawa wzmocni aromat i kolor bulionu z kurczaka. Najlepsi kucharze doprawiają rosół wyłącznie naturalnymi produktami.Rosół drobiowy możemy podać z ugotowanym makaronem jajecznym, grysikiem z kaszy manny lub kluskami lanymi z jajka i mąki. Każdy sposób podania zachwyci domowników rewelacyjnym smakiem. Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować makaron do rosołu, jest prosty i pyszny.

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki
25.09.2022 10:59 Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Wszyscy wiemy, że odpowiednio dobrane mięso, warzywa i przyprawy są kluczem do przygotowania aromatycznego rosołu. Nie każdy jednak wie, że bardzo ważny jest też sposób gotowania wywaru. Liczy się nie tylko czas, ale też moc palnika. Rosół jest wywarem przyrządzanym z mięsa i warzyw. Jeśli więc chcemy, żeby był najsmaczniejszy, musimy go odpowiednio gotować. Na przyrządzenie smacznego rosołu trzeba sobie zarezerwować co najmniej 2,5 godziny. Im więcej mięsa i warzyw w rosole, tym wywar będzie miał lepszy smak. Do rosołu dodajmy porcję kury, solidny kawałek wołowiny i indyka. Te trzy rodzaje mięsa sprawią, że wywar będzie niezwykle esencjonalny. W rosole nie może zabraknąć również sporej porcji warzyw. Do marchewki, pietruszki, pora, selera i opalonej cebuli dodajmy też niewielki kawałek kapusty włoskiej, która dodaje lekko orzechowej nuty i subtelnie wzmacnia smak. Zwykle dodajemy również białą część pora, zieloną wyrzucamy. Jednak dodane pod koniec gotowania liście pora doskonale wpłyną na smak i barwę rosołu.

Na jakim mięsie ugotować rosół?
24.09.2022 15:10 Na jakim mięsie najlepiej ugotować rosół? Dotarliśmy do porady z 1930 roku

Rosół gości w wielu domach. Tradycyjna zupa przygotowywana może być na kilka sposobów. Dawniej, by uzyskać esencjonalne danie, stosowano prostą regułę — na każdego jedzącego musi przypadać pół kilograma mięsa oraz pół litra wody. Porcję rosołową natomiast należy wkładać do zimnego płynu. Wtedy rosół wychodzi najsmaczniejszy.Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Wybór mięsa i sposób jego przygotowania ma ogromne znaczenie. Wiedziano o tym już dawno. W poradniku z 1930 roku można znaleźć wskazanie, że gotowanie mięsa na rosół powinno być różne zależnie od jego przeznaczenia. Jeśli zależy nam na smacznych mięsnych kawałkach — gotujemy krótko i we wrzątku. Gdy chcemy uzyskać pełna smaku zupę — wrzucamy mięso do zimnej wody.

Zupa ogórkowa
19.09.2022 21:02 Fit wersja zupy ogórkowej. Zapomnij o kalorycznym składniku

Klasyczna wersja zupy ogórkowej kojarzy się z sytym, ale przez to nieco ciężkim i kalorycznym daniem. Łatwo jednak możemy ugotować jej lżejszy odpowiednik. Brak dodatku śmietany to tylko połowa sukcesu. Gdzie leży druga?Aby zupa ogórkowa zasłużyła w pełni na miano fit, możemy zrezygnować z dodawania do niej ziemniaków. Czym można je zastąpić? Odpowiedź jest prosta. Świetnie sprawdzi się do tego kasza pęczak.

Jak zrobić wiejski rosół?
18.09.2022 12:47 Jak ugotować wiejski rosół jak u babci? Istotne są nie tylko składniki

Dobry rosół skusi niejednego smakosza. Zupa zawsze się uda, jeśli sięgniecie po sprawdzone, babcine metody. Najlepiej przyrządzać go na wiejskiej kurze w naprawdę dużym garnku. Powstrzyma was to przed dolewaniem wody i rozcieńczaniem wywaru. Taka praktyka, choć popularna powoduje, że rosół traci na smaku. Najlepsze kucharki wiedzą, że drobiowy wywar powinien być przygotowany na tłustej, wiejskiej kurze. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, lecz nie można również przesadzić z jego ilością. My proponujemy użycie połowy porcji i dużego, czyli co najmniej pięciolitrowego garnka. Efekty przyjemnie was zaskoczą.

Jak długo powinno się gotować rosół? 1 patent mocno skraca ten czas
16.09.2022 19:00 Jak długo powinno się gotować rosół? 1 zadziwiający patent mocno skraca ten czas

Rosół jest zupą, która wymaga długiego gotowania. Zwykle jest gotowy po 2- 3 godzinach gotowania na najmniejszym ogniu. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy ugotować wywar w szybkowarze, rosół będzie równie smaczny i aromatyczny, a jego przygotowanie zajmie 30 minut.Jeszcze 30 lat temu szybkowar był w niemal każdej kuchni. Mogliśmy przygotować w nim pasztety, zapiekanki, np. z ryżem i jabłkami, a nawet upiec ciasta. Szybkowary przeżywają teraz drugą młodość i są coraz bardziej popularne, ponieważ to właśnie dzięki nim ulubione dania przygotujemy o wiele szybciej.Rosół gotowany w szybkowarze będzie gotowy po 30 minutach od momentu wrzenia wody, co znacznie skraca czas przygotowywania wywaru. Wysoka temperatura i szczelne zamknięcie powodują, że pół godziny w zupełności wystarczy, żeby ugotować aromatyczny i pełen smaku rosół drobiowy.Do rosołu w szybkowarze dodajemy jarzyny i mięso drobiowe. Nie możemy zapomnieć również o przyprawach i suszonych ziołach- lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie to absolutna podstawa. Rosół doprawiamy solą i pieprzem przed samym podaniem.

Zapomniane zasady gotowania rosołu staropolskich kucharek. Dzisiaj prawie nikt ich nie stosuje
13.09.2022 12:49 Zapomniane zasady gotowania rosołu staropolskich kucharek. Dzisiaj prawie nikt ich nie stosuje

Rosół jest już tradycyjnym daniem, które przygotowujemy głównie na niedzielny obiad, większe święta i uroczystości. Każdy ma własny przepis na aromatyczny wywar z mięsa i warzyw. Poznaj zasady gotowania rosołu staropolskich kucharek. Najważniejsze zawsze było mięso i odpowiednie proporcje.Sekretem doskonałego rosołu jest mięso, warzywa i przyprawy. To dzięki nim wywar ma pełny smak i wyraźny aromat. Rosół gotujmy zawsze z dwóch lub trzech rodzajów mięsa, wtedy będzie najsmaczniejszy. Staropolskie kucharki dodawały również wątróbkę i inne podroby, dzięki którym wywar był jeszcze smaczniejszy.W rosole nie może zabraknąć również warzyw. Marchew, cebula, korzeń i natka pietruszki, seler, por to podstawowe jarzyny. Cebulę dodajmy do rosołu po wcześniejszym opaleniu nad ogniem. Jeśli mamy płytę indukcyjną, cebulę musimy przekroić i podsmażyć na suchej patelni. Staropolskie kucharki dodawały do rosołu również inne warzywa, aby wzmocnić aromat.Zapomnijmy o doprawianiu rosołu kostkami rosołowymi, to sama sól i konserwanty. Kucharki doprawiały wywar tradycyjnie, solą i pieprzem. Dodawały również aromatyczne zioła świeże i suszone, dzięki którym rosół smakował rewelacyjnie.

Magda Gessler, sałatka
12.09.2022 10:01 Sałatka jarzynowa według Gessler. Niebywała pełnia smaku

Sałatka jarzynowa króluje na naszych stołach zarówno na święta, jak i bez specjalnych okazji. Choć trudno w to uwierzyć, jest sposób, który sprawia, że ta potraw może być jeszcze pyszniejsza. Magda Gessler wyjawiła swoją tajemnicę na pyszną sałatkę jarzynową — do jej przyrządzenia używa warzyw gotowanych w rosole.Warzywa na sałatkę jarzynową zazwyczaj gotujemy w wodzie, jednak to te gotowane w rosole zyskują bogaty smak i aromat. Dzięki temu danie wprost zachwyca lekko mięsnym posmakiem. Przy okazji zyskujemy też pyszny wywar, jako bazę na zupę, czy też gotowane mięso, które możemy wykorzystać do innych smakowitych dań. To sprawia, że takie przygotowanie warzyw na sałatkę jarzynową ma same zalety.

klarowny rosół
11.09.2022 11:45 Dlaczego rosół znów wyszedł mętny? 3 proste sposoby na przywrócenie mu klarowności

Mętny rosół jest problemem, który spędza sen z powiek niejednemu kucharzowi. Jak sprawić, aby czasochłonne przygotowanie wywaru zakończyło się sukcesem, a sam bulion był apetyczny i klarowny? Z pomocą przyjdą trzy proste sztuczki. Poznaj niesamowitą moc kurzego jajka, złocistej cebuli oraz niepozornego lodu w kostkach.Gotując idealny rosół, musisz pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Zawsze używaj świeżego mięsa i warzyw — mrożone odpowiedniki nie sprawdzą się przy tej potrawie. Odpowiednio wybrane składniki zalewaj wyłącznie zimną wodą — tylko powolne i równomierne podgrzewanie uwolni z nich pełnię smaku i aromatu. Rosołu nie należy pospieszać — na jego gotowanie przeznacz ok. 2,5-3 godzin.

Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zachwyci kolorem u intensywnym smakiem
06.09.2022 14:35 Dodaj do rosołu uwielbiane warzywo. Zupa zachwyci kolorem i intensywnym smakiem

Rosół gotujemy zwykle na niedzielny obiad, a także podczas spotkań w większym gronie, świąt i większych uroczystości. Mało kto wie jednak, że rosół będzie jeszcze smaczniejszy, kiedy dodamy do niego soczystego pomidora.Do rosołu zwykle dodajemy marchewkę, korzeń i natkę pietruszki, cebulę opaloną nad ogniem, por, seler. Niektórzy dodają również niewielki kawałek główki kapusty, która nadaje lekkiej, orzechowej nuty. Zapominamy jednak o pomidorze, który nadaje kolor i poprawia smak.Nie gotujmy rosołu wyłącznie na porcji rosołowej z kurczaka. Jeśli chcemy, żeby danie miało doskonały, pełny smak i aromat, dodajmy również kawałek wołowiny i indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret fenomenalnego rosołu, który będzie totalnym hitem.Rosół musi gotować się na najmniejszym ogniu przez około 2,5- 3 godziny. W ten sposób uzyskamy pełny, wyraźny smak. Wywar z mięsa i warzyw musi się dosłownie pyrkać. Zrezygnujmy również z kostek rosołowych, nie doprawimy nimi rosołu, dodamy jedynie sól i konserwanty.

rosół z kurkami
01.09.2022 14:05 Aromatyczny rosół z kurkami. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie

Rosół jest daniem, które gości na stole niemal w każdym polskim domu przez cały rok. W okresie letnim oraz na wczesną jesienią możemy przygotować wyjątkowy rosół z kurkami- sezon na nie zaczyna się w czerwcu i trwa nawet do końca października. O ile sam wywar gotuje się dość długo, tak kurki należy dodać dopiero pod koniec tego procesu. Dzięki temu rosół z kurkami będzie miał wyraźny aromat grzybowy, a same grzyby dodadzą przyjemnej tekstury do potrawy. Aby przygotować wyśmienity rosół z kurkami, potrzebujemy dobrze przygotowanego wywaru. Gotowanie rosołu trwa ok. 1,5 do 2 godzin, w związku z tym przygotowanie zaplanuj sobie z odpowiednim zapasem czasu. Kluczową kwestią jest wybranie mięsa i warzyw dobrej jakości.Kurki wymagają dobrego oczyszczenia. Najlepiej zrobić to delikatnie pędzelkiem. Staraj się nie rozmoczyć grzybów przed dodaniem ich do rosołu. Jeśli oczyszczenie kurek wymaga użycia wody, osusz je ręcznikiem papierowym po wykonaniu tej czynności.

Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę
28.08.2022 16:50 Dlaczego do rosołu warto dodać kapustę włoską? Powód odbiera mowę

Rosół z kapustą włoską nie ma sobie równych. Wywar jest bardzo aromatyczny, doskonale doprawiony i ma delikatną, orzechową nutę. Wystarczy niewielki kawałek kapusty, a każdy od razu poczuje różnicę. Domowy rosół z kapustą to absolutny hit kulinarny.Rosół z kapustą gotują najlepsze kucharki, to sekret doskonałego smaku i aromatu. Tak ugotowany rosół zachwyci wszystkich i każdy będzie prosił o dokładkę. Do rosołu dodaj również warzywa, dwa lub trzy rodzaje mięsa i świeże zioła.Do rosołu z kapustą wykorzystaj kawałek kury, szponder wołowy i udko z indyka. Trzy rodzaje mięsa to sekret pełnego smaku. Wywar gotowany na sporej ilości mięsa i warzyw nie będzie miał sobie równych. Bardzo ważne są również zioła i przyprawy, jak lubczyk, natka pietruszki i kurkuma.Nigdy nie doprawiaj rosołu z kapustą kostką rosołową. Kostki to sama chemia i sztuczne składniki, które psują smak. Najlepszy efekt uzyskasz, kiedy doprawisz wywar wyłącznie solą, pieprzem i suszonymi i świeżymi ziołami.

Jak ugotować idealny rosół?
27.08.2022 13:06 Jak ugotować idealny rosół? Wyjaśniamy krok po kroku. Najważniejsze są 3 zasady

Czy wiecie, jak ugotować idealny rosół? Złocistą, aromatyczną i niezwykle sycącą zupę uzyskacie, jeśli zadbacie o trzy szczegóły: wysokiej jakości mięso, dodatek odpowiednich warzyw i właściwy moment solenia. Bez nich danie nie będzie już tak smaczne.Dobry rosół ma lekko żółty, nieco słoneczny kolor oraz bogaty i pełen niuansów smak. Nie może w nim więc zabraknąć treści, czyli smakowitych warzyw, odpowiednio skomponowanej mieszanki mięs oraz pełnych aromatu przypraw. Kluczowe aspekty sprawią, że danie posmakuje nawet najbardziej wybrednym.

Jak wykorzystać mięso z rosołu?
26.08.2022 21:06 Jak wykorzystać mięso z rosołu? Zdradzamy kilka pysznych inspiracji, palce lizać

Czy wiecie, jak wykorzystać mięso z rosołu? Kilka prostych patentów pomoże wam przemienić je w pyszne dania. Zamiast wyrzucać, skorzystajcie z naszych pomysłów i zaskoczcie rodzinę pysznymi daniami z resztek. Nikt ich sobie nie odmówi.Mięso, które zostaje z gotowania rosołu, nie jest prostym do wykorzystania składnikiem. Choć zazwyczaj jest suche i pozbawione smaku — oddało w końcu wszystko, co najlepsze do bulionu — można je doprawić i podać w formie całkiem przyjemnych w odbiorze potraw. Sprawdźcie, jakie to proste.

Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę
24.08.2022 13:46 Dawna receptura na ziołowy rosół. Każdy będzie błagał o dokładkę

Ziołowy rosół to pomysł na rodzinny obiad. Wywar z dodatkiem ziół jest o wiele smaczniejszy od tradycyjnego. Wystarczy niewielka ilość świeżych i suszonych składników, aby od razu poczuć różnicę. Poznaj przepis najlepszych gospodyń na ziołowy rosół, lepszego nie jadłeś. Rosół jest popularnym daniem, gotowanym zwłaszcza w niedziele, święta i większe uroczystości. Mało kto wie, że nie tylko mięso i warzywa są ważne podczas gotowania wywaru. Kluczowe są również świeże i suszone zioła, które wpływają na jego smak i aromat. Jakie zioła do rosołu? Najlepsze gospodynie do rosołu dodają świeżą szałwię, melisę, natkę pietruszki, a także suszony lubczyk i cząber. Połączenie świeżych i suszonych ziół wpływa rewelacyjnie na smak i aromat rosołu. Wystarczy kilka listków, aby na nowo odkryć tradycyjny rosół. Rosół gotujmy na najmniejszym ogniu. Wywar musi się pyrkać, nie może wrzeć, ponieważ wtedy nie wydobędziemy z niego całego smaku. Rosół zawsze gotujmy na kurze i wołowinie. Możemy dodać również mięso indycze. Wywar gotowany na kilku rodzajach mięsa będzie miał wyraźny smak.

Rosół z lubczykiem - proste danie bez mięsa
18.08.2022 16:50 Obłędny patent na lubczykowy rosół. 1 szczegół może nieźle zaskoczyć

Rosół z lubczykiem jest znakomitą alternatywą dla tradycyjnej odsłony tej zupy. Bez mięsa a za to z dodatkiem aromatycznego zioła, danie smakuje znakomicie. Jest przy tym proste w przygotowaniu. Koniecznie spróbujcie.Dobry rosół nie musi zawierać mięsa. Warzywna odsłona dzięki dodatkowi lubczyku nabierze charakteru i przyjemnie was zaskoczy głębokim smakiem oraz pełnym niuansów aromatem. Skusicie się?

kluski lane
16.08.2022 20:50 Jak zrobić idealne lane kluski? Ważna jest 1 zasada

Jak zrobić idealne lane kluski? Tak naprawdę ważna jest tylko jedna zasada, a mianowicie przestrzeganie odpowiednich proporcji składników. Inaczej kluski mogą nie uzyskać odpowiedniej konsystencji i być zbyt twarde lub zacząć się rozpadać. Kluski lane zrobisz szybko i będą doskonałym dodatkiem do rosołu i innych zup.Kluski lane przygotowuje się błyskawicznie i z prostych składników. Z tego powodu mogą stanowić awaryjną wersję makaronu, np. do rosołu czy zupy pomidorowej. Można je też na wodzie, a po odcedzeniu podać je np. z mięsnym sosem. Popularne są też kluski lane gotowane na mleku.Tak naprawdę dzięki sporej zawartości jajek kluski lane są o wiele smaczniejsze niż kupna krajanka. Mają nieregularny kształt, który zawdzięczają wlewaniu niezbyt gęstego ciasta, cienkim strumieniem wprost do gorącej zupy lub wody. Nie można tylko przesadzać z ilością dodanej mąki, bo kluski wyjdą zbyt twarde.

Wachowicz pokazała przepis na rosół
14.08.2022 13:47 Wachowicz pokazała przepis na rosół. Dodaje do niego pewien owoc

Rosół często pojawia się podczas niedzielnego obiadu. Zaskakujący dodatek stosowany przez Ewę Wachowicz sprawi, że zupa będzie smakowała jeszcze lepiej. Celebrytka proponuje, by wrzucić do niej słodkie nieobrane jabłko. Warto spróbować — zachwytom rodziny nie będzie końca.Podstawowy przepis na rosół można zmienić na wiele sposobów. Za każdym razem uzyskamy nieco inny efekt. Nietypowy dodatek do klasycznej zupy inspirowany jest kuchnią pakistańską. Zaskakująco dobrze współgra z pozostałymi składnikami i sprawia, że smak dania nabiera głębi. Skusicie się?

Tomasz Strzelczyk, rosół
13.08.2022 13:49 Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie z czym go podaje

Tomasz Strzelczyk zdradza swój znakomity przepis na esencjonalny rosół. Nie zgadniecie, z czym go podaje. Nie z gotowym makaronem, nie z domową krajanką, a z kluskami lanymi. Rosół gotowany na dwóch rodzajach mięs, włoszczyźnie i z kilkoma aromatycznymi dodatkami smakuje wybornie. Uraczcie nim rodzinę. Rosół to nasza ukochana, polska zupa. Choć tyle razy już go jedliśmy, mamy ochotę na jeszcze. W sumie jego smak można nieco odmieniać, gotując go na różnych rodzajach mięs, wzbogacając mniej oczywistymi warzywami czy przyprawami. Tomasz Strzelczyk proponuje przygotować iście królewski rosół gotowany na kaczce i wołowinie. Oprócz włoszczyzny i cebuli dodaje do niego też suszone grzyby, kawałek gałki muszkatołowej, kilka goździków i jeszcze parę przypraw. Rosół jest przepyszny, zwłaszcza że serwuje go z wyśmienitym, domowym dodatkiem, a mianowicie z kluskami lanymi.

Wakacyjna wersja rosołu
12.08.2022 14:17 Niezwykła, wakacyjna wersja rosołu. Dodatek cytryny działa cuda

Pełen aromatu, lekki rosół skusi niejednego smakosza. Dodajcie do niego soku z cytryny, a nabierze przyjemnie orzeźwiającego kwaskowego posmaku. Danie będzie idealne na obiad w upalny dzień. Spróbujecie? Nietuzinkowy rosół z dodatkiem soku z cytryny jest pyszną propozycją na wakacyjny obiad dla całej rodziny. Nieco odbiegający od klasycznego specjał jest świeży i bogaty. Aromatyczny owocowy sok podkreśla bowiem inne smaki, nadając im głębi. Niebo w gębie.