Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała

Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała

Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała
canva/Qwart

Rosół na serduszkach spodoba się niejednemu smakoszowi. Zapomniany drobiowy rarytas doskonale nadaje się do przyrządzenia lekkiej i pełnej smaku zupy. Przepis jest banalny i każdy sobie poradzi. Spróbujecie?

Jeśli jeszcze nigdy nie gotowaliście rosołu na podrobach, koniecznie przetestujcie nasz nowy przepis. Zupa przyrządzona na serduszkach nie jest tak tłusta, jak klasyczna drobiowa wersja, a smakuje wyśmienicie. Przyrządza się ją też zdecydowanie krócej.

Przepis na smaczny rosół na serduszkach

Składniki:

  • 1 kg kurzych serc

  • 2 litry wody

  • 2 duże marchewki

  • 1 mniejsza pietruszka

  • 1 niewielki seler

  • pół pora, liści lub białej części

  • 1 mała cebula

  • 1-2 liście laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskie

  • 5-6 ziaren czarnego pieprzu

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania:

Jak zrobić rosół na serduszkach? Podroby doskonale zastępują porcje rosołowe

Serduszka oczyszczamy i przenosimy je do większego garnka. Dodajemy umyte i obrane marchewki, selera i pietruszkę. Cebulę opalamy w płomieniu i wrzucamy ją wraz z dobrze opłukanym porem.

Dodajemy też przyprawy w kawałku. Całość zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 60 minut. Danie doprawiamy do smaku solą i mielonym pieprzem.

Rosół na serduszkach podajemy z makaronem i zieleniną. Możemy też dodać przyprawy do zup, jeśli chcemy, by smak był bardziej wyrazisty. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na rosół. Polecamy smaczną zupę na kaczce. Być może spodoba wam się też obfitująca w aromatyczne dodatki receptura na rosół bez mięsa.

Na jakim mięsie gotujesz rosół? 1 rodzaj sprawdza się najlepiej. Masa Polaków o nim zapomniała
canva/Mariha-kitchen

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: