Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit

Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit

Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit
YouTube/KuchniaLidla, Canva/Robert ChlopasYouTube/KuchniaLidla, Canva/Robert Chlopas

Smakowity rosół można zrobić na wiele sposobów. Karol Okrasa stawia na zupę na kaczce i kurczaku. Te dwa mięsa sprawiają, że jest aromatyczna i pełna smaku. Wiemy, jak ją przygotować.
 

Wyborny rosół na dwóch mięsach od Karola Okrasy

Karol Okrasa słynie z nietypowego doboru produktów do swoich dań. Tym razem pokazał rosół przyrządzony z kurczaka, kaczki i pieczonych warzyw. Gotowanie jest długie, ale raczej nieskomplikowane. Warto spróbować.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 2 uda kacze
  • korpus, uda i skrzydełka z 1 kurczaka
  • 2 średnie marchewki
  • 3 drobne pietruszki
  • pół dużego selera
  • 1 mały por
  • 1 spora cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 15 ml oleju rzepakowego
  • sól i pierz w ilości do smaku
  • świeży lubczyk wedle uznania

Z wymienionymi wyżej produktami jesteście w stanie wykonać bardzo smaczne danie. Nie będzie to przepis ekspresowy, ale każdy sobie z nim poradzi. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit
canva/pixelshot

 

 

Jak zrobić pyszny rosół? Karol Okrasa zdradził przepis

Kacze uda oraz uda, skrzydełka i korpus kurczaka wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimna wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu, usuwając szumy.

Marchew i pietruszkę myjemy, kroimy je w słupki. Selera także oczyszczamy i dzielimy na mniejsze części. Cebulę kroimy w ćwiartki. Tak przygotowane warzywa nacieramy olejem, delikatnie solimy i posypujemy pieprzem, a potem układamy na płaskiej blasze.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż zbrązowieją. Jeszcze ciepłe przenosimy do garnka z mięsem. Dodajemy też pokrojonego w półtalarki, opłukanego pod bieżącą wodą pora.

Wrzucamy jeszcze ziele angielskie i liście laurowe. Rosół na dwóch mięsach gotujemy jeszcze przez 3-4 godziny. Odcedzamy i doprawiamy lubczykiem oraz solą i pieprzem.

Jak podać rosół na kaczce i kurczaku?

Karol Okrasa serwuje zupę z warzywami z gotowania oraz świeżym lubczykiem. Konieczny też będzie dobry makaron. Najlepiej sprawdza się domowa krajanka jak u babci.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rosół. Sprawdźcie jak zrobić wersję bezmięsną — też jest znakomita. Na specjalne okazje polecamy pyszny rosół królewski — zachwyci waszych gości.

Jakie jest najlepsze mięso na rosół? Okrasa stawia na 2 rodzaje, ten wybór to hit
canva/pixelshot

Źródło: kuchnailidla