Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy

Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy

Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy
canva/marcinm111; IG/ewawachowicz

Rosół można podać nie tylko z makaronem czy kluskami. Ewa Wachowicz pokazała pyszny przepis na danie z dodatkiem grysiku. Wołowy bulion smakuje z nim fantastycznie. Warto spróbować — rodzina będzie zachwycona.

Przepis na rosół z grysikiem

Prosty wołowy rosół nabierze charakteru, gdy podamy go pysznym i sycącym dodatkiem w postaci grysiku. Ugotowana i podsmażona kasza manna w formie talarków lub kosteczek prezentuje się znakomicie. Będzie miłą odmianą od rosołowej klasyki.

Składniki na rosół:

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 2 średnie marchewki
  • 2 drobne pietruszki
  • pół średniego selera
  • liście niewielkiego pora
  • 1 niezbyt duża cebula
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • kilka gałązek lubczyku
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Składniki na grysik:

  • 85 g kaszy manny
  • 375 ml wody
  • 20 g masła
  • sól do smaku

Jak zrobić smakowity rosół? Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis

Mięso oczyszczamy i wkładamy do garnka. Dodajemy umytą i obraną włoszczyznę. Zalewamy wszystko zimną wodą i doprowadzamy na niedużym ogniu do wrzenia. W międzyczasie opalamy cebulę i także ją wrzucamy — razem z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.

Zbieramy szumy, po czym gotujemy rosół tak długo, aż mięso zmięknie. Pod koniec dodajemy gałązki lubczyku i doprawiamy danie solą oraz pieprzem, jeśli uznamy to za konieczne.

Jak przygotować grysik do rosołu?

Kaszę mannę gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem odrobiny soli. Przyrządzamy na wolnym ogniu, a gdy wchłonie już znaczną część płynu, dodajemy masło.

Mieszamy i przenosimy na talerz. Zastygnięty grysik kroimy w kostkę lub krążki, a następnie podsmażamy na odrobinie masła.
 

Jak podać rosół z grysikiem?

Wołowy bulion z dodatkiem talarków z kaszy warto wzbogacić jeszcze o posiekana natkę pietruszki. Nada ona zupie świeżości i lekkości. Możecie też wkroić marchewkę, jeśli lubicie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne wersje rosołu. Szczególnie polecamy przyrządzaną na ostro — z papryką chili. Być może skusi was też odsłona z warzyw pieczonych w piecu.

Żadna krajanka, żadne lane. Wachowicz serwuje rosół inaczej niż wszyscy
canva/vkuslandia

Źródło: ewawachowicz