Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz

Ewa Wachowicz – kim jest? Podstawowe informacje

Ewa Zofia Wachowicz to polska producentka telewizyjna, dziennikarka, prezenterka oraz była Miss Polonia 1992. Urodziła się 19 października 1970 roku w Gorlicach, a wychowywała się we wsi Klęczany w województwie małopolskim. Z wykształcenia jest technologiem żywności oraz magistrem zarządzania jakością – obecnie znana jest przede wszystkim jako autorka i prowadząca program kulinarny „Ewa gotuje” oraz jurorka w programie „Top Chef”.

  • Pełne imię i nazwisko: Ewa Zofia Wachowicz
  • Data urodzenia: 19 października 1970
  • Miejsce urodzenia: Gorlice
  • Wzrost: 175 cm
  • Wykształcenie: Akademia Rolnicza w Krakowie (technologia żywności), Akademia Ekonomiczna w Krakowie (zarządzanie jakością)
  • Stan cywilny: rozwiedziona (Przemysław Osuchowski), obecnie w związku małżeńskim ze Sławomirem Kowalewskim (małżeństwo od 2023)
  • Dzieci: córka Aleksandra
  • Zawód: producentka telewizyjna, dziennikarka, prezenterka, restauratorka

Ewa Wachowicz – kariera zawodowa

Ewa Wachowicz rozpoczęła swoją karierę od udziału w konkursach piękności. W 1992 roku zdobyła tytuł Miss Polonia, następnie została III wicemiss w konkursie Miss World oraz Miss Świata Studentek. Po zakończeniu kariery w konkursach piękności, w latach 1993–1995, pełniła funkcję rzeczniczki prasowej premiera Waldemara Pawlaka.

W 2007 roku rozpoczęła produkcję i prowadzenie autorskiego programu kulinarnego „Ewa gotuje”, emitowanego na antenie Polsatu. Program ten szybko zdobył dużą popularność i przyczynił się do ugruntowania jej pozycji jako jednej z najbardziej rozpoznawalnych osobowości kulinarnych w Polsce. Od 2013 roku jest także jurorką w programie „Top Chef”.

Jest właścicielką firmy producenckiej „Promiss”, która odpowiadała za realizację wielu programów telewizyjnych, w tym popularnych „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza”. W 2017 roku otworzyła swoją restaurację „Zalipianki Ewa Wachowicz” w Krakowie, a w prowadzeniu firmy pomaga jej córka. Wachowicz jest również autorką licznych książek kulinarnych, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród czytelników.

Ewa Wachowicz – życie prywatne

Ewa Wachowicz była żoną Przemysława Osuchowskiego, z którym ma córkę Aleksandrę, jednak para rozstała się. Po rozwodzie w 2007 roku związała się ze Sławomirem Kowalewskim, muzykiem zespołu Trubadurzy, z którym stanęła na ślubnym kobiercu w 2023 roku.

Prywatnie pasjonuje się wspinaczką górską – zdobyła wszystkie wulkany w ramach projektu „Wulkaniczna Korona Ziemi”. Promuje zdrowy styl życia, kuchnię opartą na zasadach zero waste i aktywność fizyczną, inspirując swoich odbiorców do świadomego podejmowania wyborów.

Pokaż więcej

Ewa Wachowicz i przecier pomidorowy
29.08.2025 12:37 Przepis Ewy Wachowicz na pyszny przecier pomidorowy

To klasyka, która podbija smak sosów i zup. Ewa Wachowicz proponuje prosty, sezonowy przepis na przecier pomidorowy do słoików – bez zbędnych dodatków, z pełną kontrolą nad składem. Idealny sposób na zachowanie smaku lata na zimę.

truskawki i Ewa Wachowicz
31.05.2025 08:01 Wachowicz pokazała, jak przechowuje truskawki. Nie pleśnieją i są świeże przez długi czas

Polskie truskawki od dłuższego czasu są dostępne na rynku. Jak wiadomo, z ich smakiem importowane owoce nawet nie mogą konkurować, dlatego warto pomyśleć o ich odpowiednim przechowaniu, aby owoce się nie zmarnowały. Swoim sposobem podzieliła się Ewa Wachowicz. Kucharka stosuje metodę, dzięki której owoce się nie zepsują i przez długi czas zachowają swój smak. 

Magda Gessler i przekąski
03.04.2025 12:24 Gessler broni swojego cateringu świątecznego. Tak odpowiedziała na pytanie o ceny

Magda Gessler to znana w Polsce ekspertka kulinarna, która słynie również tego, że ceny w jej restauracjach są bardzo wysokie. Podobnie jest także co roku z cateringiem wielkanocnym. Kwota, jaką trzeba za niego zapłacić, dla wielu osób jest nieosiągalna. W wywiadzie dla “ShowNews” wypowiedziała się na ten temat sama restauratorka.  

gulasz rybny
21.03.2025 11:17 Ewa Wachowicz robi gulasz inaczej niż wszyscy. Idealny obiad na piątek

Wśród swoich przepisów Ewa Wachowicz ma gulasz idealny na piątkowy obiad. Tradycyjnie tego dnia serwuje się rybę. I taki właśnie produkt jest bazą jej potrawy.

Pyszne kotlety schabowe i Ewa Wachowicz
23.02.2025 12:16 Wachowicz zanurza schabowe w ziołowej mieszance. Smakują lepiej niż z restauracji

Kotlety schabowe to przysmak, z którego słynie Polska. Jest to fantastyczna kolaboracja mięsa oraz chrupiącej panierki, a po usmażeniu powstaje prawdziwe cudo. Razem z ziemniaczkami i ulubioną surówką schabowy tworzy wspaniałe danie, który znany jest nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. Ewa Wachowicz pokazała, że można je zrobić troszkę inaczej. Koniecznie sprawdź jak. 

kotlety mielone Ewy Wachowicz
12.02.2025 21:00 Ugotuj i wsyp do masy na mielone. Tak kotlety robi Ewa Wachowicz

Jeśli szukasz pomysłu na obiad, postaw na klasykę. Przepis Ewy Wachowicz na kotlety mielone różni się jednak od przepisów, które wszyscy znamy. Kotlety po usmażeniu są niezwykle delikatne, soczyste i pyszne. Przygotuj i podaj je tak, jak Wachowicz, a rodzina będzie zachwycona.

surówka zdrowia
31.12.2024 14:39 Ewa Wachowicz podaje ją do obiadu. „Surówka zdrowia” nie ma sobie równych

Jaką surówkę podać do obiadu? Surówka zdrowia z przepisu Ewy Wachowicz zapewni nam mnóstwo smaku i masę witamin. Pasuje do każdego dania obiadowego i szybko zniknie ze stołu. 

makowiec
05.12.2024 14:19 Wachowicz jest królową makowca. Ten przepis to poezja

Już niedługo na naszych świątecznych stołach pojawią się makowce. Te ciasta są niezwykle lubiane. Teraz można sprawić, że wyjdą pyszne jak nigdy dotąd. Przepis od Ewy Wachowicz na makowca zapewnia doskonały efekt. 

pierogi i Ewa Wachowicz
22.10.2024 18:54 Ewa Wachowicz robi pierogi z najbardziej krakowskiej mąki. Dlatego są tak pyszne

Pierogi Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Słynna kucharka i prowadząca licznych programów kulinarnych zaprezentowała swój sposób na to tradycyjne danie, a w dodatku zdradziła, jakiej mąki używa. Czytaj dalej, a poznasz przepis Ewy Wachowicz oraz dowiesz się, jaka mąka jest najlepsza.

musztarda Wachowicz
20.10.2024 14:06 Żaden dżem i syrop. Wachowicz robi z pigwowca musztardę

Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często. 

chleb bananowy i Ewa Wachowicz
27.09.2024 22:00 Wachowicz nie wyrzuca przejrzałych bananów. Piecze z nich najlepszy chlebek

Nie masz pomysłu na czerniejące banany? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Poznaj przepis Ewy Wachowicz i przygotuj z nich chlebek bananowy. Przysmak zachwyci każdego domownika i wszyscy tylko będą czekać, aż banany sczernieją. 

faszerowany schab  od Wachowicz
23.08.2024 17:49 Żadne kotlety. Wachowicz robi obłędne polonezy schabowe

Gwiazda kulinariów zaprezentowała swój sposób na roladki wieprzowe. Podaje je z duszonymi pieczarkami. Dzięki odpowiednim dodatkom wychodzi z nich niezwykłe w smaku danie.

pierogi i Ewa Wachowicz
15.06.2024 10:25 Wachowicz robi pierogi z uwielbianym warzywem. Właśnie zaczął się na niego sezon

Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę. 

Ewa Wachowicz i ogórki małosolne
31.05.2024 17:26 Wachowicz do każdego słoika wlewa po 1 łyżce. Ogórki małosolne wychodzą pyszne, jak nigdy

Znana dziennikarka kulinarna - Ewa Wachowicz - podzieliła się swoim przepisem na ogórki małosolne. Dodaje jeden składnik, który sprawia, że smakują obłędnie. Poznaj jej sposób, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Wiele osób będzie zaskoczonych. 

surówka i Ewa Wachowicz
30.05.2024 19:48 Wachowicz robi surówkę lepszą niż z chińskiej restauracji. Sekretem smaku jest zalewa

Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać nas smakami zupełnie nietypowymi dla polskiego podniebienia. W tej superprostej surówce sprawdzają się składniki, których, choć łatwo je kupić, nie używamy zbyt często. Całość nabiera niezwykłego azjatyckiego charakteru.

Rogaliki i Ewa Wachowicz
06.05.2024 15:11 Wachowicz wypełnia rogaliki budyniem i pyszną niespodzianką. Idealnie pasują do kawy

Nadziewane rogaliki, które zaprezentowała Ewa Wachowicz, świetnie nadają się na wiosenno-letni deser. Do ich przygotowania można użyć – oprócz budyniowego nadzienia – także dowolnych sezonowych owoców. Z jednym będą jednak naprawdę niezwykłe.

karkówka
01.01.2024 20:13 Podpatrzyłam jak Wachowicz zapieka karkówkę z papryką i innymi frykasami. Taki obiad podam na Trzech Króli

Jeśli lubisz karkówkę, to mam znakomity przepis na obiad z nią w roli głównej. Zrób to mięso jak Ewa Wachowicz, która karkówkę zapieka z papryką i innymi wybornymi produktami. Taki obiad będzie odpowiadał każdemu smakoszowi. 

gołąbki
16.09.2023 18:51 Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. W takiej wersji smakują najlepiej

Gołąbki są lubianym i popularnym daniem obiadowym w Polsce. Robimy je z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Jednak Ewa Wachowicz tę smaczną potrawą zalewa tradycyjną polską zupę. Polecamy przepis znanej restauratorki na pyszne gołąbki. 

kotlety mielone
12.09.2023 20:33 Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie

Kotlety mielone to sposób na smaczny i szybki obiad. Zwykle robimy je z mięsa wieprzowego. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inne mięso. Stawia na połączenie wieprzowiny i mięsa, o którym trochę zapominamy w naszych kuchniach. Polecamy przepis znanej restauratorki na soczyste kotlety mielone. 

Leczo z pieczonych warzyw
21.08.2023 15:08 Najpierw wkłada do piekarnika, a później do garnka. Leczo Wachowicz jest inne niż wszystkie

Leczo można przygotować również w piekarniku. Nie wymagający pilnowania patelni patent Ewy Wachowicz spodoba się tym, którzy lubię sprawne gotowanie. Warzywa będą chrupiące, a pieczarki i kiełbasa aromatyczne. Czego chcieć więcej?

Gołąbki w żurku
11.08.2023 19:12 Żaden sos pomidorowy. Wachowicz zalewa gołąbki staropolską zupą

Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz zamiast duszenia zawijasów z kapusty w sosie pomidorowym wybiera zapiekanie ich z dodatkiem żuru. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować. 

Truskawkowe ciasto bez pieczenia
05.06.2023 21:26 Wachowicz robi piankę truskawkową. Zapomnij o piekarniku, ciasto nie wymaga pieczenia

Truskawkowe ciasto bez pieczenia jest idealne na ciepłe popołudnie. Deser zachwyci was przyjemnym smakiem i delikatną konsystencją. Ewa Wachowicz łączy w nim sezonowe owoce z kilkoma dodatkami, uzyskując znakomite rezultaty. Spróbujcie sami. 

Ewa Wachowicz robi ziemniaki
14.05.2023 22:48 Wachowicz robi niezwykłe ziemniaki z piekarnika. Sięga po regionalny przysmak

Ziemniaki pieczone są znakomitym dodatkiem do obiadu. Podane z oscypkiem mogą też stanowić samodzielną, pełną smaku przekąskę. Z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie ją sprawnie i zachwycicie najbliższych. Musicie spróbować. 

Zapiekanka Ewy Wachowicz
10.04.2023 21:44 Żaden omlet, żadna jajecznica. Wachowicz robi zapiekankę z jajem

Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie? 

Pasta jajeczna z rzeżuchą
07.04.2023 20:27 Wachowicz robi niezwykłą pastę jajeczną. Dorzuca do niej aromatyczną zieleninę

Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować. 

porównanie cen cateringu wielkanocnego Magdy Gessler i Ewy Wachowicz
04.04.2023 11:57 Gessler i Wachowicz w pojedynku na ceny. O zwycięzcy przesądził żur i pasztet

Świąteczny catering ruszył pełną parą. Ofertę na swoje specjały przestawiły też Ewa Wachowicz i Magda Gessler. Która z popularnych właścicielek restauracji wypadła w tym starciu korzystniej? Łatwo rozstrzygnąć ten spór porównując ceny żurku i pasztetu.

Sos tatarski Ewy Wachowicz
21.03.2023 20:29 Wachowicz zdradziła przepis na sos, który w jej cateringu kosztuje 17 zł. Po co przepłacać?

Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.  

wielkanocna szynka
19.03.2023 15:59 Wachowicz pokazała, jak robi wielkanocną szynkę. Te przyprawy podkreślają jej smak

Lada dzień pełną parą ruszą świąteczne przygotowania. Wśród wielu tradycyjnych potraw pojawi się także domowa szynka. Już dziś swój przepis na nią pokazała Ewa Wachowicz. Specjał zachwyca bogatym smakiem papryki i aromatycznych ziół.