Ewa Zofia Wachowicz to polska producentka telewizyjna, dziennikarka, prezenterka oraz była Miss Polonia 1992. Urodziła się 19 października 1970 roku w Gorlicach, a wychowywała się we wsi Klęczany w województwie małopolskim. Z wykształcenia jest technologiem żywności oraz magistrem zarządzania jakością – obecnie znana jest przede wszystkim jako autorka i prowadząca program kulinarny „Ewa gotuje” oraz jurorka w programie „Top Chef”.
Ewa Wachowicz rozpoczęła swoją karierę od udziału w konkursach piękności. W 1992 roku zdobyła tytuł Miss Polonia, następnie została III wicemiss w konkursie Miss World oraz Miss Świata Studentek. Po zakończeniu kariery w konkursach piękności, w latach 1993–1995, pełniła funkcję rzeczniczki prasowej premiera Waldemara Pawlaka.
W 2007 roku rozpoczęła produkcję i prowadzenie autorskiego programu kulinarnego „Ewa gotuje”, emitowanego na antenie Polsatu. Program ten szybko zdobył dużą popularność i przyczynił się do ugruntowania jej pozycji jako jednej z najbardziej rozpoznawalnych osobowości kulinarnych w Polsce. Od 2013 roku jest także jurorką w programie „Top Chef”.
Jest właścicielką firmy producenckiej „Promiss”, która odpowiadała za realizację wielu programów telewizyjnych, w tym popularnych „Podróży kulinarnych Roberta Makłowicza”. W 2017 roku otworzyła swoją restaurację „Zalipianki Ewa Wachowicz” w Krakowie, a w prowadzeniu firmy pomaga jej córka. Wachowicz jest również autorką licznych książek kulinarnych, które cieszą się dużym zainteresowaniem wśród czytelników.
Ewa Wachowicz była żoną Przemysława Osuchowskiego, z którym ma córkę Aleksandrę, jednak para rozstała się. Po rozwodzie w 2007 roku związała się ze Sławomirem Kowalewskim, muzykiem zespołu Trubadurzy, z którym stanęła na ślubnym kobiercu w 2023 roku.
Prywatnie pasjonuje się wspinaczką górską – zdobyła wszystkie wulkany w ramach projektu „Wulkaniczna Korona Ziemi”. Promuje zdrowy styl życia, kuchnię opartą na zasadach zero waste i aktywność fizyczną, inspirując swoich odbiorców do świadomego podejmowania wyborów.
Pokaż więcej
To klasyka, która podbija smak sosów i zup. Ewa Wachowicz proponuje prosty, sezonowy przepis na przecier pomidorowy do słoików – bez zbędnych dodatków, z pełną kontrolą nad składem. Idealny sposób na zachowanie smaku lata na zimę.
Polskie truskawki od dłuższego czasu są dostępne na rynku. Jak wiadomo, z ich smakiem importowane owoce nawet nie mogą konkurować, dlatego warto pomyśleć o ich odpowiednim przechowaniu, aby owoce się nie zmarnowały. Swoim sposobem podzieliła się Ewa Wachowicz. Kucharka stosuje metodę, dzięki której owoce się nie zepsują i przez długi czas zachowają swój smak.
Magda Gessler to znana w Polsce ekspertka kulinarna, która słynie również tego, że ceny w jej restauracjach są bardzo wysokie. Podobnie jest także co roku z cateringiem wielkanocnym. Kwota, jaką trzeba za niego zapłacić, dla wielu osób jest nieosiągalna. W wywiadzie dla “ShowNews” wypowiedziała się na ten temat sama restauratorka.
Wśród swoich przepisów Ewa Wachowicz ma gulasz idealny na piątkowy obiad. Tradycyjnie tego dnia serwuje się rybę. I taki właśnie produkt jest bazą jej potrawy.
Kotlety schabowe to przysmak, z którego słynie Polska. Jest to fantastyczna kolaboracja mięsa oraz chrupiącej panierki, a po usmażeniu powstaje prawdziwe cudo. Razem z ziemniaczkami i ulubioną surówką schabowy tworzy wspaniałe danie, który znany jest nie tylko w naszym kraju, ale również za granicą. Ewa Wachowicz pokazała, że można je zrobić troszkę inaczej. Koniecznie sprawdź jak.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad, postaw na klasykę. Przepis Ewy Wachowicz na kotlety mielone różni się jednak od przepisów, które wszyscy znamy. Kotlety po usmażeniu są niezwykle delikatne, soczyste i pyszne. Przygotuj i podaj je tak, jak Wachowicz, a rodzina będzie zachwycona.
Jaką surówkę podać do obiadu? Surówka zdrowia z przepisu Ewy Wachowicz zapewni nam mnóstwo smaku i masę witamin. Pasuje do każdego dania obiadowego i szybko zniknie ze stołu.
Już niedługo na naszych świątecznych stołach pojawią się makowce. Te ciasta są niezwykle lubiane. Teraz można sprawić, że wyjdą pyszne jak nigdy dotąd. Przepis od Ewy Wachowicz na makowca zapewnia doskonały efekt.
Pierogi Ewy Wachowicz nie mają sobie równych. Słynna kucharka i prowadząca licznych programów kulinarnych zaprezentowała swój sposób na to tradycyjne danie, a w dodatku zdradziła, jakiej mąki używa. Czytaj dalej, a poznasz przepis Ewy Wachowicz oraz dowiesz się, jaka mąka jest najlepsza.
Ewa Wachowicz zaskoczyła czytelników swojego bloga. Podzieliła się z nimi dosyć nietypowym przepisem. Przygotowana według jej sposobu musztarda z… pigwowca jest bardzo egzotyczna, ale przede wszystkim smaczna. Wypróbuj recepturę znane dziennikarki kulinarnej, a taki przysmak będziesz robić bardzo często.
Nie masz pomysłu na czerniejące banany? Pod żadnym pozorem ich nie wyrzucaj. Poznaj przepis Ewy Wachowicz i przygotuj z nich chlebek bananowy. Przysmak zachwyci każdego domownika i wszyscy tylko będą czekać, aż banany sczernieją.
Gwiazda kulinariów zaprezentowała swój sposób na roladki wieprzowe. Podaje je z duszonymi pieczarkami. Dzięki odpowiednim dodatkom wychodzi z nich niezwykłe w smaku danie.
Uwielbiasz gotować z sezonowych produktów? W takim razie poznaj przepis Ewy Wachowicz na pierogi, w których farsz będzie przygotowany z warzywa, na który sezon właśnie się rozpoczął. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników podczas obiadu. Na pewno poproszą o dokładkę.
Znana dziennikarka kulinarna - Ewa Wachowicz - podzieliła się swoim przepisem na ogórki małosolne. Dodaje jeden składnik, który sprawia, że smakują obłędnie. Poznaj jej sposób, a już nigdy nie przygotujesz ich inaczej. Wiele osób będzie zaskoczonych.
Ewa Wachowicz lubi zaskakiwać nas smakami zupełnie nietypowymi dla polskiego podniebienia. W tej superprostej surówce sprawdzają się składniki, których, choć łatwo je kupić, nie używamy zbyt często. Całość nabiera niezwykłego azjatyckiego charakteru.
Nadziewane rogaliki, które zaprezentowała Ewa Wachowicz, świetnie nadają się na wiosenno-letni deser. Do ich przygotowania można użyć – oprócz budyniowego nadzienia – także dowolnych sezonowych owoców. Z jednym będą jednak naprawdę niezwykłe.
Jeśli lubisz karkówkę, to mam znakomity przepis na obiad z nią w roli głównej. Zrób to mięso jak Ewa Wachowicz, która karkówkę zapieka z papryką i innymi wybornymi produktami. Taki obiad będzie odpowiadał każdemu smakoszowi.
Gołąbki są lubianym i popularnym daniem obiadowym w Polsce. Robimy je z mięsa mielonego, kapusty i ryżu. Jednak Ewa Wachowicz tę smaczną potrawą zalewa tradycyjną polską zupę. Polecamy przepis znanej restauratorki na pyszne gołąbki.
Kotlety mielone to sposób na smaczny i szybki obiad. Zwykle robimy je z mięsa wieprzowego. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inne mięso. Stawia na połączenie wieprzowiny i mięsa, o którym trochę zapominamy w naszych kuchniach. Polecamy przepis znanej restauratorki na soczyste kotlety mielone.
Leczo można przygotować również w piekarniku. Nie wymagający pilnowania patelni patent Ewy Wachowicz spodoba się tym, którzy lubię sprawne gotowanie. Warzywa będą chrupiące, a pieczarki i kiełbasa aromatyczne. Czego chcieć więcej?
Gołąbki można przyrządzić na wiele sposobów. Ewa Wachowicz zamiast duszenia zawijasów z kapusty w sosie pomidorowym wybiera zapiekanie ich z dodatkiem żuru. Przygotowanie nie jest skomplikowane, a danie wprost rozpływa się w ustach. Musicie spróbować.
Truskawkowe ciasto bez pieczenia jest idealne na ciepłe popołudnie. Deser zachwyci was przyjemnym smakiem i delikatną konsystencją. Ewa Wachowicz łączy w nim sezonowe owoce z kilkoma dodatkami, uzyskując znakomite rezultaty. Spróbujcie sami.
Ziemniaki pieczone są znakomitym dodatkiem do obiadu. Podane z oscypkiem mogą też stanowić samodzielną, pełną smaku przekąskę. Z recepturą Ewy Wachowicz zrobicie ją sprawnie i zachwycicie najbliższych. Musicie spróbować.
Zapiekankę można podać na śniadanie. Ewa Wachowicz pokazała, jak przygotować smaczną i sycącą wersję z jajem. Wystarczy podsmażyć nabiał wraz z cebulką i szynką i całość zapiec pod pierzynką z sera. Przysmak skusi niemal każdego. Spróbujecie?
Pasta jajeczna nie musi być nudna. Zaproponowany przez Ewę Wachowicz dodatek rzeżuchy sprawi, że pyszne smarowidło nabierze charakteru. Wykonanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Świąteczny catering ruszył pełną parą. Ofertę na swoje specjały przestawiły też Ewa Wachowicz i Magda Gessler. Która z popularnych właścicielek restauracji wypadła w tym starciu korzystniej? Łatwo rozstrzygnąć ten spór porównując ceny żurku i pasztetu.
Sos tatarski to doskonały dodatek do wielu potraw. Pyszna kompozycja jest jedną z kilku propozycji, jakie znalazły się w wielkanocnym cateringu oferowanym przez restaurację Zalipianki należącą do Ewy Wachowicz. Nie jest tani, na szczęście możecie go zrobić sami, chociażby według przepisu restauratorki.
Lada dzień pełną parą ruszą świąteczne przygotowania. Wśród wielu tradycyjnych potraw pojawi się także domowa szynka. Już dziś swój przepis na nią pokazała Ewa Wachowicz. Specjał zachwyca bogatym smakiem papryki i aromatycznych ziół.