Wachowicz pokazała, jak przechowuje truskawki. Nie pleśnieją i są świeże przez długi czas
Polskie truskawki od dłuższego czasu są dostępne na rynku. Jak wiadomo, z ich smakiem importowane owoce nawet nie mogą konkurować, dlatego warto pomyśleć o ich odpowiednim przechowaniu, aby owoce się nie zmarnowały. Swoim sposobem podzieliła się Ewa Wachowicz. Kucharka stosuje metodę, dzięki której owoce się nie zepsują i przez długi czas zachowają swój smak.
Truskawki na dłużej
Obecnie ceny truskawek są bardzo zróżnicowane. Dysproporcje wynikają przede wszystkim z powodu smaku i jakości owoców. Jedne truskawki są słodkie, wręcz idealne, a inne wręcz przeciwnie. Jeżeli uda cię znaleźć truskawki w dobrej cenie i o rewelacyjnym smaku, bez wahania zakup je w większej ilości.
Dzięki poradzie Ewy Wachowicz przechowasz je w taki sposób, że ich smak i jakoś nie ucierpi. Sposób pozwala przechowywać je przez maksymalnie trzy dni. Po ich upływie nie ma gwarancji, że owoce będą zdatne do spożycia. Szczegóły przedstawiamy poniżej.

Wskazówki Wachowicz
Truskawki, jak wszystkie owoce, psują się głównie ze względu na to, że są poobijane oraz przez wilgoć. Z tego powodu Wachowicz radzi, aby nie myć truskawek, które mają być przechowywane nieco dłużej. Autorka licznych porad kulinarnych wskazuje także, aby nie chować ich do szczelnie zamykanych plastików pojemników i foliowych torebek. Brak powietrza sprawia, że może dojść do rozwoju pleśni, a w konsekwencji zepsucia owoców.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Ekspertka wskazuje przy tym, że przed schowaniem owoców, należy dokonać ich selekcji. Z uszkodzonych, lecz zdatnych do spożycia owoców można przygotować kompot lub ciasto. Te, które są niezdatne do przetworzenia, należy wyrzucić. Resztę można bez obaw przechowywać sposobem opisanym poniżej.

Jak przechowywać truskawki?
Ewa Wachowicz radzi, aby truskawek, które mają być przechowywane, nie pozbawiać szypułek. Owoce należy przełożyć na sitko lub na duży, płaski talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Papier wchłonie nadmiar wilgoci, co pozwoli zachować je przed pleśnią.
Tak zabezpieczone truskawki można umieścić w lodówce. Warto zadbać o to, aby nie znajdowały się w niej potrawy, które wydzielają nadmiar aromatu. Wierzch naczynia, w którym znajdują się owoce, można przykryć arkuszem papierowego ręcznika. W takim „opakowaniu” truskawki mogą być przechowywane przez trzy dni. Zachowają wtedy smak i aromat.
