Truskawki to jedne z popularniejszych w Polsce owoców, choć ich pochodzenie może dla wielu być dość zadziwiające. W rzeczywistości bowiem truskawka stanowi mieszankę dwóch gatunków poziomek – chilijskiej i wirginijskiej. Ich powstanie datuje się na XVIII wiek, a miejsce narodzin tej hybrydy to ogrody botaniczne we Francji.
Obecnie truskawki stanowią jedne z najczęściej uprawianych owoców jagodowych na świecie, uchodząc nie tylko za owoce smaczne, ale i niezwykle uniwersalne w sztuce kulinarnej. Można je zarówno spożywać na surowo, jak i przyrządzać szereg wyjątkowych deserów i ciast. W przemyśle truskawki stanowią fundament dla popularnych rodzajów lodów, dżemów, soków, jogurtów czy słodyczy.
W ramach ciekawostki należy wspomnieć, że z botanicznego punktu widzenia truskawka nie jest owocem – czerwona, mięsista część to rozrośnięte dno kwiatowe, podczas gdy właściwe owoce to drobne, żółtawe orzeszki widoczne na jej powierzchni.
Truskawki uchodzą za owoce wyjątkowo korzystne dla zdrowia – przy bardzo niskiej kaloryczności dostarczają znaczną ilość składników bioaktywnych. Zawierają przede wszystkim duże ilości witaminy C – w porównywalnych proporcjach do cytrusów – a także witaminy z grupy B, mangan, potas oraz błonnik pokarmowy. Czerwony kolor truskawek wynika z obecności antocyjanów – związków o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Regularne spożywanie truskawek może wspierać odporność, poprawiać profil lipidowy krwi, regulować poziom cukru oraz wpływać korzystnie na perystaltykę jelit. Obecne w nich kwasy organiczne – w tym kwas salicylowy – działają przeciwzapalnie i mogą łagodzić objawy reumatyczne.
Największym producentem truskawek na świecie są Chiny – Państwo Środka produkuje rocznie aż 3,5 miliona truskawek. Drugie miejsce zajmują Stany Zjednoczone przy produkcji 1 mln ton rocznie, a trzecie Meksyk 949 tys. ton. Polska zajmuje dopiero 7 miejsce, produkując 180 000 ton truskawek rocznie.
Pokaż więcej
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) poinformowała o zatrzymaniu transportu truskawek. Owoce nie spełniały europejskich norm, dlatego podjęto natychmiastową decyzję o niedopuszczeniu ich do sprzedaży. Wszystko wskazuje więc na to, że produkt wyruszy w drogę powrotną.
Nie od dziś wiadomo, że słodkie wypieki i desery to podstawa każdej kuchni. Popularne są również ciasta na zimno, szczególnie teraz kiedy nadeszła do nas fala upałów. Istnieje wiele ciekawych propozycji na taki przysmak. My natomiast chcemy wam zaproponować pewien pyszny sernik jak za dawnych lat, który zawróci wam w głowie.
Jeśli nie macie pomysłu na smaczny deser o tej porze roku, to przychodzimy z pomocą. Jak wszyscy dobrze wiemy, aktualnie trwa sezon na truskawki, a to oznacza jedno. Trzeba przygotować pyszne ciasto, które swoim smakiem zawróci w Waszych głowach, jak i Waszych bliskich. Poznajcie ten przepis.
Henia Foks zdradziła swój przepis na knedle z truskawkami. Dzięki poradom cenionej kucharki słodkie danie można przygotować łatwo i szybko. Knedle podane na obiad są doskonałą propozycją na letnie danie.
Oto kolejny z serii ekspresowych przepisów, których niezwykła łatwość i tempo sponsorowane są przez ciasto francuskie. To uniwersalne narzędzie kuchenne do przyspieszania gotowania powinno znajdować się zawsze pod ręką. Także w sezonie na truskawki.
Na piątkowy obiad bez mięsa postaw na knedle z truskawkami. Danie smaczne, lekkie, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu, co oznacza, że jest idealne także na lekki sezon. Nie zastanawiaj się, czy jest smaczne i czy warto przygotować je właśnie dzisiaj, tylko biegnij po truskawki, a potem sprawdź przepis.
Jesteśmy w połowie sezonu na truskawki, a okazuje się, że na rynku brakuje owoców. Niepokojące informacje na ten temat napływają prosto od handlarzy. Sytuacja ma bezpośrednie przełożenie na wysokie ceny owoców, które na ten moment nie ulegają spadkom.
Jakość ma swoją cenę. O prawdziwości tego porzekadła przekonali się klienci, którzy zdecydowali się na zakup truskawek prosto z plantacji w Piekarach Śląskich. Niektórzy w gigantycznej kolejce musieli spędzić nawet dwie godziny. Te jednak nie koniec. Na miejscu interweniowała straż miejska.
Śniadanie na słodko to zawsze znakomity wybór. Szczególnie jeżeli są to tosty francuskie z truskawkami. Poznaj nieskomplikowany przepis i przygotuj je na pierwszy posiłek. Pełnia smaku i zachwyt domowników gwarantowane.
Sezon na truskawki w pełni, ceny owoców spadają, więc żal byłoby tego nie wykorzystać i nie przygotować z nich letniego deseru. Poznaj przygotowany przez nas przepis na ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, a przekonasz się, jakie jest pyszne. Musimy jednak ostrzec, że nigdy nie kończy się na jednym kawałku, mimo to, dla maku, warto zaryzykować.
Polskie truskawki od dłuższego czasu są dostępne na rynku. Jak wiadomo, z ich smakiem importowane owoce nawet nie mogą konkurować, dlatego warto pomyśleć o ich odpowiednim przechowaniu, aby owoce się nie zmarnowały. Swoim sposobem podzieliła się Ewa Wachowicz. Kucharka stosuje metodę, dzięki której owoce się nie zepsują i przez długi czas zachowają swój smak.
Pierogi to tradycyjne polskie danie, które cieszy się niesamowitą renomą wśród obywateli naszego kraju. Truskawki natomiast to owoce o niesamowitym smaku, a do w sezonie rosną one w Polsce na potęgę. Co może wyniknąć z połączenia pierogów i tych czerwonych owoców? Zobaczcie wspaniały przepis na to danie, który zaproponowała Pani Henia.
Sezon na truskawki warto uczcić podając choć raz takie knedle. Ich ciasto jest miękkie i apetycznie jasne, a owoc zamknięty w środku jest dodatkową nagrodą za zaspokojenie apetytu.
Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami przepisu mojej babci. Ręczne wyrabianie takiego ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga sporo pracy. Od jakiegoś czasu w kuchni wykorzystuję wielofunkcyjne urządzenie marki Zelmer. Postanowiłam więc sprawdzić, jak robot planetarny Zelmer ZKR2010 Super Silent poradzi sobie z wyrabianiem puszystego ciasta.
Ceny truskawek wzbudzają olbrzymie zainteresowanie. Jest to jednak dość skomplikowany temat. Wkrótce przekonamy się, ile kosztuje sam surowiec, a ile jego zbiór, dzięki wycenom samozbioru.
Oto pomysł na świetną przekąskę z truskawek i ciasta francuskiego. Efektowne serduszka z żywym owocem w środku to kwintesencja wiosennego smaku w formie uroczych ciasteczek.
Sezon na truskawki już trwa. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców i dowiedz się, jak rozpoznać, które owoce są z Polski. Te szczegóły są kluczowe, ciężko je przeoczyć.
Niepokojące informacje napływają z agencji pracy sezonowej. Pracodawcy zgodnie przyznają, że w tym sezonie brakuje rąk do pracy przy zbieraniu owoców. Według nich, jeżeli ktoś się znajdzie, za dzień swojej pracy ma żądać nawet 500 zł. Czy ta sytuacja wpłynie na rynek i ceny owoców?
Wypróbuj ten przepis, a z dużym prawdopodobieństwem nie kupisz Nutelli ze sklepu. Okazuje się bowiem, że można przygotować ją samemu i to z truskawek. Rodzina będzie przecierać oczy ze zdumienia, ale o ten przysmak będą się domagać na okrągło.
Tomasz Strzelczyk ma swój sposób na sezonowe racuchy. Po zamianie jabłek na truskawki otrzymujemy niesamowitą przekąskę zamiast zwykłego dania. Od teraz takie racuchy będziesz robić codziennie przez cały truskawkowy sezon.
Oto prosty przepis na ciasto z truskawkami, które podkreśli smak, ale z pewnością nie przyćmi naszych ulubionych owoców. Lada moment będzie jak znalazł, kiedy stragany zaroją się od truskawek w różnych kalibrach, odmianach i stanie dojrzałości.
Odbiegając od pysznych przekąsek na grilla, warto pomyśleć również o słodkich smakołykach, na które też jest duży popyt. Jeśli zapraszacie gości na majówkę, to warto przygotować coś, co ich zaskoczy. Świetną opcją będzie sezonowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.
Dino nie zwalnia tempa. Jedna z ulubionych sieci Polaków właśnie poinformowała, co przygotowała na majówkę. Dino zaskakuje nie tylko atrakcyjną ofertą m.in. konkurencyjnymi cenami dobrej jakości mięsa, ale również godzinami otwarcia.
Nie każdy sprzedawca na ryneczku jest uczciwy. Dlatego dowiedz się, jak rozpoznawać polskie truskawki od tych importowanych. Wtedy na pewno nie dasz się oszukać i będziesz mieć pewność, że kupujesz polski, sprawdzony produkt. Metoda jest bardzo prosta.
Powoli zaczyna się sezon na truskawki. Na targowiskach pojawiają się pierwsze takie smakołyki, którymi już niedługo będziemy mogli się zajadać. Jak zatem wygląda kluczowa kwestia, czyli cena? Nie jest wcale tak drogo, jak mogłoby się wydawać. Czy warto jednak je kupić?
Przywykliśmy już, że ciasta bez pieczenia potrafią wyglądać niezwykle finezyjnie, ale to już naprawdę przesadza. Duże kawałki truskawek zatopione w klarownej galaretce są jak muzealna gablotka do zaprezentowania najważniejszego dzieła polskiego wiosenno-letniego sezonu: truskawek. W takiej oprawie nasze letnie cuda dosłownie błyszczą.
Nie wiesz już, co zrobić z truskawkami? Poznaj ten przepis i przygotuj z niego wyborny krem. Jest o wiele lepszy niż inne, letnie desery, więc na pewno zachwyci twoich domowników. Do jego przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Wypróbuj sposób, a będziesz robiła go bardzo często.
To jeden z wariantów przepisu na szybkie ciasto z owocami. Zapieczenie truskawek w biszkoptowej masie pozwala zachować ich smak, zmieniając konsystencję na kremową. Tak świetnie komponują się ze strukturą biszkoptu, który po angielsku nie bez powodu nazywa się sponge cake, czyli ciasto-gąbka.