Knedle z truskawkami bez ziemniaków. Wychodzą mięciutkie jak chmurka
Sezon na truskawki warto uczcić podając choć raz takie knedle. Ich ciasto jest miękkie i apetycznie jasne, a owoc zamknięty w środku jest dodatkową nagrodą za zaspokojenie apetytu.
Knedle z truskawkami
Jest wiele przepisów na ciasto na knedle. Wiele osób może być tym zdziwionych, ale doskonałe ciasto wcale nie wymaga ziemniaków. Ich brak ułatwia i przyspiesza wykonanie przepisu.
Za lekkość ciasta odpowiada twaróg. Pomieszany z mąką pszenną nie tylko prowadzi do powstania ciasta o niezwykłej strukturze. Przy okazji nadaje mu doskonałego, śmietankowego posmaku, a przy tym zmienia układ makroskładników – więcej białka, mniej węglowodanów. Takie ciasto bez ziemniaków to doskonały pomysł na bazę knedli z truskawkami.

Knedle z owocami
Przełom maja i czerwca to sezon na truskawki. Kolejne owoce będą się pojawiały w kolejnych tygodniach. Warto więc zanotować ten przepis na później, a na przełomie lata i jesieni takie same knedle podawać ze śliwkami.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 kg truskawek
- 500 g tłustego twarogu
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- Sól, cukier

Ciasto na knedle z twarogiem
Do miski rozdrabniamy twaróg. Wybijamy jajka i przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę.
Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i zasypujemy cukrem. Ciasto rolujemy i dzielimy na porcje wielkości pojedynczych knedli. W garnku zagotowujemy dużo wody i solimy.
Z kawałków ciasta formujemy placuszki. Na każdym układamy truskawkę i dokładnie zaklejamy. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 8 minut od wypłynięcia. Podajemy z cukrem i kwaśną śmietaną.
Wypróbuj też przepisy na dżem z mniszka lekarskiego i marynowane rzodkiewki.
