Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Knedle z truskawkami bez ziemniaków. Wychodzą mięciutkie jak chmurka
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.05.2025 11:20

Knedle z truskawkami bez ziemniaków. Wychodzą mięciutkie jak chmurka

Knedle z truskawkami bez ziemniaków. Wychodzą mięciutkie jak chmurka
Fot. Shutterstock/Elena Hramova

Sezon na truskawki warto uczcić podając choć raz takie knedle. Ich ciasto jest miękkie i apetycznie jasne, a owoc zamknięty w środku jest dodatkową nagrodą za zaspokojenie apetytu.

Knedle z truskawkami

Jest wiele przepisów na ciasto na knedle. Wiele osób może być tym zdziwionych, ale doskonałe ciasto wcale nie wymaga ziemniaków. Ich brak ułatwia i przyspiesza wykonanie przepisu.

Za lekkość ciasta odpowiada twaróg. Pomieszany z mąką pszenną nie tylko prowadzi do powstania ciasta o niezwykłej strukturze. Przy okazji nadaje mu doskonałego, śmietankowego posmaku, a przy tym zmienia układ makroskładników – więcej białka, mniej węglowodanów. Takie ciasto bez ziemniaków to doskonały pomysł na bazę knedli z truskawkami.

Knedle z truskawkami bez ziemniaków. Wychodzą mięciutkie jak chmurka
Fot. Canva

Knedle z owocami

Przełom maja i czerwca to sezon na truskawki. Kolejne owoce będą się pojawiały w kolejnych tygodniach. Warto więc zanotować ten przepis na później, a na przełomie lata i jesieni takie same knedle podawać ze śliwkami.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 500 g tłustego twarogu
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • Sól, cukier
Knedle z truskawkami bez ziemniaków. Wychodzą mięciutkie jak chmurka
Fot. Canva

Ciasto na knedle z twarogiem

Do miski rozdrabniamy twaróg. Wybijamy jajka i przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli i zagniatamy na gładką masę.

Truskawki płuczemy, pozbawiamy szypułek i zasypujemy cukrem. Ciasto rolujemy i dzielimy na porcje wielkości pojedynczych knedli. W garnku zagotowujemy dużo wody i solimy.

Z kawałków ciasta formujemy placuszki. Na każdym układamy truskawkę i dokładnie zaklejamy. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 8 minut od wypłynięcia. Podajemy z cukrem i kwaśną śmietaną.

Wypróbuj też przepisy na dżem z mniszka lekarskiego i marynowane rzodkiewki.

Knedle z truskawkami bez ziemniaków. Wychodzą mięciutkie jak chmurka
Fot. Canva