Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Redakcja Smakosze.pl
Redakcja Smakosze.pl 29.05.2025 10:44

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Uwielbiam ciasto drożdżowe z owocami przepisu mojej babci. Ręczne wyrabianie takiego ciasta jest jednak czasochłonne i wymaga sporo pracy. Od jakiegoś czasu w kuchni wykorzystuję wielofunkcyjne urządzenie marki Zelmer. Postanowiłam więc sprawdzić, jak robot planetarny Zelmer ZKR2010 Super Silent poradzi sobie z wyrabianiem puszystego ciasta.

Wielofunkcyjny robot planetarny Zelmer ZKR2010 Super Silent. Niezastąpiony w kuchni

Do przygotowania ciasta drożdżowego z owocami wykorzystałam składniki, które miałam w kuchni. Wiosną stawiam na słodkie, soczyste truskawki i kwaśny rabarbar. Do ciasta dodam również twaróg i zrobię kruszonkę. Tak, jak moja babcia.  Gotowy deser jest tak puszysty i pyszny, że cała blacha znika zaraz po upieczeniu.

Przepis babci na ciasto drożdżowe nieco jednak zmodyfikowałam. Nie będę wyrabiać ciasta ręcznie. Zrobi to za mnie robot planetarny Zelmer ZKR2010 Super Silent. Co go wyróżnia? Przede wszystkim cichy silnik, który zapewnia komfort pracy w kuchni, a także programy, dzięki którym w prosty sposób ubijemy bezę, czy wyrobimy ciasto.

W zestawie robota Zelmer ZKR2010 Super Silent znajdziemy dwie misy, trzepaczkę, łopatkę do mieszania oraz hak do wyrabiania ciasta. Hak ten doskonale przyda się do ciasta drożdżowego, a do przygotowania kruszonki wykorzystam łopatkę. Dwie misy również znacznie ułatwiają pracę i pozwalają zaoszczędzić czas. Z robotem Zelmer ZKR2010 Super Silent moje ulubione ciasto z owocami robi się samo.

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Składniki na ciasto według przepisu babci

Przepis na to ciasto z owocami mam z zeszytu babci. Do przygotowania drożdżowego placka potrzebna będzie prostokątna blacha o wymiarach 22 x 35 cm. Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki na ciasto:

  • 125 g mleka
  • 280 g mąki pszennej
  • 5 g drożdży instant
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 50 g cukru
  • 60 g masła
  • ekstrakt waniliowy
  • szczypta soli

Składniki na kruszonkę:

  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 50 g zimnego masła

Dodatkowo:

  • 150 g soczystych, słodkich truskawek
  • 150 g rabarbaru
  • 150 g półtłustego twarogu
  • 10 g skrobi ziemniaczanej
  • cukier puder do oprószenia upieczonego ciasta

Jak zrobić ciasto drożdżowe z owocami?

Krok 1. Rabarbar i truskawki pokrój na mniejsze kawałki.

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

 Krok 2. Do misy robota Zelmer ZKR2010 Super Silent wsyp mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy, drożdże instant. Wsyp szczyptę soli. Dodaj miękkie masło, żółtko i jajka.

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Krok 3. Nałóż hak do zagniatania ciasta. Następnie wybierz odpowiedni program i czekaj, aż robot dokładnie połączy wszystkie składniki.

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Krok 4. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Rozprowadź je równomiernie zwilżoną łyżką, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Krok 5. Przygotuj kruszonkę. Do drugiej misy robota Zelmer ZKR2010 Super Silent włóż zimne masło, wsyp cukier i mąkę. Nałóż łopatkę do zagniatania ciasta. Wybierz program, a po kilku minutach gotową kruszonkę przełóż do lodówki.

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Krok 6. Rabarbar i truskawki przełóż na głęboki talerz. Wsyp skrobię ziemniaczaną, wymieszaj. Owoce przełóż na wyrośnięte ciasto drożdżowe. 

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Krok 7. Na wierzch pokrusz twaróg, a następnie schłodzoną kruszonkę. 

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Krok 8. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz przez około 30 minut. Gotowe ciasto drożdżowe oprósz cukrem pudrem, smacznego!

To moje ulubione ciasto drożdżowe z owocami. Z tym przepisem zawsze się udaje
Fot. Smakosze.pl

Materiał przygotowany we współpracy z marką Zelmer