Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Takie ciasto z truskawkami podam na koniec roku szkolnego. Dzieciaki je kochają
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 25.06.2025 21:00

Takie ciasto z truskawkami podam na koniec roku szkolnego. Dzieciaki je kochają

Takie ciasto z truskawkami podam na koniec roku szkolnego. Dzieciaki je kochają
Fot. YouTube/Mała Cukierenka

Jeśli nie macie pomysłu na smaczny deser o tej porze roku, to przychodzimy z pomocą. Jak wszyscy dobrze wiemy, aktualnie trwa sezon na truskawki, a to oznacza jedno. Trzeba przygotować pyszne ciasto, które swoim smakiem zawróci w Waszych głowach, jak i Waszych bliskich. Poznajcie ten przepis. 

Truskawki na każdą okazję

Aktualnie na dobre rozpoczął się sezon na truskawki. Ludzie masowo zbierają je z pól, jedzą i sprzedają. Popularne w ostatnim czasie są również samozbiory, dzięki którym można zarobić ładne pieniądze na zbiorach truskawek. 

Truskawki to prawdziwe bogactwo witamin i minerałów. W dodatku są niskokaloryczne, dlatego warto je włączyć do swojej codziennej diety. Świetnie się sprawdzą jako dodatek do słodkich śniadań w postaci owsianki, naleśników, czy też innych smakołyków

Nie można oczywiście zapominać o słodkich wypiekach, które mogą nam skutecznie osłodzić brzydką pogodę za oknem, lub orzeźwić nas podczas upałów. Ciasto z truskawkami jest świetnym wyborem do popołudniowej kawy lub herbaty. Zobaczcie, jak je zrobić. Ten przepis to hit. 

Takie ciasto z truskawkami podam na koniec roku szkolnego. Dzieciaki je kochają
Fot. Canva/MarcoFood

Ciasto truskawkowe na letnie upały

Truskawkowa chmurka jest świetną propozycją na popołudniowy deser. Będzie nie tylko smacznie, ale również słodko. Całość zrobicie w mgnieniu oka, a efekt smakowy z pewnością pozytywnie Was zaskoczy. Do przygotowania takiego ciasta będziemy potrzebować następujących składników. 

Spód:

  • 190 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g schłodzonego masła
  • 3 żółtka

Beza:

  • 4 białka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • 30 g płatków migdałowych

Truskawkowa galaretka:

  • 600 g truskawek
  • 3 truskawkowe galaretki
  • 900 ml gorącej wody

Krem śmietanowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 fix do śmietany
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

Jak przygotować pyszną truskawkową chmurkę?

Takie ciasto to prawdziwa esencja smaku

W pierwszej kolejności przygotujemy spód. Do dużej miski przekładamy mąkę, przesiewamy także cukier puder, wsypujemy proszek do pieczenia, po czym lekko mieszamy. Następnie dodajemy także starte na dużych oczkach tarki schłodzone masło, podsypując jednocześnie mąką. Następnie dodajemy także dwa żółtka. Wszystko dokładnie miksujemy lub zagniatamy. Ciasto umieszczamy w foli spożywczej i wkładamy do lodówki na 40 minut

Po tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto i umieszczamy je na oprószonej mąką stolnicy, po czym je rozwałkowujemy i umieszczamy w blaszce o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Całość ładnie wyrównujemy. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 15-20 minut. Ciasto musi się ładnie zarumienić. Po tym czasie wyjmujemy je z blaszki i odstawiamy, aby mogło ostygnąć. 

W międzyczasie przygotujemy bezę. Do czystej i dużej miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywno. Następnie dodajemy po łyżce cukru, aż zużyjemy cały i ubijamy jeszcze przez 5 minut. Dodajemy po chwili również budyń i lekko mieszamy. Tak przygotowaną bezę przekładamy do tej samej blaszki, ale wyłożonej nowym papierem do pieczenia. Lekko nacinamy i robimy wgłębienia. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 75 minut. Następnie odstawiamy ją do ostygnięcia. 

Kolej na truskawkową galaretkę. Truskawki należy dokładnie umyć, pozbyć się szypułek i pokroić je na małe kawałeczki. Do miski wsypujemy galaretki, zalewamy 900 ml gorącej wody i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kiedy tak się stanie, dodajemy do niej pokrojone truskawki i lekko mieszamy. Wcześniej upieczony spód ciasta przekładamy z powrotem do blaszki i wylewamy na niego galaretkę, ładnie ją rozprowadzamy, po czym umieszczamy całość w lodówce na godzinę. 

W tym czasie przygotujemy krem śmietanowy. Schłodzona śmietankę wlewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder, fix, cukier z wanilią i całość ubijamy, ale całkiem na sztywno. Następnie dodajemy również serek mascarpone i dokładnie mieszamy za pomocą miksera na średnich obrotach. Krem wykładamy na ciasto i starannie rozprowadzamy. Całość wkładamy do lodówki na 8 godzin. Po tym czasie wyjmujemy deser i układamy na nim bezę

Tak przygotowane truskawkowe ciasto z pewnością zrobi furorę swoim smakiem. 

Sprawdź przepis na pyszną mizerię po turecku. Zobacz, co zrobić, aby ogórki kiszone nie były gazowane i mętne. 

Takie ciasto z truskawkami podam na koniec roku szkolnego. Dzieciaki je kochają
Fot. YouTube/Mała Cukierenka