Żadne jabłka. Strzelczyk robi racuchy z innymi owocami
Tomasz Strzelczyk ma swój sposób na sezonowe racuchy. Po zamianie jabłek na truskawki otrzymujemy niesamowitą przekąskę zamiast zwykłego dania. Od teraz takie racuchy będziesz robić codziennie przez cały truskawkowy sezon.
Racuchy z truskawkami
W początku maja polskie truskawki pojawiają się na straganach nieśmiało i tanieją powoli. Ale po zimnej Zośce – śródmajowym sezonie ochłodzenia, będą już bardziej soczyste i w cenie przystępnej na tyle, że będzie można przerabiać je na mnóstwo sposobów. W tym na racuchy.
Tomasz Strzelczyk ma swój sposób na to danie. Przepis, który pokazał, jest prosty i skuteczny, choć racuchy drożdżowe uważane są za niełatwe w przygotowaniu. Wystarczy jednak tylko kilka składników, by upichcić idealne śniadanie.

Racuchy Strzelczyka
Przepis Strzelczyka na racuchy z truskawkami nadaje się świetnie na drugie śniadanie. Trzeba nieco odwlec smażenie, by dać czas ciastu na przynajmniej szybkie wyrastanie. Kucharz dodaje też twaróg, by potrawa była bardziej kremowa w smaku i bardziej sycąca .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 200 g truskawek
- 350 g mąki
- 1 jajko + 1 żółtko
- 250 ml mleka
- 60 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- 70 g twarogu
- 30 g masła
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- Szczypta soli
- Cukier puder do posypania
- Masło klarowane do smażenia

Drożdżowe racuchy z truskawkami
Mleko podgrzewamy. Zalewamy nim w misce pokruszone drożdże z łyżką cukru. Zaczyn odstawiamy na 10 minut, by wystartował. Truskawki dokładnie płuczemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Do zaczynu dodajemy jajka. Po wymieszaniu dodajemy rozdrobniony twaróg i wyrabiamy na rzadką masę. Partiami, ciągle mieszając, dodajemy mąkę.

Dodajemy rozpuszczone masło, cukier i cukier waniliowy. Wyrabiamy ciasto dokładnie. Kiedy będzie dobrze połączone, mieszamy z truskawkami i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.
Na patelni na małym ogniu rozgrzewamy masło klarowane. Racuchy nakładamy łyżką – Strzelczyk radzi, by płukać ją w gorącej wodzie. Wtedy ciasto łatwiej oddziela się od łyżki.
Racuchy smażymy na bardzo wolnym ogniu na złocisto z obu stron. Kiedy będą gotowe, zdejmujemy je na talerz. Posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na pierogi chłopskie i najlepszą zupę pomidorową.
