Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Biorę truskawki i robię najlepsze knedle. Idealne na piątkowy obiad
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.06.2025 09:12

Biorę truskawki i robię najlepsze knedle. Idealne na piątkowy obiad

 Biorę truskawki i robię najlepsze knedle. Idealne na piątkowy obiad
Fot. Canva/Piotr Krzeslak

Na piątkowy obiad bez mięsa postaw na knedle z truskawkami. Danie smaczne, lekkie, a przy tym łatwe i szybkie w przygotowaniu, co oznacza, że jest idealne także na lekki sezon. Nie zastanawiaj się, czy jest smaczne i czy warto przygotować je właśnie dzisiaj, tylko biegnij po truskawki, a potem sprawdź przepis. 

Truskawki nie tylko na deser

wsDania owocowe to jedna z wielu domen kuchni polskiej. Niektórych one dziwią i zaskakują, ale zdecydowaną większość zachwycają. Bo jak tu nie wielbić słodkich i lekkich potraw wypełnionych owocami? Po prostu się nie da, dlatego przedstawiamy przepis na knedle z truskawkami. Są rewelacyjne w smaku i wbrew pozorom – bardzo łatwe w przygotowaniu.

Ponadto można połączyć je z kilkoma dodatkami i podać jak pełnoprawne danie na piątkowy obiad. Rodzina będzie zachwycona i nikomu nawet przez myśl nie przejdzie, aby zapytać o kotlety schabowe. Danie warto przygotować także, dlatego że obecnie trwa sezon na truskawki. Oznacza to, że owoce powinny trafić do letniego jadłospisu, a taką możliwość daje przepis umieszczony poniżej. 

 Biorę truskawki i robię najlepsze knedle. Idealne na piątkowy obiad
Fot. Canva

Nie tylko truskawki

Knedle z truskawkami to danie proste, które nie wymaga użycia wielu produktów. Składa się ono z farszu oraz z ciasta, co jest dosyć oczywiste. I choć może się wydawać, że to pierwszy składnik jest najistotniejszy, okazuje się, że oba mają taki sam stopień ważności. To połączenie ciasta i owoców decyduje, czy knedle będą smaczne, czyli udane. Aby tak jednak było, ważne jest zachowanie proporcji niezbędnych składników. Znajdziesz je na liście umieszczonej poniżej. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 ½ kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • truskawki
  • cukier
 Biorę truskawki i robię najlepsze knedle. Idealne na piątkowy obiad
Fot. Canva

Przepis na knedle z truskawkami

Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub rozbij za pomocą tłuczka. Przełóż je do miski i wsyp obie mąki. Wbij jajka i zagnieć składniki. Przygotowane ciasto powinno być jednolite i nie może lepić się do dłoni, dlatego w razie potrzeby dodaj nieco więcej mąki.

Ciasto podziel na dwie części. Z każdej uformuj wałek i podziel go na grube kawałki. Każdy z nich rozpłaszcz i uformuj okrągły placek. Na środku każdego ułóż uprzednio umytą i obtoczoną w cukrze truskawkę. Sklej krawędzie ciasta, formując w ten sposób knedle.

Do garnka wlej wodę i doprowadź ją do zagotowania. Partiami wkładaj knedle. Każdą z nich gotuj przez około dwie minuty od wypłynięcia. Gotowe podawaj z roztopionym masłem, cukrem lub z sosem śmietanowo-truskawkowym.

Wypróbuj także przepisy na: pierogi z farszem mięsno-warzywnym i zupę chłodnik.

 Biorę truskawki i robię najlepsze knedle. Idealne na piątkowy obiad
Fot. Canva