Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Tak rozpoznasz polskie truskawki. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców
Monika Dec
Monika Dec 17.05.2025 16:48

Tak rozpoznasz polskie truskawki. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców

Tak rozpoznasz polskie truskawki. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców
fot. Canva

Sezon na truskawki już trwa. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców i dowiedz się, jak rozpoznać, które owoce są z Polski. Te szczegóły są kluczowe, ciężko je przeoczyć.

Sezon na truskawki

Truskawki z Polski uważane są za najlepsze na świecie. Nic dziwnego, że robiąc zakupy chcemy cieszyć się najsmaczniejszymi owocami. Wielu z nas ma zaufanych sprzedawców na lokalnych ryneczkach, jednak nie zawsze znajdujemy się w tej komfortowej sytuacji. Czasem handlarze stosują sztuczki i sprzedają zagraniczne truskawki jako te “polskie”. Całe szczęście z łatwością możemy uniknąć takiej sytuacji. Rodzime owoce mają kilka bardzo charakterystycznych cech, które sprawiają, że trudno je pomylić z zagranicznymi.

Tak rozpoznasz polskie truskawki. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców
fot. Canva

Jak rozpoznać importowane truskawki?

Truskawki z zza granicy są dostępne w polskich sklepach przez cały rok. Najczęściej pochodzą z Grecji lub z Hiszpanii. W popularnych marketach bardzo łatwo można sprawdzić ich pochodzenie - wszystkie informacje muszą być podane na ich opakowaniu. Sklepy podlegają prawnym regulacjom, zgodnie z którymi są zobowiązane do podawania kraju pochodzenia nieprzetworzonych produktów spożywczych. Ten sam obowiązek dotyczy też sprzedawców na targach i rynkach, jednak tam czasem zdarzają się nie zawsze uczciwe praktyki i wprowadzanie klienta w błąd. Co zrobić, aby uniknąć takiej sytuacji?

Dalsza część tekstu pod filmem

Po pierwsze warto wiedzieć, kiedy zaczyna się sezon na polskie truskawki. Zaczyna się on w kwietniu (owoce z szklarni i tuneli), a kończą latem (wraz z drugim kwitnieniem). Importowane truskawki muszą być zrywane stosunkowo wcześnie, gdy są jeszcze niedojrzałe. Dlatego, charakteryzuje je mniej głęboki smak niż ich rodzimego odpowiednika. Są też o wiele większe. Często charakteryzuje je podłużny kształt.

Tak rozpoznasz polskie truskawki. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców
fot.Canva

 

Jak rozpoznać polskie truskawki?

Polskie owoce natychmiast zwracają uwagę swoim kształtem. Zazwyczaj jest on stożkowy i sercowaty. Wiele zobaczymy też pod szypułką - krajowe truskawki powinny być czerwone (są zbierane, gdy dojrzeją), a importowane przy szypułce są o wiele jaśniejsze (znak, że były zbierane, gdy były jeszcze niedojrzałe).

Drugim kryterium jest zapach. Mdły mówi o tym, że owoce przeszły sporą drogę, a intensywny świadczy o tym, że truskawki były zebrane niedawno. Polskie owoce często są również droższe od tych, które są uprawiane poza granicami kraju. Zdarzają się jednak nieuczciwi sprzedawcy, którzy chcą sprzedawać zagraniczne truskawki jako polskie właśnie w zawyżonej cenie. Dlatego, warto sprawdzać zapach i kształt owoców.

Tak rozpoznasz polskie truskawki. Nie daj się nabrać na sztuczki sprzedawców
fot. Canva