To najlepszy przepis na ciasto z truskawkami. Robię je zawsze w maju
Oto prosty przepis na ciasto z truskawkami, które podkreśli smak, ale z pewnością nie przyćmi naszych ulubionych owoców. Lada moment będzie jak znalazł, kiedy stragany zaroją się od truskawek w różnych kalibrach, odmianach i stanie dojrzałości.
Ciasto z truskawkami
Na przełomie kwietnia i maja pojawiają się już w sklepach polskie truskawki. Są na razie dość drogie i jeszcze nieprzesadnie soczyste. Lada moment jednak pojawią się te właściwe, z rękawów, a ich cena zacznie zauważalnie spadać.
Różnego rodzaju proste placki, biszkopty i ciasta śmietanowe, to najlepszy sposób, by zmienić truskawki w aromatyczne ciasto. Sięgamy więc do szafek kuchennych i lodówki po podstawowe składniki – jajka, mleko, olej i mąkę – by przyrządzić taki doskonały truskawkowy deser.

Placek truskawkowy
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Aromatyczne przybory kuchenne. Warto pamiętać, ze jeśli mamy do czynienia z naprawdę soczystymi owocami, warto obsypać je przed pieczeniem skrobią ziemniaczaną lub kukurydzianą. Nie jest to jednak konieczne.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400-500 g truskawek
- 300 g mąki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 120 ml oleju roślinnego
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Sól, masło

Truskawki i ciasto
W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli. Dodajemy partiami cukier i mieszamy na jasną, puszystą masę. Do niej dolewamy partiami olej, a potem mleko.
Kiedy masa będzie dobrze połączona, przesiewamy do niej cukier z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy łopatką na gładkie, rzadkie ciasto. Odstawiamy je na bok na 10 minut.
Truskawki płuczemy i przekrawamy na połówki, a duże – w plasterki. Jeśli są bardzo soczyste, zasypujemy je w miseczce mąką ziemniaczaną. W przeciwnym razie po prostu dokładnie osuszamy.

Formę do pieczenia (np. kwadratową 20x30 lub okrągłą 25 cm) wysmarowujemy masłem. Wylewamy do niej ciasto i układamy na nim truskawki. Mogą nieco zatonąć w cieście lub unosić się na wierzchu.
Ciasto wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekarniki różnią się od siebie, najlepiej więc kontrolować wypieczenie ciasta testem suchego patyczka. Po wyjęciu i lekkim przestudzeniu ciasto truskawkowe posypujemy cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki w nietypowym sosie i panierowaną cukinię.
