Po prostu ugotuj makaron w mleku. Taki obiad mógłbym jeść codziennie
Co kraj to obyczaj. Choć włoska kuchnia podpowiada nam dziesiątki sposobów na makaron, możemy sięgnąć także po taki. Ma on wiele szczególnych, nietypowych cech.
Makaron w mleku
Gotowanie makaronu w mleku to coś, co nie pomieściłoby się w głowie Włochom, którzy uważają się za ekspertów od tej potrawy. Jedno, co można natomiast powiedzieć o tej metodzie, to to, że ona działa. Zwykły makaron ugotowany w mleku metodą absorpcyjną (czyli tak, by wypił całą ciecz podczas gotowania) robi się jasny i kremowy.
W takim przepisie można połączyć go ze śmietankowym sosem pieczarkowym. Danie jest więc całe delikatne i lekkie w posmaku. Na tym tle wybiją się przyprawy, które zastosujemy do sosu.

Makaron z pieczarkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kuchnia Asena. Autorzy proponują tam dodatkowe zagęszczenie sosu pieczarkowego startą do środka mozzarellą. Trzeba jednak wziąć poprawkę na to, jak bardzo zagęści to potrawę.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 250 g makaronu
- 400 g pieczarek
- 600 ml mleka
- 100 ml śmietanki 18%
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Natka pietruszki i grudka parmezanu do posypania
- Sól, pieprz, tymianek, liść laurowy
- Masło klarowane do smażenia

Przepis na obiad z makaronu
W rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko. Przyprawiamy je solą i pieprzem oraz liściem laurowym i wrzucamy makaron (można połamać go, by się mieścił). Należy uważać, by nie przesolić cieczy, pamiętając, że makaron wypije całe mleko, więc także wchłonie całą sól.
Na patelni rozpuszczamy masło klarowane. Wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, a następnie posiekany czosnek. Kiedy cebula będzie zeszklona, dodajemy pieczarki w plasterkach, przyprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.

Pieczarki smażymy na dość dużym ogniu, by odparować całą wodę, którą wypuszczą. Następnie zmniejszamy ogień i zalewamy je śmietanką. Przykrywamy i dusimy przez ok. 10 minut, aż będą miękkie.
Kiedy makaron wciągnie całe mleko i będzie kremowy, dodajemy grudkę masła i pieczarki z patelni. Wszystko razem mieszamy i podajemy obiad. Na talerzach posypujemy startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłe gołąbki i smażoną cukinię w panierce.
