Makaron to produkt wyjątkowo popularny w kuchniach całego świata. Tworzy się go zwykle z ciasta na bazie mąki i wody. Makaron jajeczny z kolei, zgodnie ze swoją nazwą, zawiera w sobie jeszcze kurze jaja. W zależności od regionu do makaronu mogą zostać dorzucone rozmaite dodatki, lub może on być tworzony w formie odrębnej od tradycyjnej. Przykład może stanowić makaron ryżowy lub makaron z wodorostów.
Makaron stanowi jeden z najstarszych rodzajów pożywienia, w związku z czym przez lata ewolucji gastronomii, ludzkość utworzyła wiele przepisów na makarony, z których każdy różnić się od siebie może smakiem, konsystencją i przeznaczeniem. Najbardziej znana ze stosowania makaronów jest kuchnia włoska i kuchnia chińska.
Wszelkiego rodzaju makaron może stanowić idealny dodatek do wielu potraw, lub stanowić danie główne samo w sobie. Do przykładów możemy zaliczyć wszelkiego rodzaju spaghetti, lasagne (czyt. „lazania”), zapiekanka makaronowa z kurczakiem, czy smażony makaron po chińsku.
Makarony możemy podzielić przez wzgląd na sposób jego wyrobu i przepis na makaron, lub kształt danego makaronu, sugerujący również jego kulinarne zastosowanie. W przypadku pierwszego z kryteriów najczęściej spotykany na polskich stołach jest makaron jajeczny (również makaron domowy, czy makaron tradycyjny).
Wyróżnić możemy także makaron ryżowy, makaron z wodorostów, makaron sojowy czy makaron kukurydziany. Makaron często wytwarza się także z roślin strączkowych, takich jak ciecierzyca, fasola czy ciecierzyca. Do nieco bardziej oryginalnych, a wręcz egzotycznych rodzajów makaronu zaliczymy makaron z amarantusa, z komosy ryżowej, z gryki, a nawet z buraków czy ziemniaków.
Jeśli zaś chodzi o rodzaje makaronu względem ich kształtu czy zastosowania kulinarnego, to do najpopularniejszych zaliczymy na pewno makaron spaghetti (długie nitki), tagiatelle (wstążki), penne (rurki) czy fusilli (świderki).
Wartości odżywcze makaronu mogą być różne w zależności nie tylko od typu samego makaronu, ale także sposobu jego przygotowania. Makaron stanowi dobre źródło węglowodanów, które dodadzą naszemu organizmowi energii, a także białka, stanowiącego budulec masy mięśniowej. Zdecydowanie jednak makaron tradycyjny stanowi wysokokaloryczny posiłek.
Jeżeli chcemy wybrać najzdrowszy makaron, to naszą uwagę powinien przykuć makaron pełnoziarnisty. Zawiera on znacznie mniej kalorii, a przy tym jest dalece zasobniejszy w błonnik pokarmowy, składniki mineralne takie jak żelazo, magnez czy cynk, a przy tym posiada sporo witamin z grupy B.
Pokaż więcej
Sałatka gyros bez kapusty pekińskiej? Brzmi jak czyste szaleństwo, ale przepis jest wart wypróbowania. Składnik, który zastąpi warzywo, zupełnie odmieni smak potrawy oraz jej formę. Zrób i przekonaj się, że wprowadzenie innowacji się opłaciło.
W zamieszaniu wokół konklawe i wyboru nowego papieża każdy znajdzie coś dla siebie. Smakosze przyglądają się tematom gastronomicznym: co, gdzie i jak jeść będą ci, którzy decydują, kto zostanie papieżem?
Co kraj to obyczaj. Choć włoska kuchnia podpowiada nam dziesiątki sposobów na makaron, możemy sięgnąć także po taki. Ma on wiele szczególnych, nietypowych cech.
Tomasz Strzelczyk zaskoczył nietypowym przepisem. Kucharz wziął ugotowany i przygotował z niego tani obiad. Poznaj jego sposób, a przekonasz się, że danie jest godne uwagi. Niesamowite, jak to wymyślił.
Tradycyjna sałatka jarzynowa, choć jest smaczna, musi ustąpić tej z przepisu. Jej zaletą jest nie tylko smak, ale też prostota i szybkość przygotowania. Podaj ją na święta, a po zadowolonych twarzach gości upewnisz się, że jest obłędnie dobra.
Popularność gotowych dań rośnie wraz ze zmieniającymi się trendami konsumenckimi. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi Żabka, oferując unikalne i innowacyjne produkty pod swoimi markami własnymi takimi jak Szamamm. Potwierdzają to wyniki sprzedaży – co miesiąc klienci sieci kupują około 4 milionów dań obiadowych. Jednocześnie Żabka aktywnie wspiera rozwój zdrowego żywienia, czego przykładem jest program „Porcja DobreGO!”.Klienci chętnie sięgają po dania obiadowe marki Szamamm, które są zbilansowane i sycące. Każde danie jest starannie dopracowywane przez specjalistów, którzy degustują i udoskonalają poszczególne elementy, aby trafiały prosto w kulinarne serca konsumentów. Wśród dostępnych produktów znajdują się dania o wysokiej zawartości białka oraz obniżonej zawartości cukru. Na wielu z nich widnieje oznaczenie „Porcja DobreGO!”, co stanowi gwarancję dobrze zbilansowanego posiłku. Dbając o najwyższą jakość, do dań nie są dodawane substancje konserwujące. Większość posiłków można łatwo podgrzać w mikrofalówce i zjeść bezpośrednio z opakowania.– Jakość produktów marek własnych to dla nas absolutny priorytet. Robimy wszystko, by nasze dania gotowe były smaczne i zdrowe. Każde z nich jest starannie zbilansowane i zgodne z najnowszymi trendami żywieniowymi. Chcemy, aby klienci czuli, że nasze posiłki są jak te przygotowane w domu, czyli równie wartościowe, ale bez wysiłku związanego z gotowaniem. Dzięki temu mogą zaoszczędzić czas i wykorzystać go tak, jak lubią najbardziej – mówi Jakub Malec, Sustainable Food Manager w Grupie Żabka.
Co dobrego przygotować na Dzień Dziadka? Warto sięgnąć po przepis Heni Foks. Z jej przepisem nawet prosta sałatka makaronowa zachwyca smakiem. Do tego prezentuje się jak marzenie.
Prosty i przepyszny przepis, który zrobisz w kilka minut. Większość składników na pewno masz w domu. Odkryj aromatyczny makaron, który powstał w Neapolu. To danie od teraz będzie królowało na Twoim stole.
Ta prosta zapiekanka przypomina lazanię, jest jednak dużo bardziej swojska. Jest przy okazji łatwa do przyrządzenia. Trudno ją właściwie skategoryzować – może jako torcik naleśnikowy na słono?
To jedno z najszybszych dań, po jakie często sięgamy, ale w niezwykłym wydaniu. Makaron zasmażony na patelni, a w tym wypadku raczej zapieczony, jest pyszną, szybką i tanią potrawą.
Błyskawiczna zapiekanka makaronowa przypadnie do gustu każdemu, kogo zmęczyły już nieco świąteczne dania. Pozwoli też na łagodny powrót do codziennych obowiązków, zdejmując z naszych barków pracochłonne gotowanie. Wystarczy kilka minut w kuchni i to proste i apetyczne danie jest gotowe. Nie uwierzysz, jakie to proste.
W piątek (20 grudnia) na granicy polsko-ukraińskiej Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych zatrzymała transport z Ukrainy. Znajdowało się w nim zboże, które wzbudziło wątpliwości urzędników. O to kulisy działania służb.
Oto sposób na podkręcenie popularnej na naszych stołach sałatki. Z tym makaronem staje się ona pełniejsza w smaku. Nabiera też nowej, nieco bardziej wilgotnej struktury.
Co podać na kolację? Warto przyrządzić sałatkę z makaronem ryżowym. Z dodatkiem szynki, papryki i ogórka sprawi, że ten ostatni posiłek w ciągu dnia zjesz z prawdziwym apetytem.
To przepis na prostą i niezwykle szybką, pyszną sałatkę. Przy jej przygotowaniu wykorzystujemy szczególny rodzaj makaronu. Dzięki niemu danie tak łatwo zjeść nawet w imprezowych warunkach.
Łazanki to danie, które zasługuje na częstszą obecność na naszych stołach. Prosta makaronowa potrawa świetnie komponuje się ze składnikami bliskimi naszemu sercu. W tym wypadku chodzi o kapustę kiszoną i wkładkę mięsną.
Robert Makłowicz w 2023 roku założył firmę Makłowicz i synowie. W jej ofercie znajdziemy: dania gotowe, zupy, oliwy i sosy. Produkty dostępne są m.in. w popularnych sieciach handlowych takich jak Lidl i Biedronka. Miałam okazję skosztować jeden z flagowych smakołyków. Od razu wiedziałam, co o nim myśleć!
Zapomnij o schabowych na niedzielę. Poznaj przepis i na obiad przygotuj z niego fantastyczne danie z domowego makaronu i mięsa. Smak zachwyci każdego domownika i będą prosić, abyś przygotowywała go, co tydzień. Sposób jest banalny, a w dodatku niezbyt czasochłonny. Wystarczy odrobina cierpliwości, a danie wyjdzie idealne.
Kotlety na obiad to przeszłość. Znany kucharz - Tomasz Strzelczyk - ma znacznie lepszy pomysł na ten posiłek. Z jego przepisem przygotujesz naprawdę niezwykłe i smaczne danie. Zrób ten obiad i o jego wyjątkowym smaku przekonaj się sama. Domownicy będą zachwyceni.
Zainspiruj się i na dzisiejszy obiad podaj fantastyczną zapiekankę. Wystarczy, że masz makaron i kilka składników, a przygotujesz przepyszne danie dla całej rodziny. Zachwycą się nią na tyle, że poproszą o niejedną dokładkę. Wypróbuj przepis, a będziesz wracać do niego nieraz.
Ekspresowy, nieco „studencki” w charakterze przepis na naprawdę tani i szybki obiad. Przygotowanie go trwa dosłownie tyle, ile potrzeba na zagotowanie makaronu. Szybko zaspokaja apetyt i daje energię na dalszy ciąg dnia.
Smaczny obiad dla całej rodziny możesz przygotować w mniej niż trzy kwadranse. Wystarczy, że poznasz ten przepis i przygotujesz z niego fantastyczne danie. Jest nim zapiekanka z makaronu, która zasmakuje każdemu. Koniecznie musi dowiedzieć się, jak ją zrobić.
Dzięki temu przepisowi nieraz sięgniesz po dokładkę. Wszystko dlatego, że apetyczny makaron z bobem, serem i oliwą podbije twoje podniebienie. Taki posiłek zjesz z prawdziwą przyjemnością.
Ten przepis udowadnia, że przygotowanie obiadu dla całej rodziny nie musi być czasochłonne. Wystarczy, że masz makaron i zrobisz ten wyśmienity sos, a domownicy będą zachwyceni smakiem dania. Kiedy poznasz ten banalnie prosty sposób, będziesz żałować, że nie wpadłaś na to wcześniej.
W tym prostym przepisie zmieniamy makaron i jajka w niezwykłą zapiekankę. Dzięki dodatkowi warzyw jest to ciekawy i zbalansowany pod względem wartości odżywczych, a przede wszystkim bardzo prosty posiłek.
Jeśli szukasz przepisu na wiosenny makaron, to dobrze trafiłaś. Zrób danie, obok którego żaden smakosz nie przejdzie obojętnie. Przydadzą się żółtka, ser i szparagi. Wyjdzie danie nie tylko pyszne, ale też szybkie i eleganckie.
Zrób szybką i smaczną zapiekankę makaronową z tego przepisu,. Taki obiad wystarczy ci na kilka dni. Dzięki składnikom jest to szybkie oraz tanie danie. Przygotujesz je raz na obiad, a rodzina będzie prosiła żebyś robiła je częściej.
Karol Okrasa przedstawił swój sposób na klasyczną amerykańską zapiekankę - mac&cheese. Z jego przepisu wychodzi naprawdę pyszne danie, które zachwyci każdego smakosza. Wystarczy, że masz trzy składniki, a stworzysz fantastyczne danie na obiad.