Banalne ciasto z truskawkami i rabarbarem. To będzie hit sezonu
Odbiegając od pysznych przekąsek na grilla, warto pomyśleć również o słodkich smakołykach, na które też jest duży popyt. Jeśli zapraszacie gości na majówkę, to warto przygotować coś, co ich zaskoczy. Świetną opcją będzie sezonowe ciasto z rabarbarem i truskawkami. Sprawdźcie koniecznie ten przepis.
Smakołyki na majówkę
Majówka zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo spotkamy się z rodziną i znajomymi na wspólnym grillowaniu. Oczywiście na takim spotkaniu nie może zabraknąć smacznych przekąsek, które umilą nam całe przyjęcie.
Na grillu przede wszystkim powinna znaleźć się kiełbasa, ale również karkówka czy boczek. Do tego grillowane warzywa także będą świetną opcją. Jednak majówka nie musi być bogata tylko w wytrawne przekąski. Słodkie również wchodzą w grę.

Świetnym wyborem będzie ciasto z rabarbarem i truskawkami. Zrobicie je w mgnieniu oka, a do tego przepis nie jest skomplikowany. Musicie go wypróbować.
Ciasto z rabarbarem i truskawkami
Takie ciasto będzie świetnym wyborem na przekąskę podczas majówki. Do jego przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. Podobny przepis znajdziecie na kanale YouTube/SikorkaGotuje, skąd pochodzą niektóre użyte zdjęcia.
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 5 g proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 200 g zimnego masła
Baza:
- 4 białka jaj
- szczypta soli
- 1 cukier wanilinowy
- 190 g szklanki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 400 g truskawek i rabarbaru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować pyszne ciasto z owocami?
Takie ciasto będzie pasować nie tylko na majówkę, ale również na podwieczorek.
W pierwszej kolejności zrobimy kruche ciasto. Do miski przekładamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, 4 żółtka i zimne masło. Całość miksujemy i zagniatamy, aż uzyskamy strukturę ciasta. Następnie wykładamy je na spód i boki formy o wymiarach 18cmx28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy je widelcem i wkładamy do lodówki.
Rabarbar i truskawki kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski, wsypujemy jedną łyżkę mąki ziemniaczanej. Wszystko razem mieszamy i wykładamy na schłodzone ciasto.

Do osobnej miski przekładamy 4 białka jajek, szczyptę soli, 1 cukier waniliowy, i ubijamy, stopniowo dodając cukier zwykły. Następnie ubite białka wykładamy na nasze ciasto i starannie rozprowadzamy.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez 45 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy i kroimy.
Tak przygotowany słodki przysmak z pewnością zrobi furorę podczas rodzinnego spotkania.
Sprawdź przepis na pyszną wiosenną zupę. Zobacz, co warto dodać do placków ziemniaczanych.
