Przekładam cukinię mięsem i zapiekam pod sosem. Obiad wychodzi jak z najlepszej restauracji
Oto zapiekanka inspirowana klasycznymi gołąbkami. Jest prosta w przygotowaniu i bardzo „czysta” w porównaniu do oryginału, bo nie trzeba zawijać mięsa w kapustę. Wychodzi zaś smacznie i aromatycznie.
Zapiekanka z cukinią
Ten pomysłowy obiad z mięsa mielonego to dosłownie kilkanaście minut przy blacie kuchennym. A efekt? Soczyste danie, w którym cukinia pomaga utrzymać wilgotność mięsa, a domieszka ryżu odpowiada za udział węglowodanów. Mamy zatem kompletny obiad, który świetnie smakuje prosto z piekarnika, ale równie łatwo go zapakować i odgrzać na lunch kolejnego dnia.
Cukinia, która stanowi połowę takiego obiadu z mięsa mielonego, to niskokaloryczne warzywo bogate w witaminy i mikroelementy. Warto sięgać po nią jak najczęściej. Zwłaszcza podczas obróbki termicznej pokazuje swoje zalety: zachowuje jędrność i soczystość zarówno własną, jak i pozostałych produktów.

Prosty obiad z mięsa mielonego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Smaczny.tv. Tamtejszy wariant jest nieco inaczej przyprawiony, możemy jednak użyć dokładnie takiego samego mięsa, jakie stosujemy w wypadku tradycyjnych gołąbków. Ba, możemy nawet zastosować podobny sos.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 3-4 cukinie o dość małej średnicy
- 500 g mięsa mielonego
- 300 g śmietanki 18%
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 150 g mozzarelli
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 80 g ryżu
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Wędzona papryka, kmin rzymski, tymianek
- Sól, pieprz

Cukinia i mięso mielone pod sosem
Ryż płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy na miękko. Cukinię myjemy, odkrawamy końcówki i kroimy w plastry o grubości ok. 8 mm. Czosnek i cebulę mielimy lub siekamy.
Mięso mielone wykładamy do miski. Przyprawiamy do smaku. Dodajemy ryż i jajko i wyrabiamy na jednolitą, kleistą masę. Mieszamy z cebulą i czosnkiem oraz posiekaną natką pietruszki.

Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Plastry cukinii przekładamy porcjami mięsa o podobnej objętości. Układamy w słupki i kładziemy na blasze.
W miseczce mieszamy śmietankę (nada się też kwaśna śmietana) z koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy dokładnie mięso.
Danie posypujemy startą mozzarellą. Wstawiamy na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pod koniec pieczenia włączamy na chwilę funkcję grill, by ser dobrze się zapiekł.
Wypróbuj też przepisy na chleb watykański i mizerię z zamiennikiem śmietany.
