Ułóż truskawki na cieście francuskim i zawiń je w rulon. To najlepszy deser na Dzień Ojca
Oto kolejny z serii ekspresowych przepisów, których niezwykła łatwość i tempo sponsorowane są przez ciasto francuskie. To uniwersalne narzędzie kuchenne do przyspieszania gotowania powinno znajdować się zawsze pod ręką. Także w sezonie na truskawki.
Deser na Dzień Ojca
Niektórym znalezienie odpowiedniego prezentu na Dzień Ojca sprawia nieco kłopotu. Nigdy jednak kłopotu nie sprawia wybór właściwego deseru, który można podać, by uświetnić ten dzień. W końcu 23 czerwca wypada w szczycie sezonu na truskawki.
Wypada też jednak w dzień powszedni, kiedy nie zawsze mamy czas na duże przedsięwzięcia kulinarne. Wtedy sięgnąć można np. po taki prosty deser z ciasta francuskiego. W połączeniu z truskawkami, z dodatkiem odrobiny cukru i mleka, dostajemy prostą, szybką i satysfakcjonującą przekąskę.

Ciastka z truskawkami
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Dolci Veloci 89. Przy użytych przez nich truskawkach wystarczy lekko odsączyć je ręcznikiem. W wypadku naszych letnich, soczystych truskawek dobrze jest zasypać je przed przygotowaniem deseru połową łyżki mąki ziemniaczanej.
Składniki
- 400 g truskawek
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- ½ szklanki mleka
- Cukier do posypania
Zawiń truskawki w ciasto francuskie
Truskawki płuczemy dokładnie, odkrawamy szypułki i dzielimy na foremne ćwiartki. Arkusz ciasta francuskiego rozwijamy na stolnicy. Lekko rozwałkowujemy go dla wyrównania.
Ćwiartki truskawek układamy równoległymi rzędami co 4-5 cm. Z jednej ze stron ciasta zostawiamy większy margines. Smarujemy go mlekiem.
Delikatnie zawijamy ciasto wokół pierwszego rzędu truskawek, a następnie dalej rolujemy, dołączając kolejne rzędy. Postępujemy tak, aż posmarowany mlekiem brzeg zaklei naszą roladę. Kiedy będzie gotowa, smarujemy ją z wierzchu mlekiem.
Roladę kroimy na kawałki o szerokości 3-4 cm. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Układamy na niej kawałki na płask i smarujemy mlekiem po wierzchu.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciastka posypujemy cukrem i wstawiamy do pieca. Pieczemy przez ok. 25-30 minut.
Wypróbuj też przepisy na kurczaka marynowanego w cebuli i sałatkę warzywną na zimę.
