Zawijam w filet z kurczaka i wsadzam do piekarnika. Wychodzi tak dobry, że podam go na Dzień Ojca
Oto przepis na obiad z kurczaka, ale nieco inaczej. Danie jest szybkie w przygotowaniu, a efekt jest całkiem odświętny. Dlatego można podać go na przykład na Dzień Ojca.
Obiad dla taty
Kiedy zbliża się dzień ojca, gorączkowo szukamy pomysłów na obiady dla taty. Wiadomo nie od dziś, że co męskie, to z mięskiem. Może więc takie, ciekawe i nietypowe, roladki z kurczaka?
Mięso faszerowane jest tu mozzarellą, a zapieczone po zawinięciu w boczek. Dzięki tym dwóm składnikom zachowuje wilgotność zarówno z zewnątrz, jak i od środka. Pozostaje zaś kruche dzięki prostej marynacie.

Kurczak w boczku
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Kulinarne przygody. Jego autorka ma dla nas radę, by zawinięte w boczek roladki dodatkowo smarować olejem. Uważajmy jednak na nadmiar tłuszczu – boczek wytopi się i bez tego.
Składniki
- 4 kawałki piersi kurczaka
- 8 plastrów boczku
- 4 łyżki przecieru paprykowego (lub ketchupu)
- 4 łyżki musztardy
- 4 łyżki sosu barbecue
- 1 kulka mozzarelli
- Sól, pieprz, oregano
Roladki z kurczaka dla taty
Kurczaka przekrawamy z grubości i rozbijamy lekko. Oprószamy z obu stron solą i przyprawami. Z jednej strony smarujemy musztardą i przecierem paprykowym. Odstawiamy na pół godziny do zamarynowania.
Na roladkach układamy w poprzek po 2 paski odkrojone z kulki mozzarelli. Zawijamy wokół nich mięso. To z kolei owijamy boczkiem.
Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Z wierzchu rozprowadzamy na nich sos barbecue. Zapiekamy przez 40 minut w temperaturze 190 stopni i podajemy uradowanemu tacie na obiad z jego ulubionymi dodatkami.
Wypróbuj też przepisy na jajka w koszulkach i mizerię z niezwykłym dodatkiem.
