Szybkie ciasto z truskawkami. Blacha znika tego samego dnia
Sezon na truskawki w pełni, ceny owoców spadają, więc żal byłoby tego nie wykorzystać i nie przygotować z nich letniego deseru. Poznaj przygotowany przez nas przepis na ciasto z truskawkami i kremem budyniowym, a przekonasz się, jakie jest pyszne. Musimy jednak ostrzec, że nigdy nie kończy się na jednym kawałku, mimo to, dla maku, warto zaryzykować.
Ciasto z truskawkami doskonałe na lato
Nieraz podkreślaliśmy, jak ważne jest gotowanie ze składników, które przynosi określona pora roku. Nadal jesteśmy tego samego zdania, ale tym razem zamiast potraw z sezonowych produktów, polecamy ciasto z truskawkami. Jest lekkie, odpowiednio słodkie, a dzięki owocom również soczyste, co sprawia, że jest deserowym ideałem.
W dodatku wypiek można określić jako szybkie ciasto. Przygotowanie jest bardzo łatwe i nie trzeba mieć zbyt wielkich umiejętności cukierniczych. Dlatego nie zastanawiaj się ani chwili dłużej, kup truskawki i pozostałe składniki, a potem przygotuj znakomity deser. Cała blacha zniknie tego samego dnia!

Składniki na szybkie ciasto
Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Annie Ka na YouTube. Podstawą deseru jest kruche ciasto, z którego zrobimy spód i słodką kruszonkę. Truskawki natomiast połączymy z kremem budyniowym. To ciasto smakuje jak marzenie.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki na kruche ciasto (blacha 28x26 cm):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek cukru
Składniki na masę budyniową:
- 750 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 7 łyżek cukru
Dodatkowo:
- 500 g truskawek
- cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

Przepis na szybkie ciasto z truskawkami
Do miski przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia oraz 50 g cukru. Dodaj masło i żółtka. Składniki połącz w jednolite ciasto za pomocą miksera. Ciasto podziel na część mniejszą i większą. Przełóż je do foliowych worków. Mniejszą część ciasta zamroź, a większa schowaj do lodówki na godzinę.
Foremkę o wymiarach 28 na 26 centymetrów wyłóż papierem do pieczenia. Większą częścią ciasta wyklej spód. Piecz je w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 20 minut.

Do garnka wlej pół litra mleka i wsyp 80 g cukru oraz cukier waniliowy. Dodaj łyżkę masła. Wymieszaj składniki, a następnie je zagotuj. Do mniejszego naczynia wlej pozostałe mleko i wsyp dwa opakowania budyniu. Wymieszaj. Kiedy składniki w garnku się zagotują, wlej rozpuszczony budyń. Całość gotuj na małym ogniu, do momentu zgęstnienia.
Na upieczony spód ciasta wyłóż budyń i równomiernie go rozprowadź. Na wierzchu ułóż umyte i przekrojone na pół truskawki. Na dużych oczkach tarki zetrzyj zamrożoną część ciasta. Rozsyp ją po powierzchni. Ciasto włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 40-45 minut. Po przestudzeniu krój na kawałki i podawaj na deser.
Polecamy również pampuchy drożdżowe przepisu babci oraz wyśmienite gołąbki z nietypowym farszem. Obiady w sam raz na lato.
