Żadna kupna orzechowa. Najlepszą domową Nutellę zrobisz z polskich truskawek
Wypróbuj ten przepis, a z dużym prawdopodobieństwem nie kupisz Nutelli ze sklepu. Okazuje się bowiem, że można przygotować ją samemu i to z truskawek. Rodzina będzie przecierać oczy ze zdumienia, ale o ten przysmak będą się domagać na okrągło.
Truskawki w nowym wydaniu
Lada moment rozpocznie się sezon na polskie truskawki. Jest to więc dobra okazja, aby dowiedzieć się, jakie przetwory można z tego owocu przygotować. Jednym z nich jest domowa Nutella. Pomysł brzmi kontrowersyjnie, ale smak przysmaku jest godny wypróbowania.
Szczególnie że przygotowania owocowego smarowidła jest nieskomplikowane i nie trwa zbyt długo. Ponadto to także zdrowsza alternatywa, dlatego zapoznaj się z przepisem umieszczonym poniżej, a dowiesz się, jak ją zrobić z owoców i kilku składników.

Z czego przygotować domową Nutellę?
Do przygotowania tej nietypowej Nutelli niezbędne będą nie tylko truskawki, ale też orzechy włoskie oraz cukier. Aby przygotowanie słodkiego smarowidła było udane, należy zachować odpowiednie proporcje pomiędzy składnikami. Dlatego poniżej umieściliśmy listę ze składnikami, gdzie podaliśmy wszystkie potrzebne informacje.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 70 g truskawek
- 200 g orzechów laskowych
- 100 g cukru

Przepis na „Nutellę” z truskawek
Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Następnie rozłóż na niej orzechy i piecz je w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez 15 minut.
Po wyjęciu z piekarnika przesyp je do miski. Rozdrobnij je za pomocą blendera.
Do jednolitej, orzechowej masy wsyp cukier. Dodaj truskawki i połącz składniki za pomocą blendera. Jednolitą masę przełóż do słoika. Podawaj z nią naleśniki czy kanapki, bo w każdej formie smakuje doskonale.
Poznaj przepis na deser z bananów oraz dowiedz się, jaki napój warto dodać na stałe do diety.
