Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Robię je błyskawicznie z ciasta francuskiego
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.05.2025 14:35

Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Robię je błyskawicznie z ciasta francuskiego

Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Robię je błyskawicznie z ciasta francuskiego
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats

Oto pomysł na świetną przekąskę z truskawek i ciasta francuskiego. Efektowne serduszka z żywym owocem w środku to kwintesencja wiosennego smaku w formie uroczych ciasteczek.

Ciastko z truskawkami

Te ciasteczka w kształcie serduszek są tak urocze, że aż szkoda, że sezon na truskawki nie przypada w lutym. Co prawda zdarza się i wtedy kupić drogie, ale w miarę przyzwoite owoce, jednak dopiero z tymi letnimi ta przekąska pokazuje w pełni swój potencjał. Nic straconego – truskawkowe serduszka można podać na Dzień Matki albo Dzień Dziecka.

Sercem (gra słów niezamierzona) tego przepisu jest odkrycie, że pokrojone w plasterki truskawki mają przekrój serduszek. Wystarczy więc dopasować do nich ciasto francuskie, by stworzyć przekąskę z miłosnym przesłaniem. Można przyrządzić ją z dwóch warstw ciasta francuskiego – wycinając osobno rancik – albo tylko z jednej.

Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Robię je błyskawicznie z ciasta francuskiego
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats

Ciasto francuskie i truskawki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Pewnego dnia przepis. Autorka proponuje tam jako „mokry” składnik ciastek waniliowy krem typu custard. W tej roli sprawdzą się jednak dowolne powidła, bita śmietana, mascarpone albo nawet kogel-mogel.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • Kilka dorodnych truskawek
  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Robię je błyskawicznie z ciasta francuskiego
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats

Ciastka z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy w nim ciasteczka w kształcie serca. W połowie z nich wycinamy mniejsze serduszka, by powstał rant. Ciastka smarujemy rozbitym jajkiem i układamy na każdym całym jedno wycięte w rant.

Ranty posypujemy cukrem, najlepiej o grubej strukturze. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Wypiekamy ciastka na złocisto i wyjmujemy do przestudzenia.

Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Robię je błyskawicznie z ciasta francuskiego
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats

Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy w pionowe plasterki, by powstały serduszka. Śmietanę ubijamy na sztywno i mieszamy delikatnie z mascarpone, dodając go tyle, by powstał krem o odpowiednio delikatnej strukturze. Kremem wypełniamy ciastka i nakrywamy go truskawkami.

Wypróbuj też przepisy na surówkę z cukinii i zupę jarzynową.

Wyglądają i smakują jak z najlepszej cukierni. Robię je błyskawicznie z ciasta francuskiego
Fot. youtube.com/UnjourUnerecettekatyseats