Owiń szynką szparagi i ułóż je na cieście francuskim. O tą kolację ostatnio ciągle prosi mnie rodzina
Szparagi w szynce to najbardziej znana forma podania sezonowego warzywa. Choć w tej wersji smakują wybornie, polecamy Wam przepis na szparagi zawinięte nie tylko w wędlinę, ale też w cieście francuskim. Wypróbuj sposób, a o doskonałym smaku dania przekonacie się sami.
Pomysł na kolację
Nie ma nic lepszego, jak danie z ciasta francuskiego. Doskonale wiemy, że składnik gwarantuje smak, a w dodatku łatwość i szybkość przygotowania. Z tego powodu polecamy przepis na kolację, gdzie głównymi składnikami są – wspomniane ciasto oraz szparagi. Łącząc oba produkty z kilkoma dodatkami powstanie znakomita potrawa, która zasmakuje domownikom.
Z naszymi wskazówkami posiłek przygotujesz w łatwy i szybki sposób. Zapach zapieczonych szparagów oderwie domowników od swoich zajęć, dlatego od razu przygotuj danie z podwójnej porcji. Gwarantujemy, że nic się nie zmarnuje, a na talerzach nie pozostanie nawet okruszek.

Szparagi i ciasto francuskie
Składników potrzebnych do przygotowania szparagów w cieście francuskim nie ma zbyt wiele. Oprócz szparagów, ciasta, szynki i sera potrzebne są także dodatki, które nadadzą całości doskonałego smaku. Wszystkie produkty umieściliśmy na liście poniżej.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki:
- 18 szparagów
- szynka w plastrach
- ser w plastrach
- 1 rolka gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- sezam
- woda
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli

Przepis na szparagi w szynce
Do garnka przełóż umyte szparagi. Zalej je wodą. Wsyp sól oraz cukier. Warzywo gotuj przez trzy minuty. Ciasto francuskie rozwiń i ułóż na stolnicy. Arkusz ciasta podziel na sześć równych kwadratów. Następnie nożem wykonaj nacięcia. Zrób to ja na zdjęciu powyżej.

Na środku każdego kwadrata ułóż plaster sera. Następnie w plaster szynki zawiń po trzy szparagi. Ułóż je na serze. Jajko wbij do miski i rozkłóć je. Za pomocą pędzelka posmaruj ciasto i zawiń w niej szparagi.

Zawiniątka przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ich wierzch posmaruj jajkiem i obsyp sezamem. Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Blachę umieść w urządzeniu, a przekąskę piecz przez 25 minut.
