Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 12.09.2023 20:33

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie
Canva/donartruss, Facebook/Ewa Wachowicz

Kotlety mielone to sposób na smaczny i szybki obiad. Zwykle robimy je z mięsa wieprzowego. Jednak Ewa Wachowicz wybiera zupełnie inne mięso. Stawia na połączenie wieprzowiny i mięsa, o którym trochę zapominamy w naszych kuchniach. Polecamy przepis znanej restauratorki na soczyste kotlety mielone. 

Kotlety mielone, czyli co na obiad?

Każdy z nas ma swój sposób na przyrządzenie kotletów mielonych. Ważna jest jakość mięsa, z którego robimy to lubiane danie obiadowe. Zwykle sięgamy po wieprzowinę z łopatki. Wówczas kotlety mielone są soczyste, ale też dość tłuste. 

Można też mielone zrobić z mięsa z szynki wieprzowej. Dzięki temu kotlety mielone będą chudsze i mniej kaloryczne. Jednak Ewa Wachowicz stawia na połączenie dwóch rodzajów mięsa. Do wieprzowiny dodaje mięso, które nieczęsto gości w naszych kuchniach, a szkoda, bo jest pyszne.

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie
Canva/Liriya

Zapomniane połączenie, czyli mielone od Wachowicz

Ewa Wachowicz do robienia kotletów mielonych korzysta z dwóch rodzajów mięsa. Wieprzowinę łączy z mięsem z kaczki. To mięso uważane jest za jedno z najbardziej szlachetnych z drobiu. Słynie z tego, że jest wyjątkowo kruche i soczyste.

Mięso z kaczki jest lżejsze i mniej tłuste niż mięso czerwone. Oprócz tego słynie z wyrazistego smaku. Kotlety mielone z połączenia wieprzowiny i mięsa z kaczki są wyjątkowo soczyste i zachwycają smakiem. Jak to danie przygotowuje Ewa Wachowicz?

Jak zrobić kotlety mielone od Ewy Wachowicz?

Składniki:

  • 400 g kaczej piersi
  • 400 g wieprzowiny
  • bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko
  • mięta 
  • sól
  • pieprz

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Dodajemy czosnek, chwilę smażymy razem i odstawiamy. Mięso mielimy i dodajemy odciśniętą bułkę. Wbijamy jajko, dodajemy cebulę z czosnkiem.

Dorzucamy posiekaną miętę, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety i pieczemy ja na grillu lub patelni grillowej. Podajemy je z ogórka i pomidorków koktajlowych. Pisaliśmy o karminadlach, czyli mielonych ze Śląska. Polecaliśmy też przepis na mielone z pyszną niespodzianką w środku. 

Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wachowicz stawia na niemal zapomniane połaczenie
Canva/larik_Malasha

Źródło: ewawachowicz.pl