Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak
Redakcja Smakosze.pl
Redakcja Smakosze.pl 19.09.2022 16:50

Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak

Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak
Canva / Jaromila

Kotlety po parysku są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Ich tajemnica tkwi w panierce- zamiast bułki tartej mięso obtaczamy mące pszennej. Do tego duża ilość jajka i mamy gotową receptę na pyszny obiad.

Kotlety po parysku możemy przygotować tradycyjnie ze schabu wieprzowego, ale warto postawić na coś mniej oczywistego. Wybór piersi z kurczaka zagwarantuje delikatne i soczyste mięso. Gorąco zachęcamy do wypróbowania tego sposobu na smażone kotlety.

Przepis na delikatne kotlety po parysku

Składniki:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka

  •  4 jajka

  • mąka pszenna do panierowania

  • mieszanka przypraw do kurczaka

  • świeżo mielony pieprz

  • olej do smażenia

Jak usmażyć soczyste kotlety po parysku

Filety z piersi kurczaka umyj i oczyść z błon. Następnie osusz je ręcznikiem papierowym. Każdy z kotletów rozbij delikatnie za pomocą tłuczka do mięsa.

Rozbite kotlety obtocz w przyprawie do kurczaka, dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem. W osobnych naczyniach przygotuj roztrzepane z solą jajko oraz mąkę do panierowania kotletów. Każdy kawałek mięsa obtocz najpierw w jajku a następnie w mące.

Na patelni dobrze rozgrzej olej. Smaż kotlety po parysku na średniej mocy palnika. Kiedy jedna strona kotleta ładnie się zrumieni, przewróć go na drugą stronę i polewaj po wierzchu pozostałym jajkiem. Do kotletów idealnie pasują ziemniaki oraz ulubiona surówka. Spróbuj tych niebanalnych kotletów schabowych zmielonego mięsa. Proponujemy także przepyszny przepis na tradycyjne schabowe.

Kotlety paryskie biją na głowę schabowe i mielone. Cudowny, delikatny smak
Canva / Ryzhkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: