Siostra Anastazja robi jarskie kotlety z hitowego warzywa. Tanio i smacznie
Kotlety siostry Anastazji są sycące i lekkie. Przygotowany z ciecierzycy przysmak smakuje znakomicie dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw, które podkreślają smak zdrowego strączka. Zaserwujcie je z sosem czosnkowym lub pomidorowym, a szybko zniknie z talerzy.
Jeśli jeszcze nigdy nie próbowaliście domowych falafeli, zróbcie kotlety siostry Anastazji. Inspirowany arabskim daniem przysmak pięknie pachnie i syci na bardzo długo. Wszystko za sprawą ciecierzycy — zdrowego strączka, który warto włączyć do diety.
Przepis na wyborne kotlety siostry Anastazji
Składniki:
500 g ciecierzycy
1 duża cebula
7 ząbków czosnku
20 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka kuminu
świeża natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Składniki na sos czosnkowy:
400 g jogurtu naturalnego lub sojowego
5 ząbków czosnku
natka pietruszki wedle uznania
sól w ilości do smaku
Jak zrobić kotlety siostry Anastazji? Prosty przysmak z ciecierzycy skradnie wasze serca
Suchą ciecierzycę płuczemy na sicie. Umieszczamy ją w dużej misce i zalewamy wodą. Przykrywamy i ostawiamy na minimum 12 godzin. Ziarno ponownie płuczemy, po czym przenosimy je do pojemnika blendera.
Dodajemy obrane z łupin ząbki czosnku i blendujemy. Cebulę obieramy i siekamy. Dodajemy ją do masy wraz z mąką pszenną i sodą oczyszczoną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie łączymy je z posiekaną natką pietruszki. Formujemy niezbyt duże kulki.
Smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju do czasu, aż się zrumienią. Odsączamy z tłuszczu. Kotlety siostry Anastazji podajemy z sosem czosnkowym poniższego przepisu lub domowym pomidorowym.
Jak przygotować sos czosnkowy do kotletów siostry Anastazji?
Czosnek przeciskamy przez praskę do miseczki. Posypujemy go solą wedle uznania, po czym dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy z jogurtem i podajemy.
Na naszej stronie znajdziecie inne przysmaki z dodatkiem ciecierzycy. Szczególnie polecamy pastę kanapkową z ogórkami kiszonymi. Spróbujecie także bezmięsnego spaghetti carbonara.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
W jakiej kolejności dodawać składniki do zupy ogórkowej? Błąd niszczy smak potrawy
Niebywałe, z czym Lewandowska podaje zupę z dyni. Nietypowy pomysł zaskakuje
Prosty jednogarnkowy obiad - chłopski kociołek z mięsem mielonym. Danie na cały weekend
Źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji, wyd. WAM