Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Porady > Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa

Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa

Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa
canva/sara_winter

Nie wszystkie wielkanocne potrawy wymagają przygotowania bezpośrednio przed świątecznym śniadaniem. Niektóre można i warto przygotować z większym wyprzedzeniem. Podpowiadamy, jak dobrze zaplanować gotowanie, by nie spędzić w kuchni długich godzin.
 

Jakie wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej?

Kilka dań można zacząć sporządzać już nawet na mniej więcej tydzień przed Wielkanocą. Jedna z nich jest np. żurek. Żytni zakwas powinien być przygotowany na 3-5 dni przed gotowaniem zupy. Z powodzeniem można przenieść go do lodówki, gdyby fermentacja postępowała zbyt szybko.

Z tak dużym wyprzedzeniem dobrze jest też przygotować mięsne bazy na pasztety. Można je zamrozić przed upieczeniem. Roślinne pasztety także warto upiec wcześniej, bo dobrze znoszą mrożenie. Na 5 dni przed świąteczną niedzielą warto zrobić spody do mazurków.

Co przygotować w Wielki Piątek?

Dzień, w którym katolicy zachowują ścisły post, jest dobrym czasem na upieczenie świątecznych ciast takich jak baba, sernik czy makowiec. Na „ostatnią chwilę” polecamy pozostawić jedynie dekorowanie.

W tym samym dniu warto też zamarynować karkówkę czy szynkę, jeśli chcemy je upiec. Będą gotowe do obróbki na dobę przed Wielkanocą. Schab z owocami czy drób wymagają mniej czasu — maksymalnie do 48 godzin. W przedświąteczny piątek dobrze będzie również sporządzić żur z domowego zakwasu i zrobić ostatnie zakupy spożywcze bez kolejek.
 

Jakie wielkanocne potrawy trzeba zrobić „na świeżo”?

Wszelkie sałatki z delikatnymi warzywami, które nie muszą się „przegryźć” czy jaja warto przyrządzać na świeżo. Ostatnie chwile przed spotkaniem rodzinnym to też świetny moment na dokończenie mazurków i przygotowanie ozdobnych pisanek.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na wielkanocne potrawy. Szczególnie polecamy tradycyjną paschę. Być może skusi was też receptura na świetny postny żurek — podany z jajami na twardo zachwyci nawet wybrednych.

Które wielkanocne potrawy można przygotować wcześniej? Dobry plan to podstawa
canva/pidjoe