Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Gotowanie.Smakosze.pl > Przepisy > Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę
Sara Karaszewska
Sara Karaszewska 06.01.2021 01:00

Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę

Mama braci Golec zdradziła przepis na słynną góralską kwaśnicę. Nie ma lepszej zupy na zimę
pixabay.com/anialaurman; TRICOLORS/East News

Kwaśnica pomaga wzmocnić organizm, ale i dostarczyć ciekawych, kulinarnych doznań. To niezwykle aromatyczna zupa o smaku, który kojarzy nam się z góralskim klimatem. Nic dziwnego, że przygotowuje się ją od pokoleń. To już swego rodzaju tradycja, która poza smakiem dostarcza naszemu organizmowi prozdrowotnych właściwości.

Bracia Paweł i Łukasz Golcowie podzielili się przepisem swojej mamy Ireny, który w ich rodzinie jest prawdziwym hitem. Jeśli chodzi o naturalne sposoby na wzmocnienie swojego organizmu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kwaśnica sprawdzi się idealnie, jako naturalne lekarstwo.

Bracia Golec są zdania, że jedzenie może być remedium na czyhające na nas przeziębienia i choroby. Na pierwszym miejscu stawiają przede wszystkim kwaśnicę - przysmak przygotowywany przez ich ukochaną mamę. 

Kwaśnica jest pełna drogocennych właściwości

Przygotowanie tej aromatycznej zupy nie jest trudne, a możemy dzięki niej zyskać wiele drogocennych właściwości. Szczególnie w okresie pandemii koronawirusa, kiedy nasz organizm jest wystawiony na poważną próbę, warto wzmacniać go domowymi sposobami. Kapusta kiszona jest rewelacyjnym źródłem witaminy C. Doskonale syci, rozgrzewa, ale i wzmacnia odporność. Dużo mówi się również na temat regularnego picia soku z kapusty, który jest naturalnym probiotykiem. Więcej informacji na jego temat znajdziecie tutaj.

Kapusta kiszona, z której przygotowuje się kwaśnicę podhalańską, to prawdziwa skarbnica. Zawiera również witaminy z grupy B, witaminę A, E czy K. Co więcej, charakteryzuje się bogactwem fosforu, magnezu, potasu, sodu, wapnia i żelaza. Występują w niej również bakterie kwasu mlekowego, które powstają w procesie fermentacji. Dzięki temu kiszonka jest produktem, którego spożywanie zaleca się w profilaktyce chorób układu pokarmowego. Więcej informacji na temat kapusty kiszonej znajdziecie w tym artykule.

Składniki:

  • 500 g żeberek wieprzowych

  • 500 g podgardla wieprzowego

  • 500 g kapusty

  • kiszonej z sokiem

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • pół selera

  • 5 ząbków czosnku

  • 1 szklanka soku

  • z kapusty kiszonej

  • 4 liście laurowe,

  • kilka ziarenek ziela

  • angielskiego

  • 6 dużych ziemniaków

  • 1 płaska łyżeczka kminku

  • sól

  • pieprz

undefined

Sposób wykonania:

Zaczynamy od porcjowania mięsa na mniejsze kawałki, a następnie zalewamy je 3 litrami wody. Najlepiej wykorzystać do tego spory garnek. Mięso gotujemy do miękkości na średnim ogniu.

Marchewkę, pietruszkę i seler kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka razem z liściem laurowym oraz kminkiem. W osobnym garnku przez około pół godziny gotujemy kapustę kiszoną.

Gdy warzywa w wywarze będą miękkie, dodajemy do nich kapustę kiszoną. Ważne jest aby nie robić tego wcześniej, ponieważ kwas zawarty w kapuście hamuje proces ich gotowania. Na koniec dodajemy do kwaśnicy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i całość zaprawiamy sokiem z kapusty kiszonej.

Zupa powinna być kwaśna w smaku i wyjątkowo aromatyczna. Warto dodać do niej ziemniaki, które ugotujemy w osobnym garnku tuż przed podaniem. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: dziennikzachodni.pl; ekologia.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefined

Tagi: Przepis